Софийската филхармония отбелязва 100 години от рождението на големия български диригент Добрин Петков (1923-1987) с концерт. Той е на 11 юни в столичната зала „България", съобщиха от филхармонията.

В програмата са включени Романс №2 за цигулка и оркестър от Антонин Дворжак със солист Минчо Минчев (цигулка), „Анданте“ из Концерт №5 на Николо Паганини и Руски танц из балета "Лебедово езеро" от Чайковски. Диригент на вечерта е Найден Тодоров, който включва в програмата „Ангелски концерт" от Хиндемит и Първата симфония на Бетховен.

ДОБРИН ПЕТКОВ е роден на 24 август 1923 г. в Дрезден, Германия. Признат както за един от най-бележитите български диригенти, така и за музикант от световна величина, Добрин Петков остава в историята със своя впечатляващ като стилово разнообразие и внушителен като брой, репертоар от шедьоври на европейската музикална класика, изживени и интерпретирани под неговата палка.

Според личния му архив това са над 1000 изнесени концертни програми на българска сцена и над 150 музикални записа – симфоничното творчество на Бетховен, Шуман, Брамс, Чайковски, Берлиоз, Брукнер, Рихард Щраус, Стравински, Прокофиев, Барток, Хиндемит, Панчо Владигеров, Веселин Стоянов, Петко Стайнов, Любомир Пипков, Константин Илиев, Васил Казанджиев, Иван Спасов и много други, в това число, оперни и кантатно-ораториални произведения.

Концертирал е многократно с почти всички големи български изпълнители като Минчо Минчев, Стойка Миланова, Емил Камиларов, Георги Бадев, Боян Лечев, Венцеслав Николов, Трифон Силяновски, Николай Евров, Антон Диков, с руските творци Дмитрий Шостакович, Тихон Хренников, Мстислав Ростропович.

На 16 юни 1962 г. е назначен за първи диригент на Софийска държавна филхармония и главен диригент на Софийска народна опера едновременно, по съвместителство. По свое желание, той се отказва от заплатата си на второто място (операта) и работи безвъзмездно. Счита, че няма право на такъв приход. Заедно със Софийска филхармония, има турнета в Бейрут и Дамаск, в Гърция, Италия, Франция, СССР. Напуска филхармонията през 1969 г. Следват четири години, през които е хоноруван преподавател в Консерваторията.

„За чуждите автори има кой да се грижи. За нашите трябва да се погрижим ние“, казва Добрин Петков. Умира в София на 10 февруари 1987 г., на 63-годишна възраст.

„Винаги имам проблеми с медиите. Особоно когато им казвам, че искам да живея без трите „П“ – политици, преса, папа.“

Карлос Сантана, виртуозен китарист, роден на 20 юли преди 77 години

Европейски дни на наследството: В историческите музеи в Плевен и Бяла Черква

Skif.bg горещо препоръчва за посещение и двете места

„Толкин” на Дом Карукоски (ревю)

 

Пиршество за почитателите на английското кино.

"Пътуване до Хавай" на Хесус дел Серо (ревю)

От същата "серия" е и "Пътуване с татко" (2016) на Анка Мируна Лазареску - отново за бягството отвъд Желязната завеса и за трагичните последици от връщането пак зад нея.

Поглед назад: меланхолията, която ни влюби в „Изгубени в превода“ на София Копола

 Филмът оставя ярка следа както в съзнанието на зрителите, така и в историята на киното от първото десетилетие на 21-ви век...

Възкръсва ли  американският уестърн?

 

Най-амбициозният проект на Кевин Костнър - „Хоризонт“, е вече факт

Фантастичният свят на магията и езика

 

Слабо звено на „Вавилон: Тайна история“ от Ребека Ф. Куанг е вмъкването на идеята за дискриминацията, която като че ли става неизменна част от съвременната художествена литература...