Пълен ръкопис на известния роман "Чужденецът" на Албер Камю, описан като "странен" и "необичаен", тъй като се смята, че се е появил след публикуването на книгата, беше продаден за 656 000 евро на търг в Париж, предаде АФП, позовавайки се на аукционна къща "Тажан".

Оценката на изданието беше между 500 000 и 800 000 евро.

Информация за купувача на ръкописа не се съобщава.

Макар Албер Камю да е посочил "април 1940 г." като дата в края на ръкописа, експертите са на мнение, че той се е появил през 1944 г. - две години след публикуването на "Чужденецът".   

Прочутият роман на Камю е написан през пролетта на 1940 г. в Париж и е коригиран до септември 1941 г., преди да бъде издаден от "Галимар" през май 1942 г.

Според свидетелства на съпругата на автора, Франсин Камю, и различни други данни, "необичайният" ръкопис е написан през юли 1944 г. за библиофил с определен вкус към детайлите по подобие на тези, които обикновено предхождат публикуването на роман.

Ръкописът съдържа 104 страници, написан е изцяло на ръка и е подвързан с черен марокен. 

Това изключително ценно произведение вече е било продавано на търг два пъти - през 1958 г. и 1991 г. , отбелязва АФП. Оттогава то принадлежи на колекционер, чието име не се разкрива.

Романът "Чужденецът", отпечатан за първи път в 4400 екземпляра, се превръща в бестселър, а впоследствие и в една от класиките на френската литература, от която са продадени милиони копия.

Албер Камю е удостоен с Нобелова награда за литература през 1957 г.

 

Източник: Елена Христова, БТА

„Не всичко е перфектно в този несъвършен свят, само любовта е съвършена в своето съвършено несъвършенство.”

Ингмар Бергман, шведски режисьор и сценарист, роден на  14 юли преди 106 години

Европейски дни на наследството: В историческите музеи в Плевен и Бяла Черква

Skif.bg горещо препоръчва за посещение и двете места

„Толкин” на Дом Карукоски (ревю)

 

Пиршество за почитателите на английското кино.

"Пътуване до Хавай" на Хесус дел Серо (ревю)

От същата "серия" е и "Пътуване с татко" (2016) на Анка Мируна Лазареску - отново за бягството отвъд Желязната завеса и за трагичните последици от връщането пак зад нея.

Поглед назад: меланхолията, която ни влюби в „Изгубени в превода“ на София Копола

 Филмът оставя ярка следа както в съзнанието на зрителите, така и в историята на киното от първото десетилетие на 21-ви век...

Възкръсва ли  американският уестърн?

 

Най-амбициозният проект на Кевин Костнър - „Хоризонт“, е вече факт

Фантастичният свят на магията и езика

 

Слабо звено на „Вавилон: Тайна история“ от Ребека Ф. Куанг е вмъкването на идеята за дискриминацията, която като че ли става неизменна част от съвременната художествена литература...