Програма "Христо Ботев"

Документална изложба в Националната библиотека "Св. св. Кирил и Методий" ознаменува 160-годишнината от рождението на един от най-светлите умове в българската културна история проф. Иван Шишманов.

Изложбата припомня големите заслуги на учения. С всеотдайната си работа и неизчерпаема умствена енергия проф. Иван Шишманов хвърля мост между възрожденските традиции и следосвобожденска България, като поставя здравите основи, върху които да се гради модерната българска култура и научна мисъл.

Високо образован, изключително ерудиран, проф. Шишманов свързва името си с основаването и развитието на най-важните културни институти в младата българска държава – Музикалното училище, Художествената академия, Етнографския музей, Българското археологическо дружество, читалища, библиотеки. Проф. Иван Шишманов е сред основателите на Висшето училище в София (дн. Софийски университет) и посвещава четири десетилетия от своя живот на преподавателската дейност в областта на културната и литературна история. Като министър на Народното просвещение, инициира редица културни начинания и законопроекти. Той основава Сборника за народни умотворения и книжнина.

Експозицията съдържа автентични документи от Българския исторически архив, издания на трудовете на проф. Шишманов, както и на произведения на съпругата му Лидия Шишманова и сина му Димитър Шишманов от фонда на Националната библиотека, умело съчетани с пътуващата експозиция "Иван Шишманов и Обединена Европа”, реализирана от Държавния културен институт към МВнР.

През 2010 година на сградата на Славянския семинар във Фрайбург в Германия е поставена възпоменателна плоча на проф. Иван Шишманов. Какъв е приносът на проф. Шишманов в зародилата се след Първата световна война идея за обединена Европа – чуйте повече от звуковия файл.

Добавете коментар


Защитен код
Обнови

„Жените се отнасят с пренебрежение към онези, които ги обичат и обичат тези, които ги пренебрегват.”

Мигел де Сервантес, испански писател, роден на 29 септември преди 476 години

Анкета

Остава ли ви време да четете книги?

Да, както винаги - 80%
Все по-малко - 20%
Не чета изобщо - 0%

Европейски дни на наследството: В историческите музеи в Плевен и Бяла Черква

Skif.bg горещо препоръчва за посещение и двете места

„Толкин” на Дом Карукоски (ревю)

 

Пиршество за почитателите на английското кино.

"Пътуване до Хавай" на Хесус дел Серо (ревю)

От същата "серия" е и "Пътуване с татко" (2016) на Анка Мируна Лазареску - отново за бягството отвъд Желязната завеса и за трагичните последици от връщането пак зад нея.

"Камъчета под езика" - рядка и дълбока книга

 

Написаното от Марин Георгиев е амалгама от автобиография, история, литература и конюнктура, строги и точни наблюдения на писатели и поети, на характерите и поведението им, както и превъплъщенията им и преди, и сега

Прометей, герой и жертва

 

Без съмнение „Опенхаймер“ ще бъде един от най-добрите филми в историята на киното. Невероятна операторска работа, изключителна актьорска игра и впечатляващи саундтраци.

Не губете време...

Нагоре по стълбата, която води надолу

 

 „Астероид Сити“ на Уес Андерсън  - ЗАЩО?