„Тайната на „Ред Хауз“ – първата и единствена криминална творба на А. А. Милн, излиза на български. Издател е „Милениум“, а преводач - Маргарита Терзиева.

След първото си издание романът постига рекордни за времето си продажби и до 1948 г. е преиздаден още 23 пъти само във Великобритания. Милн я създава през 1922 г. за баща си, който бил почитател на заплетените детективски истории. В предговора на изданието от 1926 г. авторът на „Мечо Пух“ признава, че в реалността най-добрите детективи и престъпници са професионалисти с голямо его и мегаломански амбиции, но той самият е държал неговият детектив да бъде обикновен аматьор. Въоръжен единствено с авантюристичен дух и забележителни дедуктивни способности, той разплита загадката в компанията на симпатичен Уотсънов типаж и накрая се изправя срещу също толкова неопитен злодей, движен от съмнителни подбуди. А преследването започва с изстрел от пистолет насред парти в имението „Ред Хауз“. Убит е заможният домакин Марк Аблет.

 

АЛЪН МИЛН е роден преди 133 години в Шотландия. Един от учителите му в детството е Хърбърт Уелс. Учи в Уестминстърското училище и в Тринити Колидж в Кеймбриджкия университет, където получава стипендия по математика и публикува в студентското списание „Гранта“. Сътрудник е, а по-късно и помощник-редактор в хумористичното британско списание „Пънч“. Става известен с двата си приказни романа „Мечо Пух“ (1926) и „Къщичката в къта на Пух“ (1928). Умира на 31 януари 1956 г.

„Винаги имам проблеми с медиите. Особоно когато им казвам, че искам да живея без трите „П“ – политици, преса, папа.“

Карлос Сантана, виртуозен китарист, роден на 20 юли преди 77 години

Европейски дни на наследството: В историческите музеи в Плевен и Бяла Черква

Skif.bg горещо препоръчва за посещение и двете места

„Толкин” на Дом Карукоски (ревю)

 

Пиршество за почитателите на английското кино.

"Пътуване до Хавай" на Хесус дел Серо (ревю)

От същата "серия" е и "Пътуване с татко" (2016) на Анка Мируна Лазареску - отново за бягството отвъд Желязната завеса и за трагичните последици от връщането пак зад нея.

Поглед назад: меланхолията, която ни влюби в „Изгубени в превода“ на София Копола

 Филмът оставя ярка следа както в съзнанието на зрителите, така и в историята на киното от първото десетилетие на 21-ви век...

Възкръсва ли  американският уестърн?

 

Най-амбициозният проект на Кевин Костнър - „Хоризонт“, е вече факт

Фантастичният свят на магията и езика

 

Слабо звено на „Вавилон: Тайна история“ от Ребека Ф. Куанг е вмъкването на идеята за дискриминацията, която като че ли става неизменна част от съвременната художествена литература...