Филм за Катя Паскалева ще бъде показан на 26 ноември в столичното кино „Люмиер”. Лентата „Катя Паскалева. Последната роля” е на режисьора Ема Константинова. Георги Тошев е автор на проекта и продуцент. В екипа са още Захари Карабашлиев – писател и главен редактор на издателство "Сиела", Елена Жандова – актриса и близък приятел на Катя Паскалева и Лъчезар Касабов – художник.

60-минутната лента „Катя Паскалева. Последната роля”, продукция на „Шоркът”, разказва историята на звездата, която изгрява със знаменитата си роля в „Козият рог”. До края на живота си тя се снима в над 20 филма и прави десетки впечатляващи роли в театъра. Паскалева е човек, отдаден на изкуството, надарена с необикновен талант и творческа проницателност, които личат не само от ролите й, но и в нейните текстове и картини. Тази чувствителност обаче има и своята тъмна страна – Катя е осъдена да се бори постоянно с демоните на съмнението и несигурността.

Този филм разбулва скрития от публиката образ на една трагична и възвишена личност – личност, която се отдава до последно и в работата, и в живота, и в любовта. Това е разказ за една жена, живяла “красиво и безотговорно” във времената на “предписания” и ограничения.

Катя Паскалева умира на 56 години, след като в продължение на две години се бори с рака. В една от предсмъртните си бележки пише: „Аз играя последната си роля – на актриса, поставена пред изпитанието дали ще удържи да размие границата между реалността и условността... 

 

„Интелигентността е преди всичко аристократизъм за духа.“

Карл Ясперс, германски психиатър и философ, роден на 23 февруари преди 141 години

Анкета

Ще подарите ли книга за Коледа?

Да, както винаги - 80.8%
Да, за първи път - 0%
Не, предпочитам друго - 15.4%

Европейски дни на наследството: В историческите музеи в Плевен и Бяла Черква

Skif.bg горещо препоръчва за посещение и двете места

„Толкин” на Дом Карукоски (ревю)

 

Пиршество за почитателите на английското кино.

"Пътуване до Хавай" на Хесус дел Серо (ревю)

От същата "серия" е и "Пътуване с татко" (2016) на Анка Мируна Лазареску - отново за бягството отвъд Желязната завеса и за трагичните последици от връщането пак зад нея.

Между документалното и въображението

 

„Мери. Раждането на Франкенщайн“ – фокус на текста е вглеждането в творческия процес, довел до създаването на най-популярния роман на Мери Шели

"Най-дългата нощ" - майсторска работа. И днес се гледа с удоволствие

 

Филм на Въло Радев от 1967 година, по сценарий на Веселин Бранев, оператор Борислав Пунчев, музика Симеон Пиронков

Задругата на Бялата богиня

 

Концерт на сър Брин Терфел, Мила Михова и Софийската филхармония с диригент Найден Тодоров, Зала „България“, 28.І.2024 г. Сред присъстващите на концерта нямаше нито един глупак.