Холандецът Стефан Каспер спа под картината на Рембранд "Нощна стража" в "Райкс музеум" в Амстердам. 

Той легнал на бели чаршафи и получил дори вечеря с бутилка вино, както и нощно облекло и чехли, и даже успял да поспи няколко часа въпреки вълнението си заради обстановката. Поводът за невероятното изживяване е, че Каспер е бил 10-милионният посетител на музея. 

На сутринта холандецът се събудил страстен почитател на Рембранд, когото преди това не харесвал особено. Разказал, че никога няма да забрави изживяването, а преди да си тръгне си направил селфита с няколко картини. 

“Нощна стража” е най-известното произведение на Рембранд. Картината е завършена през 1642 г. и е почти 4 м висока и 4,5 м широка и тежи колосалните 337 кг. Поради нейните размери е изключително трудно и опасно тя да бъде премествана от мястото й в Райкс музеум, затова ще бъде реставрирана на място и пред очите на посетителите.

„Вземи дрехите на най-великия човек и ще видиш едно голо, засрамено и безпомощно животно.“

Клайв Къслър, американски писател, роден на 15 юли преди 93 години

Европейски дни на наследството: В историческите музеи в Плевен и Бяла Черква

Skif.bg горещо препоръчва за посещение и двете места

„Толкин” на Дом Карукоски (ревю)

 

Пиршество за почитателите на английското кино.

"Пътуване до Хавай" на Хесус дел Серо (ревю)

От същата "серия" е и "Пътуване с татко" (2016) на Анка Мируна Лазареску - отново за бягството отвъд Желязната завеса и за трагичните последици от връщането пак зад нея.

Поглед назад: меланхолията, която ни влюби в „Изгубени в превода“ на София Копола

 Филмът оставя ярка следа както в съзнанието на зрителите, така и в историята на киното от първото десетилетие на 21-ви век...

Възкръсва ли  американският уестърн?

 

Най-амбициозният проект на Кевин Костнър - „Хоризонт“, е вече факт

Фантастичният свят на магията и езика

 

Слабо звено на „Вавилон: Тайна история“ от Ребека Ф. Куанг е вмъкването на идеята за дискриминацията, която като че ли става неизменна част от съвременната художествена литература...