СВЕТОСЛАВА КУЗМАНОВА, БНР

Г-жо Василева, как решихте да издадете книгите с цитатите на Бойко Борисов?

– През 2015 г., за да издадем тази книга, приятели си направихме издателство. Кръстихме го „Лудите“, което предизвиква смях обикновено, но идеята тук е, латинският глагол Ludite!, който означава "Играйте!".

Така с игри и закачки направихме първото томче, което излезе през лятото на 2015 г. В него са събрани цитатите на Бойко Борисов от 2001 г., когато той се появи на политическата сцена като главен секретар на МВР в правителството на Симеон Сакскобургготски, до юни 2015 г. Тоест 15 години избрани негови реплики, които сме сметнали за подходящи.

Тъй като минаха от 2015 г. 5 години и половина, решихме съвсем спонтанно, че ще хубаво да направим и втората част, защото се натрупаха доста цитати на Борисов. И всъщност ни се искаше, като свърши третият му мандат, да може да имаме тази книга. В нея липсват някои култови фрази от последните три-четири седмици, през които книгата беше в печат. Но общо взето всичко останало е тук.

Как са подредени тези реплики и някои от които цели пасажи и изказвания, други съвсем кратки, но изключително ударни, с много хумор заредени?

- Избрахме да подреждаме цитатите хронологично, но групирани по теми. Тъй като по този начин може да се види развитието на неговите тези, неговите виждания и твърдения по различни ключови въпроси като например: Делян Пеевски, Русия и Путин, енергетиката, президентът Румен Радев, коронавирусът, „Яневагейт“, „Апартаментгейт“, къщата в Барселона, медиите – много важна тема.

Имате ли си свои любими реплики?

- Да, разбира се. Преди да ви кажа някои от тях, само искам да кажа, че критериите, по които подбирахме цитатите, са освен да са ексцентрични, търсехме и някои важни, ключови изказвания на Бойко Борисов по дадени теми, в които се вижда как еволюира неговата позиция, които позволяват да се обяснят някои случки в най-новата ни история.

Ние гледаме на това издание като на историческо. Тъй като ние сега го предаваме в библиотеките, така то ще остане и за бъдещите поколения и ще може да се види някой ден какъв човек е управлявал страната, какви качества е имал той, съответно в неговите реплики, смятам, че са оглеждат и неговите избиратели.

Много се надявам, че някой ден изследователите ще направят този неизбежен паралел с най-известния алеков герой, защото Бойко Борисов просто е като изваян от перото на Алеко Константинов – нашият най-добър сатирик.

В първата книга, която излезе през 2015 г., смешките са много. Просто прелива от смях тази книга, защото в нея в този период Бойко Борисов е предимно с тарикатски жаргон и говорещ лафове от типа: "На малко прасе и на нов началник не се радвам" и "Всеки може да ме пипне по мускула".

Но в същото време той тогава дава и заявките за това, което се случи с днешна дата – неговата амбиция да бъде във властта и желанието му да управлява. Още през 2001 г. през ноември той казва, когато го питат от вестник „Сега“ какви са амбициите му: "Моите амбиции – като начало... Апетитът идва с яденето". След това през 2006 г. казва в интервю за bTV: „Ами премиерството ми не е никаква цел“. След това вече по съвсем различен начин говори за властта и например през 2011 г. вече ни уверява, че ще стане президент осем години по-късно. Осемте години минаха, но това не се случи. Той не е президент.

Важно е да кажа на бъдещите ни читатели, че всеки цитат е поставен в неутрален контекст, тоест обяснено е къде се изказва, кога и по какъв повод. По този начин могат да се проследят много интересни вариации по различни теми на Борисов. Например в наши дни вече нищо не се говори за „Апартаментгейт“, но през 2019 г., на 23 май, той просто си "къса ризата" в едно интервю и казва колко се срамува от всичко, което са направили неговите съпартийци и част от управляващите с тези апартаменти. Казва, че това е тежка обеца на ухото, че е огромна грешка. Тези негови думи отдавна са забравени.

Мислите ли, че ще имате достатъчно хляб за трето издание? Питам ви, защото се намираме в едно преходно време, че все повече се говори, че четвърто правителство с Бойко Борисов няма да има, но той продължава да бъде в политиката нищо , че се отказа да бъде депутат.

- Не знам. Наблюдателите казват, че магията Бойко Борисов вече я няма. Ако ще има някога трето издание, то по скоро ще бъде допълнено за липсващите цитати във второто. Между другото на нашата книжка пише, че правим една поредица „Избраните“. Това беше идеята ни в началото – да направим една поредица с важни цитати на известни политици. Та, както е тръгнало, може би героят в следващата книга ще бъде друг.

Друго, което е важно, за да отговоря на въпроса ви – за да стигнем до трето издание, би било добре да продадем първото и второто. Защото тази книга стана тест за разпространителите – не всички посмяха да я разпространяват. Първото ни издание, което беше прието с възторг от читателите и се купуваше като топъл хляб, първият тираж се разграби за няколко дни, а след това то беше скрито зад щанда и остана да се продава само в някои електронни книжарници. Сега ситуацията е още по-трудна. Сега нашата книга е налична само в пет електронни книжарници. Доста от големите магазини не смеят да я продават и за мен е много интересно защо.

Предполагам, че имате отговор на този въпрос?

- Нямам. Бих искала да го получа обаче. 

 • В ПАМЕТ

  Сбогуване с Алек Попов

  АЛЕК ПОПОВ (1966-2024)

  • Спомени и оценки на популярни български писатели за автора на "Мисия Лондон"
   
 • ПОЗИЦИЯ

  Нобелисти: Край на толерантността към режима на Путин!

   Под това заглавие над 40 носители на нобелови награди се обърнаха към света с призив "световните лидери и всички хора с добра воля да се откажат от всякакви илюзии за Путин и неговия престъпен режим". Той е отворен за присъединяване

   
 • НЕЗАБРАВИМАТА

  Невена Коканова, която европеизира българското кино

  Тя се наложи на екрана не само с грациозната си красота, но и с щедрия си талант, с който изгради първоначално образите на млади девойки с чисти чувства и естествено поведение 

   
 • КЛАСИКА

  30-те най-добри книги според французите

  Класацията е на френския вестник “Le Monde” от 2013 г. Литературни експерти са селектирали 200 заглавия, а списъкът с първите сто е формиран след избор на десетки хиляди читатели. Представяме ви първите 30.

   
 • ПРИЗНАНИЕ

  Похвално слово за Кирил Кадийски

  От столицата на поезията Париж.

  • „Той, Кирил Кадийски, е митологичен кон от квадригата на българските класици, които са сред нас и теглят колесницата на Словото“.
 • ИНТЕРВЮ

  "Россия - като чудовището на Франкещайн..."

  "Много скоро Путин, Руската федерация и руснаците ще претърпят военна и репутационна катастрофа, след която ще бъдат презирани и мразени от целия свят", казва Кънчо Кожухаров, автор на книгата „Империята на Пошлостта“

„Опитвам се да не гледам напред или назад, опитвам се да продължа нагоре”.

Шарлот Бронте, английска писателка, родена на 21 април преди 208 години 

Европейски дни на наследството: В историческите музеи в Плевен и Бяла Черква

Skif.bg горещо препоръчва за посещение и двете места

„Толкин” на Дом Карукоски (ревю)

 

Пиршество за почитателите на английското кино.

"Пътуване до Хавай" на Хесус дел Серо (ревю)

От същата "серия" е и "Пътуване с татко" (2016) на Анка Мируна Лазареску - отново за бягството отвъд Желязната завеса и за трагичните последици от връщането пак зад нея.

Камъните на Сизиф

Няколко са основните стълбове на „Камъчета под езика“: владеене на пластиката – в портретите на Георги Мишев, Петър Алипиев, Константин Павлов, Никола Инджов например с рядко срещаното умение да предаде психическото чрез физическото; литературно-критическият анализ – за Марко Ганчев, Първан Стефанов, Атанас Далчев...

Защо обичаме лошото време

 

Привидно семпъл, камерен, скромен, но така въздействащ! Заслугата е безспорно на Яна Лекарска

Книга за малките големи неща

Клер Киган е един от силните гласове на съвременната ирландска литература с вече няколко отличия зад гърба си