Фестивал, посветен на известния нидерландски художник Рембранд ще се проведе на 9 януари в театралната зала на Софийския университет “Св. Климент Охридски", съобщиха от пресцентъра на институцията. Въпросите, върху които ще се проведе дискусия, са насочени към художествените, литературни и философски подходи на художника, и към това как Рембранд може да бъде преживян дигитално.

“Рембранд фест" се осъществява в партньорство с Културния център на СУ и е част от интердисциплинарния проект “В огледалото на Рембранд“, организиран от Нов български университет (НБУ). По време на еднодневния фест чуждестранни и български специалисти ще разсъждават върху творчеството на Рембранд, допълват от Софийския университет.

Очаква се събитието да започне с приветствия от посланика на Кралство Нидерландия - Симон ван дер Бург. В “Рембранд фест“ ще вземат участие кураторите от Райксмузей (Амстердам) - д-р Фризо Ламертсе и д-р Ерик Хинтердинг, които ще говорят за “Рембранд като иновативен график – техники, идеи, ефекти“ и ще представят “Съвременни кураторски практики“. Д-р Боряна Кацарска, Явора Петрова и доц. д-р Ясен Захариев (НБУ) ще говорят по темата “Художествени, литературни и философски подходи към Рембранд“, а Мартин Петков и Страхил Йорданов - за “Дигиталното преживяване и Рембранд“, както и за проекта “Vincent Meets Rembrandt“.

„Вземи дрехите на най-великия човек и ще видиш едно голо, засрамено и безпомощно животно.“

Клайв Къслър, американски писател, роден на 15 юли преди 93 години

Европейски дни на наследството: В историческите музеи в Плевен и Бяла Черква

Skif.bg горещо препоръчва за посещение и двете места

„Толкин” на Дом Карукоски (ревю)

 

Пиршество за почитателите на английското кино.

"Пътуване до Хавай" на Хесус дел Серо (ревю)

От същата "серия" е и "Пътуване с татко" (2016) на Анка Мируна Лазареску - отново за бягството отвъд Желязната завеса и за трагичните последици от връщането пак зад нея.

Поглед назад: меланхолията, която ни влюби в „Изгубени в превода“ на София Копола

 Филмът оставя ярка следа както в съзнанието на зрителите, така и в историята на киното от първото десетилетие на 21-ви век...

Възкръсва ли  американският уестърн?

 

Най-амбициозният проект на Кевин Костнър - „Хоризонт“, е вече факт

Фантастичният свят на магията и езика

 

Слабо звено на „Вавилон: Тайна история“ от Ребека Ф. Куанг е вмъкването на идеята за дискриминацията, която като че ли става неизменна част от съвременната художествена литература...