Творби, посветени на света на Мечо Пух - един от най-обичаните герои в цял свят, ще бъдат изложени в музея "Виктория и Албърт" в Лондон, съобщи vam.ac.uk.  Изложбата ще бъде открита на 9 декември и отворена до 8 април 2018 г.

"Пух: Изучаване на класиката" е закачлив, но и сериозен проект, който изследва влиянието на образа върху масовата култура. Акцентите в изложбата са оригиналният ръкопис на литературната творба, първият портрет на Пух, играчки на сина на Милн - Кристофър, скиците на горския пейзаж и други реликви. Важно място заемат и илюстрациите към оригиналната книга. А.А. Милн се запознава с илюстратора Ърнест Шепърд в редакцията на списание "Пънч". Първоначално е доста скептично настроен към уменията на младия художник, но резултатите от работата му го впечатляват. В илюстрациите си Шепърд се вдъхновява от Гроулър - плюшения любимец на неговия син Греъм. Така се ражда първият образ на мечето Пух, известен като "класически". 

През 1930 г. Стивън Шлезинджър откупува от А.А. Милн изключителните търговски права върху произведенията за Мечо Пух с цел производството и разпространението на стоки, филми и записи на територията на САЩ и Канада. В продължение на 20 години Шлезинджър продава продукти под марката, създавайки първата играчка "Пух", както и първия радиозапис и анимационен филм. През 1933 г. излиза цветен филм за Пух и неговите приятели. След като Уолт Дисни придобива правата върху тях, образите на Мечо Пух и останалите персонажи от книгата претърпяват допълнителни модификации, приемайки постепенно визията, позната днес.

 

Добавете коментар


Защитен код
Обнови

„В живота няма второстепенни, епизодични герои, които играят ролята на винтчета.“

Елза Триоле, френска писателка, родена на 24 септември преди 125 години

Анкета

Хареса ли ви концертът на Соня Йончева и Пласидо Доминго в София?

„Толкин” на Дом Карукоски (ревю)

 

Пиршество за почитателите на английското кино.

"Пътуване до Хавай" на Хесус дел Серо (ревю)

От същата "серия" е и "Пътуване с татко" (2016) на Анка Мируна Лазареску - отново за бягството отвъд Желязната завеса и за трагичните последици от връщането пак зад нея.

"Смъртта на Сталин" на Армандо Янучи (ревю)

И дано повече хора осъзнаят, че най-верният сателит на Русия - България, се е ръководила единствено по този модел.

Майер Лански – ангелът с мръсно лице

 

Интерпретацията, която прави Харви Кайтел на Майер Лански е модерна класика, която трябва да се изучава като образец на актьорско майсторство в киноучилищата.

В "Заповед за арест. Как станах враг номер едно на Путин" се оглежда България на ББ

 

"Горещо я препоръчвам на всички – и на русофили, и на русофоби; и на разумно мислещи, и на изначално предубедени; и на силно ангажирани, и на напълно безразлични; и на много информирани, и на малко знаещи" - ревю на Николай Слатински

Дуилиу Замфиреску, за когото изкуството не бива да репродуцира действителността

 

Трилогията на класика представя и участието на северната ни съседка в Руско- турската война от 1877- 1878 г.