Режисьорът  Жан-Люк Годар, който почина през септември миналата година, беше почетен посмъртно на кинофестивала в Кан с прожекцията на документален филм за него и последния му проект, съобщи АФП.

 "Залата е пълна. Това означава, че вторият живот или хилядният живот на Жан-Люк Годар започва сега с филмите, които остават", отбеляза директорът на фестивала Тиери Фремо пред публиката, сред която бяха режисьорите Джим Джармуш, Ван Бин (в основната конкурсна програма тази година с документалния си филм "Младост") и актрисата Салма Хайек.

В "Годар за Годар" Флоранс Платарет се връща - без никакъв глас зад кадър, към живота на режисьора от Новата вълна, който умира на 91-годишна възраст, прибягвайки до асистирано самоубийство, разрешено в Швейцария. Тя ни дава възможност, включително и с непоказвани кадри, да видим как той работи по първия си пълнометражен филм - новаторския "До последен  дъх". Връща ни и на "Кроазет" през май 1968 г., докато Франция е в разгара на социални вълнения и  Годар повежда протест на режисьори, който в крайна сметка прекратява преждевременно филмовия фестивал.

Друг от паметните моменти на режисьора в Кан, където той печели Наградата на журито през 2014 г. и специална "Златна палма" през 2018 г., е през 1985 г., когато идва да представи игралния си филм "Детектив". Тогава хвърлят в лицето му сметанова торта. 

След "Годар за Годар" беше прожектиран късометражният филм за последната творба на Жан-Люк Годар под заглавие "Анонс за филм, който няма да се появи - "Странни войни". В него са свързани образи и реплики, взети от кадри от подготвяния филм. Той трябваше да е адаптация на романа на белгийския писател Шарл Плисие "Фалшиви паспорти ", носител на наградата "Гонкур" от 1937 г. Той проследява различни герои в периода между Октомврийската революция в Русия през 1917 г. и 30-те години на 20-и век.

 

Източник:Христина Терзиева, БТА

„Жените владеят света. Няма нужда да спорим, защото те знаят какво правят. Питай Наполеон. Питай Адам. Питай Ричърд Бъртън или Ричи Самбора. Много мъже са рухнали.”

Джон Бон Джоуви, американски музикант, роден на 2 март преди 62 години

Европейски дни на наследството: В историческите музеи в Плевен и Бяла Черква

Skif.bg горещо препоръчва за посещение и двете места

„Толкин” на Дом Карукоски (ревю)

 

Пиршество за почитателите на английското кино.

"Пътуване до Хавай" на Хесус дел Серо (ревю)

От същата "серия" е и "Пътуване с татко" (2016) на Анка Мируна Лазареску - отново за бягството отвъд Желязната завеса и за трагичните последици от връщането пак зад нея.

„Дюн“ - една впечатляваща суперпродукция

 

Вторият филм е съвършен в техническо и визуално отношение.

Опера без... текст?!

 

 

И все пак германската композиторка от румънски произход Адриана Хьолцки вече направи този абсурден авангардистки опит

Между документалното и въображението

 

„Мери. Раждането на Франкенщайн“ – фокус на текста е вглеждането в творческия процес, довел до създаването на най-популярния роман на Мери Шели