Къщата, в която е живял проф. Михайло Драгоманов, беше съборена. Затова алармира във „Фейсбук“  журналистът и актьор Игор Марковски. Известният учен е живял и работил в този дом от 1889 г. до смъртта си през 1895 г.

„Днес рухна (насилствено при това) къщата на Михайло Драгоманов. Тя едвам се държеше на краката си в центъра на София, на ъгъла на „Христо Белчев“ и „Иван Николаевич Денкоглу“.  

Интересно дали ще се пръкне някоя стъклено чудо там или да?", е коментарът на Марковски.

МИХАЙЛО ДРАГОМАНОВ  е украински историк, фолклорист, философ, езиковед и писател, роден на 18 септември 1841 г. Бил е професор по всеобща история в университети в Киев, Женева и София. 

Драгоманов е бил близък приятел с българския литературовед Иван Шишманов, който е и причината той да се установи в България. Двамата са в основата на създаването на на Сборник за народни умотворения, наука и книжнина (СбНУНК). По-късно Шишманов сключва брак с дъщеря му Лидия. Драгоманов умира в София през 1895 г.

 

Коментари  

0 #1 бильо клинтънов 15-02-2017 10:54
сигурни ли сте, че наследниците не дават мило и драго някой богаташ да се заинтересува и да ги компенсира с нов имот, вместо тази руина
Цитиране
  • ВОЙНАТА

    Ода за Харкив

     "Държава и народ, които имат град като Харкив, никога не могат да бъдат победени" - коментар на Николай Слатински

„Нищо не е по-коварно от еволюцията на обикновените прищевки, които се превръщат в желания.“

Томас Харди, английски писател, роден на 2 юни преди 183 години

Анкета

Подпишете се в подкрепа на украинския народ!

Путин е престъпник! - 89.2%

Европейски дни на наследството: В историческите музеи в Плевен и Бяла Черква

Skif.bg горещо препоръчва за посещение и двете места

„Толкин” на Дом Карукоски (ревю)

 

Пиршество за почитателите на английското кино.

"Пътуване до Хавай" на Хесус дел Серо (ревю)

От същата "серия" е и "Пътуване с татко" (2016) на Анка Мируна Лазареску - отново за бягството отвъд Желязната завеса и за трагичните последици от връщането пак зад нея.

„Петият вагон“ - равносметка или ново начало

 

През 2022 г. писателят Христо Карастоянов е прегледал, обработил и допълнил своите текстове, конструирайки пъзел, които наистина могат да се разглеждат и като мини романи

Страстната адвокатска защита на един философ

 

Есетата на Октавиан Палер те карат да ги препрочиташ и отново да вникваш и разсъждаваш върху големи теми и образи на световната литература

Фрагменти около една книга на Марин Георгиев

"Марин е от редките участници в софри и говорилни, който усети как изтича времето в бездействие, ако не предприемеш нещо да задържиш хода му" - Георги Мишев за книгата на "Камъчето под езика"