На Велики четвъртък роднините на поета Никола Вапцаров отново напомниха за претенцията си към къщата музей в Банско. Те се настанили в двора, играли шах и отказали да си тръгнат след края на работното време, та се наложила намеса на полицията , разказа "24 часа". 

"Поведението им беше провокативно. Не е нормално да откажеш да напуснеш музей или каквато и да е публична институция, когато работното време изтича и трябва да се затвори", казва директорката на музея Светла Барякова. От фамилията ѝ предложили да подпишат договор за наем от 1 лв. на година, на което тя не се съгласила.

За музея вече 25 години се точи спор, който няма да бъде приключен в обозримо бъдеще. В сградата, която се намира в центъра на града, от 1912 г. живеят родителите на поета. През 1952 г. Комитетът за наука и изкуство я откупува от майката Елена, брата Борис и сестрата Райна и съпругата на Вапцаров Бойка. На четиримата са изплатени общо 19 648 лв., като единствено Бойка се отказва от полагащите ѝ се пари. Държавата я превръща в къща музей на поета революционер. Тя е обявена за исторически паметник на културата с национално значение от 1973 г. Три пъти през годините е основно реконструирана, достроявана и разширявана. За целта са отчуждени и съборени 4 съседни къщи. 

През 1991 г. наследниците претендират, че имотът е и техен и завеждат дело за възстановяване на собствеността. Получават 25%, а останалите са на държавата. След това обаче държавата завежда дело в съда за признаването ѝ като съсобственик на част от къщата. Мотивът е, че откупената от Вапцарови сграда е с площ 188 кв. м, а след това е достроявана с държавни пари до 242 кв. м, като е разширено дворното място. 

Роднините твърдят, че още през 2001 г. са върнали обезщетението от 19 648 лв. Последният им иск е за 550 хил. лв. срещу община Банско за пропуснати ползи от имота. Общината внася пък насрещен иск за 1,5 млн. лв. за подобрения и издръжка. Делото се гледа в окръжния съд в Благоевград.

 

Добавете коментар


Защитен код
Обнови

„През целия си живот бях преследван от мисълта, че очевидно мъжете не искат да бъдат свободни. Те винаги искат да бъдат роби на някого, например на кариера или жена.“

Марчело Мастрояни, италиански актьор, роден на 28 септември преди 97 години

Анкета

Хареса ли ви концертът на Соня Йончева и Пласидо Доминго в София?

„Толкин” на Дом Карукоски (ревю)

 

Пиршество за почитателите на английското кино.

"Пътуване до Хавай" на Хесус дел Серо (ревю)

От същата "серия" е и "Пътуване с татко" (2016) на Анка Мируна Лазареску - отново за бягството отвъд Желязната завеса и за трагичните последици от връщането пак зад нея.

"Смъртта на Сталин" на Армандо Янучи (ревю)

И дано повече хора осъзнаят, че най-верният сателит на Русия - България, се е ръководила единствено по този модел.

Майер Лански – ангелът с мръсно лице

 

Интерпретацията, която прави Харви Кайтел на Майер Лански е модерна класика, която трябва да се изучава като образец на актьорско майсторство в киноучилищата.

В "Заповед за арест. Как станах враг номер едно на Путин" се оглежда България на ББ

 

"Горещо я препоръчвам на всички – и на русофили, и на русофоби; и на разумно мислещи, и на изначално предубедени; и на силно ангажирани, и на напълно безразлични; и на много информирани, и на малко знаещи" - ревю на Николай Слатински

Дуилиу Замфиреску, за когото изкуството не бива да репродуцира действителността

 

Трилогията на класика представя и участието на северната ни съседка в Руско- турската война от 1877- 1878 г.