КРАСИМИРА ЙОРДАНОВА, "Алегро виваче"

През април отбелязваме 105-годишнината на един много обичан баритон през 50-те и 60-те години на отминалия век - Петър Петров. 

Предполагам, че всички, които са гледали спектакли на Софийската опера с негово участие, веднага ще си го спомнят - той беше много емоционален певец, веднага привличаше вниманието на публиката със сърцатата си актьорска игра и ставаше център на вниманието. Често го виждахме и на концертния подиум като солист на хорови състави - винаги всеотдаен и темпераментен. Такъв певец актьор трудно се забравя!  

Петър Петров е роден на 12 април 1919 г. в София. Завършва Музикалната академия като ученик по цигулка на Тодор Въжаров. Учи две години вокална постановка при Събчо Събев и в същото време е солист на Ансамбъла за песни и танци на Българската народна армия. Тогава се заражда у него любовта към хоровото пеене, която остава до края на кариерата му.

През 1957 г. Петров е поканен за солист на новооснованата Варненска опера. Първата му изява е в ролята на Крушина от операта “Продадена невеста“ от Сметана – първия спекакъл на операта. Втората му поява е в ролята на Жермон от операта „Травиата“ от Верди и интерпретацията му е толкова сполучлива, че веднага е поканен за солист на Софийската опера. Дебютът му там е на 8 юли 1948 г. с ролята на Жермон и това става ролята, с която най-често се изявява на сцената на националния ни театър.

В репертоара на Петър Петров влизат всички големи баритонови партии: Амонасро, Риголето, Яго, Валентин, Лорд Хенри Астън, Тонио, Шарплес, Ивайло и още много други. Той е гостувал с трупата на Софийската опера в Белгия и Русия, а самостоятелно - в Чехия и Русия.

За своите заслуги към нашето оперно изкуство именитият баритон е награден с орден „Кирил и Методий“. Умира на 5 август 2005 г.

В Златния фонд на БНР е съхранен запис от спектакъл на операта "Отело" от Верди, в който Петър Петров изпълнява партията на Яго. 

 • В ПАМЕТ

  Сбогуване с Алек Попов

  АЛЕК ПОПОВ (1966-2024)

  • Спомени и оценки на популярни български писатели за автора на "Мисия Лондон"
   
 • ПОЗИЦИЯ

  Нобелисти: Край на толерантността към режима на Путин!

   Под това заглавие над 40 носители на нобелови награди се обърнаха към света с призив "световните лидери и всички хора с добра воля да се откажат от всякакви илюзии за Путин и неговия престъпен режим". Той е отворен за присъединяване

   
 • НЕЗАБРАВИМАТА

  Невена Коканова, която европеизира българското кино

  Тя се наложи на екрана не само с грациозната си красота, но и с щедрия си талант, с който изгради първоначално образите на млади девойки с чисти чувства и естествено поведение 

   
 • КЛАСИКА

  30-те най-добри книги според французите

  Класацията е на френския вестник “Le Monde” от 2013 г. Литературни експерти са селектирали 200 заглавия, а списъкът с първите сто е формиран след избор на десетки хиляди читатели. Представяме ви първите 30.

   
 • ПРИЗНАНИЕ

  Похвално слово за Кирил Кадийски

  От столицата на поезията Париж.

  • „Той, Кирил Кадийски, е митологичен кон от квадригата на българските класици, които са сред нас и теглят колесницата на Словото“.
 • ИНТЕРВЮ

  "Россия - като чудовището на Франкещайн..."

  "Много скоро Путин, Руската федерация и руснаците ще претърпят военна и репутационна катастрофа, след която ще бъдат презирани и мразени от целия свят", казва Кънчо Кожухаров, автор на книгата „Империята на Пошлостта“

„Животът е скандали, мъка, разочарование, любов и саможертва, златни залези и черни бури.“

Лорънс Оливие, роден на 22 май преди 117 години

Европейски дни на наследството: В историческите музеи в Плевен и Бяла Черква

Skif.bg горещо препоръчва за посещение и двете места

„Толкин” на Дом Карукоски (ревю)

 

Пиршество за почитателите на английското кино.

"Пътуване до Хавай" на Хесус дел Серо (ревю)

От същата "серия" е и "Пътуване с татко" (2016) на Анка Мируна Лазареску - отново за бягството отвъд Желязната завеса и за трагичните последици от връщането пак зад нея.

„Back to Black“ – новият биографичен филм за Ейми Уайнхаус

 

Биографичните филми работят тогава, когато разглеждат малка и слабо позната част от живота на героя и фокусират вниманието си върху нея

Метерлинк на XXI век

 

Не на последно място, говорейки за Саманта Швеблин и конкретно за сборника „Седем празни къщи“, няма как да подминем и факта, че той е постпандемичен, което засилва темата за самотата, за счупените връзки, за личните лудости… 

Да накараш историята да запее: романът на Вера Мутафчиева „Случаят Джем“

 Написан през 1967 г. романът е със сюжет, който би се усладил на ревизионист като Хилари Мантел.