ФЛОРИНА БАРБУКОВА, „Фейсбук”

Доброволци от фондация „Линейка на последната воля“ довела терминално болна жена в музея в Амстердам, съхраняващ картини на любимите й художници Рембранд и Вермеер. В отговор на последното й желание да зърне за последен път платната музеят отворил врати късно вечерта.

Фондация „Линейка на последната воля“ е изпълнила желанията на хиляди в последните им дни. Мисията на фондацията е да „даде на всеки терминално болен вниманието, което заслужава и да не си отиде от света без изпълнено последно желание“.

Близки на болните споделят за вниманието, с което доброволците обгрижват своите пациенти и разказват вълнуващи истории за човещина. В очакване на сбъдване на желания са близо 6000 души.

Гледам снимката на жената върху леглото от линейката, придружаващата я апаратура и хора, които са й в помощ, наблюдаващия ги от автопортрета си Рембранд и си мисля, че виждам два шедьовъра.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

„Вземи дрехите на най-великия човек и ще видиш едно голо, засрамено и безпомощно животно.“

Клайв Къслър, американски писател, роден на 15 юли преди 93 години

Европейски дни на наследството: В историческите музеи в Плевен и Бяла Черква

Skif.bg горещо препоръчва за посещение и двете места

„Толкин” на Дом Карукоски (ревю)

 

Пиршество за почитателите на английското кино.

"Пътуване до Хавай" на Хесус дел Серо (ревю)

От същата "серия" е и "Пътуване с татко" (2016) на Анка Мируна Лазареску - отново за бягството отвъд Желязната завеса и за трагичните последици от връщането пак зад нея.

Поглед назад: меланхолията, която ни влюби в „Изгубени в превода“ на София Копола

 Филмът оставя ярка следа както в съзнанието на зрителите, така и в историята на киното от първото десетилетие на 21-ви век...

Възкръсва ли  американският уестърн?

 

Най-амбициозният проект на Кевин Костнър - „Хоризонт“, е вече факт

Фантастичният свят на магията и езика

 

Слабо звено на „Вавилон: Тайна история“ от Ребека Ф. Куанг е вмъкването на идеята за дискриминацията, която като че ли става неизменна част от съвременната художествена литература...