musicautor.org

"Музикаутор" настоява за законови промени, с които копирането на музика и книги за лични цели да бъде напълно легално. Става въпрос за промяна на действащия в момента чл. 26 от Закона за авторското право, която да доведе до ефективно прилагане на механизма за компенсации при частното копиране.

България е една от малкото държави, която въпреки че е въвела световната практика за частното копиране, не го прилага изобщо. В резултат на това хиляди български и чужди автори са лишени от справедливо възнаграждение от десетилетия.

От отказа от реално правоприлагане са засегнати не само творците. Губи и държавата, която доброволно се отказва от постъпването на свежи пари, с които да се подпомогне развитието на културата у нас. Според закона 30% от събраните пари от тези компенсации ще постъпят в Национален фонд „Култура”.

„Вярвам, че ако държавата използва всички механизми за финансиране на културата у нас, ще има много повече средства и възможности за нейното развитие вместо за разпад по примера на Царските конюшни.“ Това заяви Иван Димитров – изпълнителен директор на "Музикаутор" и съпредседател на КОПИ-БГ – дружеството, което следва да събира компенсационните плащания за авторите. Миналата седмица то проведе свое общо събрание и избра нов Управителен съвет с двама съпредседатели.

Компенсации за авторите се дължат не от обикновените хора, които ползват празни носители – в това число дискове, флашки и др., на които може да се съхраняват произведения обект на авторски права, а от техните произвадители или вносители. Събраните средства след това се разпределят на всички правоносители.

От 2011 г. обаче, когато компенсациите за частно копиране са разписани в закона, до днес механизмът не работи заради сериозни пропуски. Ето защо са належащи спешни промени, които да доведат до ревизиране на правната рамка. Само така България ще бъде извадена от черния списък на държавите, които не прилагат собственото си законодателство и ще превърнат едни формално разписани текстове в ефективни и напълно хармонизирани с европейските норми и ценности.

В подкрепа на тези ценности "Музикаутор" стартира петиция, в която българските автори застават с имената си зад искането за законови промени. Вече е в ход и кампания в подкрепа на исканията на дружеството. В нея "Музикаутор" всяка седмица изпраща картички до министъра на културата Боил Банов, в които му покзва какви са позитивите от работеща регламентация на компенсационните възнаграждения от частно копиране.

Коментари  

0 #1 ОГНЯН СТАМБОЛИЕВ 03-08-2018 17:03
НОВАТА БТ ПОП, РОК И ДЖАЗ МУЗИКА Е ТОЛКОВА ДОЛНОПРОБНА, ЧЕ САМО ЗАМЪРСЯВА РАДИОЕФИРА
АВТОРИТЕ Й ТРЯБВА ДА НИ ПЛАЩАТ, ЗАТОВА ЧЕ ТИ ТЪРПИМ!
Цитиране
 • ПОЗИЦИЯ

  Галин Стоев, режисьор: Живеем в мек вариант на "Коза ностра"

   

  "Ако продължи отглеждането на тази робска стратегия за оцеляване, може би след 100 години тази нация няма да съществува", коментира още Стоев.

   
 • В ТЪРСЕНЕ НА ИСТИНАТА

  „Невидимата искра на Възраждането“

  Тази книга описва малко известни и изключително любопитни факти, нишката на разказа често минава граници и прескача в различни държави. Имена, известни ни от чуждата литература и история се оказват в неочаквани връзки с българи и няма никакво съмнение, че всички подеми, случили се в Европа и Азия са резонирали силно и у нас.

   
 • БЕЗПОДОБНИЯ

  „Масонската ложа и братството на Левски”

  Делото и животът  на Апостола на българската свободата винаги са будили интерес. 

   
 • КЛАСИКА

  30-те най-добри книги според французите

  Класацията е на френския вестник “Le Monde” от 2013 г. Литературни експерти са селектирали 200 заглавия, а списъкът с първите сто е формиран след избор на десетки хиляди читатели. Представяме ви първите 30.

   

„И любовта се превърна в начало на света и в негов владетел. Но всичките й методи са изпълнени с цветя и кръв.“

Кнут Хамсун, норвежки писател, роден на 4 август преди 162 години

Анкета

Гледате ли културни събития онлайн?

Да - 40%
Не - 50%

„Толкин” на Дом Карукоски (ревю)

 

Пиршество за почитателите на английското кино.

"Пътуване до Хавай" на Хесус дел Серо (ревю)

От същата "серия" е и "Пътуване с татко" (2016) на Анка Мируна Лазареску - отново за бягството отвъд Желязната завеса и за трагичните последици от връщането пак зад нея.

"Смъртта на Сталин" на Армандо Янучи (ревю)

И дано повече хора осъзнаят, че най-верният сателит на Русия - България, се е ръководила единствено по този модел.

За романа „Девети“, царското злато, Тодор Живков и пътеките на историята ни

 

Но защо при редактирането й са отпаднали шест глави, които Божилов ядосано вкарва в своя блог и дебело подчертава, че при преиздаването  на романа през 2023 г., когато си възстанови авторските права, книгата ще излезе в автентичния си пълен вид?

Заслуженият успех на „Братя“

 

За силното въздействие на сериала допринесе и още нещо – стегнатият му ритъм, компресираният разказ, умението да се пласира интересна и занимателна история в рамките на около 30 минути.

Уди Алън между „Осанна!“ и „Разпни го!“

 

„Само да вметна“  е дългоочакваното защитно слово на легендарния кинаджия