SKIF

Сказът на Христо Карастоянов е висока летва. Последният му роман „Една и съща нощ” - също. Историята на приятелството и сътрудничеството на модерниста Гео Милев и анархиста Георги Шейтанов, както и трагичната им смърт вероятно в една и съща нощ, са разказани живо, увлекателно, диалогично, драматично.

Не е лесно да направиш пластични образи на действителни личности. В това отношение авторът се е постарал много. Особено труден за изграждане е образът на Гео Милев – целият обрасъл с клишета от учебникарските трактовки. Милев на Карастоянов ги чупи до едно. Той не е героичен комунист, както ни преподаваха в училище преди 1989 г., не е сух и статичен, както все още се учи в часовете по литература и поемата „Септември” има доста по-различен заряд от патетичния, който се е превърнал в шаблон. Въобще истинската история доста се различава от официозната.

Същият е случаят и с Георги Шейтанов, за чиято историческа роля реално почти нищо не знаем. Затова пък Карастоянов отваря очите на читателите си за важната му роля за излизането на свръхмодерното за времето си списание „Пламък”, списвано от Милев.

Романът се простира в драматичният времеви отрязък на 1923-1925 година – кървав епизод от миналото, неизяснен както трябва и до днес. С литературни похвати писателят се опитва да хвърли светлина върху годините, когато в гоненията срещу комунистическите терористи загива интелигенция.

Един от най-добрите ни критици – Бойко Пенчев, нарича романа „документален трилър”. Документалността е в честността при представянето на фактите. Останалото е просто добра литература, за която Карастоянов справедливо взе наградата „Хеликон” за белетристика през 2014 г.

„Една и съща нощ” ще се хареса на читатели, които чакат с нетърпение излизането на български романи на равносметката, които за жалост се броят на пръсти.

Коментари  

+2 #1 Карастоянов 26-06-2015 04:09
Благодаря!
Цитиране
 • ПОЗИЦИЯ

  Георги Гочев: Образованието ни служи в беда

  Академичното слово "Промени и страхове" на Декана на Факултета за базово образование в НБУ

   
 • В ТЪРСЕНЕ НА ИСТИНАТА

  „Невидимата искра на Възраждането“

  Тази книга описва малко известни и изключително любопитни факти, нишката на разказа често минава граници и прескача в различни държави. Имена, известни ни от чуждата литература и история се оказват в неочаквани връзки с българи и няма никакво съмнение, че всички подеми, случили се в Европа и Азия са резонирали силно и у нас.

   
 • БЕЗПОДОБНИЯ

  „Масонската ложа и братството на Левски”

  Делото и животът  на Апостола на българската свободата винаги са будили интерес. 

   
 • КЛАСИКА

  30-те най-добри книги според французите

  Класацията е на френския вестник “Le Monde” от 2013 г. Литературни експерти са селектирали 200 заглавия, а списъкът с първите сто е формиран след избор на десетки хиляди читатели. Представяме ви първите 30.

   

„Ще познаем човек не по това какво знае, а по това, което го радва.“

Анри Бергсон, френски философ и писател, роден на 18 октомври преди 162 години

Анкета

Фен ли сте на агент 007?

„Толкин” на Дом Карукоски (ревю)

 

Пиршество за почитателите на английското кино.

"Пътуване до Хавай" на Хесус дел Серо (ревю)

От същата "серия" е и "Пътуване с татко" (2016) на Анка Мируна Лазареску - отново за бягството отвъд Желязната завеса и за трагичните последици от връщането пак зад нея.

"Смъртта на Сталин" на Армандо Янучи (ревю)

И дано повече хора осъзнаят, че най-верният сателит на Русия - България, се е ръководила единствено по този модел.

„Смъртта може да почака“ – край или начало

 

Изглеждайки финалните надписи, си зададох въпроса – „А сега накъде?“ - рецензия на Борислав Гърдев

"Февруари" на Камен Калев е силен визуален филм, пълен с кино

"Този филм тепърва ще намира зрителите си" - мнение на Тео Ушев.

Клинт Истууд – до последен дъх на огневата линия

 

„Плачещият мъж“ е като отлежало вино и зрял портокал, съблазнява бавно, но напоително и много ефективно.