Със сборника „Завръщане“, в който са събрани автобиографични и биографични текстове от Змей Горянин, стартира поредицата „Незабрава” на „Изток - Запад”. Тя се осъществява с помощта на Националния литературен музей. В нея ще бъдат включени текстове на емблематични български писатели, които след 9 септември 1944 г. са забранени за публикуване.

Съставители на „Завръщане“ са Катя Зографова, директор на Националния литературен музей, Донка Билярска и Станислава Чешмеджиева. В сборника са включени „Червеният хотел“ ‒ история за рода на писателя и първите му години, мемоарните страници „Моят приятел Елин Пелин“ по нередактирания ръкопис на автора, „Скици и ескизи“– спомени от престоя на писателя в Софийския централен затвор, два пътеписа за Добруджа, „Афоризми, мъдрости и глупотевини“, личния му дневник, проследяващ последните дни преди смъртта му и част от неговата кореспонденция.

 

СВЕТОЗАР ДИМИТРОВ, известен с псевдонима Змей Горянин, е роден на 11 януари 1905 г. в Русе. От 1942 г. се отдава изцяло на литературна дейност. Автор е на над 50 книги и брошури. Сред тях са автобиографичната повест „Червеният хотел“ и исторически романи, сред които особено място заемат „Кнез Иван Кулин“, трилогията „Дунавът тече“, „Бачо Киро“, „Звезда керванджийка“. Заедно с Елин Пелин взимат най-дейно участие в списването и редактирането на списание „Българска марка“. За кратко е цензор в Дирекцията по печата през 1942 г. За тази му работа „народният съд” го осъжда през април 1945 г. на една година затвор. Книгите му попадат в списъка на фашистката литература и са иззети от библиотеките. Когато излиза от затвора, неговите идейни наставници Георги Караславов, Христо Радевски, Младен Исаев няколко пъти му предлагат публично да се разкае, за да бъде реабилитиран, но отказва. Последните години от живота си прекарва в манастира Седемте престола. Умира на 25 август 1958 г. при неизяснени обстоятелства.

 :

Добавете коментар


Защитен код
Обнови

„Думите са като листата на дърветата – когато са много, плодовете са малко.”

Александър Поуп, английски поет, сатирик, роден на 21 май преди 334 години

Анкета

Подпишете се в подкрепа на украинския народ!

Путин е престъпник! - 89.2%

„Толкин” на Дом Карукоски (ревю)

 

Пиршество за почитателите на английското кино.

"Пътуване до Хавай" на Хесус дел Серо (ревю)

От същата "серия" е и "Пътуване с татко" (2016) на Анка Мируна Лазареску - отново за бягството отвъд Желязната завеса и за трагичните последици от връщането пак зад нея.

"Смъртта на Сталин" на Армандо Янучи (ревю)

И дано повече хора осъзнаят, че най-верният сателит на Русия - България, се е ръководила единствено по този модел.

Нагоре по обратния път 

 

Литературните умения на един професор по право

Гледайте “Второто освобождение”

 

Ние винаги на 1 февруари отбелязваме гибелта на жертвите на Народния съд и избиването на интелектуалния елит. Но всъщност чрез този филм ще разберете много по-страшното за бъдещето ни пречупване на българската нация - което виждаме и днес с реакциите на войната, с хилещите се емотикончета на снимките от Буча, в речника на водещите ни политици.

Автопортретът на Иван Добчев

 

Единайсет ескиза – така са наречени частите, на които е разделена книгата и всяка разказва етап от живота на режисьора