КРЕМЕНА НИКОЛОВА - ФЛОР

На 28 март в камерната зала „България" изтъкнатият български пианист Людмил Ангелов и Филхармоничният духов квинтет ще представят рядко изпълнявани камерни творби от трима гениални композитори – Сен-Санс, Моцарт и Пуленк.

Дългоочаквана колаборация на Людмил Ангелов и духовия квинтет на Филхармонията е резултат от страстта на виртуоза към камерната музика, а програмата преминава през три важни периода на класическата музика.

Квинтетът в ми бемол мажор за пиано и духови инструменти от Волфганг Амадеус Моцарт е написан на 30 март 1784, а премиерата му се е състояла само два дни по-късно в Императорския и кралски национален дворен театър във Виена. Скоро след премиерата, Моцарт пише до баща си: „Самият аз смятам, че това е най-доброто, което съм писал през живота си". Произведението е написано за пиано, обой, кларинет, валдхорна и фагот.

Твърди се, че тричастното произведение е вдъхновило Бетовен да напише своя Квинтет за пиано и духови инструменти, оп. 16 в същата тоналност през 1796.

През 1887 г. Сен-Санс е поканен от Френския червен кръст, да изнесе седем концета в Русия с оркестъра на Императорската опера. Вдъхновен от Мария Фьодоровна, датска принцеса, която става императрица на Русия през 1881 г. като съпруга на Александър III, написва "Капричио по датски и руски песни" за флейта, обой, кларинет и пиано.

Антон Рубинщайн, по това време директор на консерваторията в Санкт Петербург, е толкова впечатлен от произведението, че кара всички студенти, които свирят на духови инструменти да присъстват на заключителния концерт, за да могат да "получат някаква представа какво точно може да се постигне на тези инструменти".

Тази красива,творба ще чуете на Кремена Ачева, Валентин Методиев, Михаил Живков и Людмил Ангелов.

Секстетът за духови инструменти и пиано от Франсис Пуленк е написан между 1931 и 1932. Премиерата на тричастното произведение се състои през 1933 със самия Пуленк на пианото. Пиесата не е добре приета от традиционалистите в музикалната общност. Критик от „Le tempts" я определя като „странстваща и вулгарна". Но критикът Андре Джордж предвидливо пише: „...с Пуленк цяла Франция излиза през прозорците, които той отваря.". На по-късен етап от живота си.

Филхармоничният духов квинтет е съставен от изявени музиканти от Софийската филхармония: Кремена Ачева – флейта, Валентин Методиев-обой, Михаил Живков – кларинет, Мартин Стоянов – фагот и Красимир Костадинов-валдхорна.

Формацията е изнасяла редица концерти в страната и чужбина,в партньорство с различни солисти.

През 2007г музикантите осъществяват турне в Япония, в градовете Нара, Киото, Окаяма и Осака, където изнасят концерт в прочутата „Izumi Hall".

През сезон 2018/2019 г Филхармоничният духов квинтет има цикъл от концерти с различна тематика. С изключителен успех премина концертът с музика от български композитори, Марин Големинов, Марин Вълчанов, както и световна премиера на „Пролетен квинтет" от Румен Бояджиев.

 • В ПАМЕТ

  Сбогуване с Алек Попов

  АЛЕК ПОПОВ (1966-2024)

  • Спомени и оценки на популярни български писатели за автора на "Мисия Лондон"
   
 • ПОЗИЦИЯ

  Нобелисти: Край на толерантността към режима на Путин!

   Под това заглавие над 40 носители на нобелови награди се обърнаха към света с призив "световните лидери и всички хора с добра воля да се откажат от всякакви илюзии за Путин и неговия престъпен режим". Той е отворен за присъединяване

   
 • НЕЗАБРАВИМАТА

  Невена Коканова, която европеизира българското кино

  Тя се наложи на екрана не само с грациозната си красота, но и с щедрия си талант, с който изгради първоначално образите на млади девойки с чисти чувства и естествено поведение 

   
 • КЛАСИКА

  30-те най-добри книги според французите

  Класацията е на френския вестник “Le Monde” от 2013 г. Литературни експерти са селектирали 200 заглавия, а списъкът с първите сто е формиран след избор на десетки хиляди читатели. Представяме ви първите 30.

   
 • ПРИЗНАНИЕ

  Похвално слово за Кирил Кадийски

  От столицата на поезията Париж.

  • „Той, Кирил Кадийски, е митологичен кон от квадригата на българските класици, които са сред нас и теглят колесницата на Словото“.
 • ИНТЕРВЮ

  "Россия - като чудовището на Франкещайн..."

  "Много скоро Путин, Руската федерация и руснаците ще претърпят военна и репутационна катастрофа, след която ще бъдат презирани и мразени от целия свят", казва Кънчо Кожухаров, автор на книгата „Империята на Пошлостта“

Хайде, братя българи,

към Балкана да вървим.

Там се готви бой юнашки

за свобода, правдини. 

Цветан Радославов, автор на оригинала на българския химн, роден на 19 април преди 161 години

Европейски дни на наследството: В историческите музеи в Плевен и Бяла Черква

Skif.bg горещо препоръчва за посещение и двете места

„Толкин” на Дом Карукоски (ревю)

 

Пиршество за почитателите на английското кино.

"Пътуване до Хавай" на Хесус дел Серо (ревю)

От същата "серия" е и "Пътуване с татко" (2016) на Анка Мируна Лазареску - отново за бягството отвъд Желязната завеса и за трагичните последици от връщането пак зад нея.

Камъните на Сизиф

Няколко са основните стълбове на „Камъчета под езика“: владеене на пластиката – в портретите на Георги Мишев, Петър Алипиев, Константин Павлов, Никола Инджов например с рядко срещаното умение да предаде психическото чрез физическото; литературно-критическият анализ – за Марко Ганчев, Първан Стефанов, Атанас Далчев...

Защо обичаме лошото време

 

Привидно семпъл, камерен, скромен, но така въздействащ! Заслугата е безспорно на Яна Лекарска

Книга за малките големи неща

Клер Киган е един от силните гласове на съвременната ирландска литература с вече няколко отличия зад гърба си