ТАНЯ ДИМОВА, БНР

Признат като един от големите съвременни интерпретатори на Шопен, изнасял рецитали и камерни концерти на международни сцени, солиcт на реномирани оркестри под палката на световноизвестни диригенти и популярен на петте континента, Людмил Ангелов безспорно е един от посланиците на българската култура зад граница. Той носи тази отговорност и винаги, когато има възможност, представя не просто себе си, а България, като свири произведения от български композитори на големи концерти.

"От един концерт публиката трудно ще разбере изцяло какво е България и какви са нейните вековни традиции, история и култура, но все пак малка песъчинка в този огромен свят човек трябва да остави оттам, откъдето идва, и да се опитва да бъде верен на българското в себе си и на българската култура", казва Ангелов.

Според него от музиката ни хората по света могат да разберат какъв е емоционалният свят на българина и какво го вълнува. Особено от българската народна музика, към чийто интересен свят той отваря вратата на сцената, макар и като класически музикант, защото "е важно да бъде събуден този първи импулс у слушателя“.

Сложен е процесът да свириш на сцена и той преди всичко е обусловен от дълга подготовка, най-ценното обаче е да бъде осъществен обмен на емоции, внушения и разбирания между изпълнителя и неговата публика.

"За мен винаги ще остане моя сцената в България", подчертава пианистът, който е и член-кореспондент на Кралската Академия на изящните изкуства в Толедо. За Людмил Ангелов е от особено значение да не забравя откъде е тръгнал.

"Както се казва – продукт съм на българската образователна система, музикална. Тук съм направил първите си крачки като музикант, като пианист. За мен винаги ще остане най-скъпа и най-отговорно в този смисъл е да излизам тук, в България, на сцена. Оттам нататък всяка една държава и всяка една публика има своите цветове, своите пристрастия и свой начин на реакции. Интересно е човек да посещава различни места, да свири в различни държави и зали и да се среща с усещането на различна публика".

Людмил Ангелов е световно признат пианист, радва се на обичта на публиката у нас и по света, има удоволствието да свири с големи имена в класическата музика и да си партнира на сцената с истински професионалисти, да намира общ език с тях. И въпреки това е на мнение, че един човек, особено артист, се доказва цял живот единствено и само на себе си. Той е своят най-голям критик.

"Мисля, че подходът на музикантите, които са направили нещо като творци, е именно този. Без този вътрешен мотор и тази почти вечна неудовлетвореност много трудно се върви напред. Стремим се към съвършенството, но то не се постига никога", допълва Ангелов.

Пианистът има богат опит и мечтана музикална кариера, но все пак е на мнение, че точна формула за успех няма. Всичко зависи от личностните ти качества, от преподавателите, които ти подават ръка и те учат на рамката, а след това и те изкарват от нея, от менторите, които имат страничен поглед над теб и твоите възможностите, и разбира се – от предпоставките за това какво можеш да постигнеш.

За младите музиканти в България тези предпоставки не са особено оптимистични. Затова и от голямо значение са изявите, които трябва да имат. Те ще ги направят по-уверени, ще им дадат сцена и публика и така ще навлязат в дълбините на музикалното творчество и истинската реализация. Като почетен професор в НБУ от вече десет години, Людмил Ангелов се стреми да дава пример на младите и поле именно за изява.

Винаги ще съществува изборът дали да останеш в България, или да градиш кариера извън нейните рамки, смята посланикът на българската култура зад граница, но в този шарен свят, в който живеем, вече е възможно да си и тук, и там, да грабиш с пълни шепи от музикалния свят и да предаваш енергията и опита си на която и да било сцена по света.

Целия разговор с маестро Людмил Ангелов можете да чуете в звуковия файл тук

 • В ПАМЕТ

  Сбогуване с Алек Попов

  АЛЕК ПОПОВ (1966-2024)

  • Спомени и оценки на популярни български писатели за автора на "Мисия Лондон"
   
 • ПОЗИЦИЯ

  Нобелисти: Край на толерантността към режима на Путин!

   Под това заглавие над 40 носители на нобелови награди се обърнаха към света с призив "световните лидери и всички хора с добра воля да се откажат от всякакви илюзии за Путин и неговия престъпен режим". Той е отворен за присъединяване

   
 • НЕЗАБРАВИМАТА

  Невена Коканова, която европеизира българското кино

  Тя се наложи на екрана не само с грациозната си красота, но и с щедрия си талант, с който изгради първоначално образите на млади девойки с чисти чувства и естествено поведение 

   
 • КЛАСИКА

  30-те най-добри книги според французите

  Класацията е на френския вестник “Le Monde” от 2013 г. Литературни експерти са селектирали 200 заглавия, а списъкът с първите сто е формиран след избор на десетки хиляди читатели. Представяме ви първите 30.

   
 • ПРИЗНАНИЕ

  Похвално слово за Кирил Кадийски

  От столицата на поезията Париж.

  • „Той, Кирил Кадийски, е митологичен кон от квадригата на българските класици, които са сред нас и теглят колесницата на Словото“.
 • ИНТЕРВЮ

  "Россия - като чудовището на Франкещайн..."

  "Много скоро Путин, Руската федерация и руснаците ще претърпят военна и репутационна катастрофа, след която ще бъдат презирани и мразени от целия свят", казва Кънчо Кожухаров, автор на книгата „Империята на Пошлостта“

Хайде, братя българи,

към Балкана да вървим.

Там се готви бой юнашки

за свобода, правдини. 

Цветан Радославов, автор на оригинала на българския химн, роден на 19 април преди 161 години

Европейски дни на наследството: В историческите музеи в Плевен и Бяла Черква

Skif.bg горещо препоръчва за посещение и двете места

„Толкин” на Дом Карукоски (ревю)

 

Пиршество за почитателите на английското кино.

"Пътуване до Хавай" на Хесус дел Серо (ревю)

От същата "серия" е и "Пътуване с татко" (2016) на Анка Мируна Лазареску - отново за бягството отвъд Желязната завеса и за трагичните последици от връщането пак зад нея.

Камъните на Сизиф

Няколко са основните стълбове на „Камъчета под езика“: владеене на пластиката – в портретите на Георги Мишев, Петър Алипиев, Константин Павлов, Никола Инджов например с рядко срещаното умение да предаде психическото чрез физическото; литературно-критическият анализ – за Марко Ганчев, Първан Стефанов, Атанас Далчев...

Защо обичаме лошото време

 

Привидно семпъл, камерен, скромен, но така въздействащ! Заслугата е безспорно на Яна Лекарска

Книга за малките големи неща

Клер Киган е един от силните гласове на съвременната ирландска литература с вече няколко отличия зад гърба си