Българската композиторка Добринка Табакова, която от години работи във великобритания,  е получила ново признание - този път от Съюза на британските композитори, съобщи БНР. Тя я отличена с наградата за класическа музика "Айвърс" в категорията „Общност и участие“. 

Призът, определян от професионалната гилдия, е за пиесата й „Рояк Фанфари“, написана специално за Младежкия оркестър "Хале" – Манчестър, ръководен доскоро от друга забележителна българка - диригентката Деляна Лазарова.

В предаването "Алегро виваче" по "Хоризонт" Добринка Табакова изрази своята изненада и благодарността си за оказаната чест от нейните колеги - композитори. Тя заяви, че е важно музикантите да се поддържат и в хубави, и в трудни моменти и отбеляза, че е съпричастна с исканията на оркестрантите и хористите от Софийската филхармония, които са в символична стачка с искания за по-добро заплащане на техния творчески труд.

Интервю с Добринка Табакова тук

 

ДОБРИНКА ТАБАКОВА е родена в Пловдив през 1980 г. Печели наградата „Жан-Фредерик Перену“ на ІV Международен конкурс по музика във Виена, когато е само на 14 години. Завършва Кралската Академия по музика в Лондон и „Гилдхол Скул ъв Мюзик“, където печели наградата „Витолд Лютославски“ (1999). Завършва докторантура по композиция в Кингс Колидж в Лондон, където печели наградата „Адам“ (2007).Нейната „Възхвала“ е изпята в катедралата Сейнт Пол по случай Златния юбилей на кралица Елизабет II. През 2008 г. нейна творба (по текст на Блага Димитрова) е избрана за участие в световния хоров фестивал в Рига „Песни за Слънцето“. През 2010 г. нейни творби са включени в Моцартовите седмици в Залцбург и в Зимните концерти в Мюзикферайн, Виена. През 2011 г. печели наградата „Сорел“ за хорова музика в Ню Йорк. Нейни произведения са изпълнявани в България, Великобритания, Русия, Италия, Франция, Германия, Австрия, САЩ, Китай, Австралия и др. Творбите ѝ влизат в репертоара на изтъкнати изпълнители като Максим Рисанов, Джанин Янсен, Гидон Кремер, Кристине Блаумане, Натали Клайн, Милош Карадаглич и др. Получава множество престижни поръчки между които от Кралското филхармонично дружество за Музикалното биенале във Великобритания. Звукозаписната компания ЕСМ издава през април 2013 г. първия й авторски диск на „Струнни Пътеки“. Дискът печели множество отличия, между които от: BBC Music Magazine, Stereo Magazine, International Music Reviews и влиза в топ-3 на Британските класации за класическа музика. През декември 2013 г. дискът е номиниран за „Грами“ за най-добър сборен албум с класическа музика.

„Предполагам, че често играя лошия, защото не изглеждам обикновено. Изглеждам малко жесток.“

Уилям Дефо, американски актьор, роден на 22 юли преди 69 години

Европейски дни на наследството: В историческите музеи в Плевен и Бяла Черква

Skif.bg горещо препоръчва за посещение и двете места

„Толкин” на Дом Карукоски (ревю)

 

Пиршество за почитателите на английското кино.

"Пътуване до Хавай" на Хесус дел Серо (ревю)

От същата "серия" е и "Пътуване с татко" (2016) на Анка Мируна Лазареску - отново за бягството отвъд Желязната завеса и за трагичните последици от връщането пак зад нея.

Поглед назад: меланхолията, която ни влюби в „Изгубени в превода“ на София Копола

 Филмът оставя ярка следа както в съзнанието на зрителите, така и в историята на киното от първото десетилетие на 21-ви век...

Възкръсва ли  американският уестърн?

 

Най-амбициозният проект на Кевин Костнър - „Хоризонт“, е вече факт

Фантастичният свят на магията и езика

 

Слабо звено на „Вавилон: Тайна история“ от Ребека Ф. Куанг е вмъкването на идеята за дискриминацията, която като че ли става неизменна част от съвременната художествена литература...