"Христо Ботев"

Радой Ралин е незаобиколим фактор както в българската литература, така и в модерната ни история. Винаги личността на Радой Ралин ще предизвиква разговори за истината – за вярното и невярното в нашия живот, за умението да кажеш истината навреме и разбираемо. Тази книга е автентично близка до това, което беше Радой Ралин. Книгата показва Радой Ралин на фона на контекста на целия ХХ век. Всеки ред от забележителното му творчество бива актуализиран от тази литературна анкета и я превръща в забележителна хроника на българския ХХ век.

Книгата е и животоописание, и емоционално-интелектуална енциклопедия, защото от Таньо войвода се стига до отказа за приема в Президентството за 24 май по времето на Петър Стоянов. В същото време това е книга с пулс – тя има ритъм и дишане, което рядко се случва с биографично издание – дори когато авторът си го пише. 

„Просто живях…“ е специално издание с литературната анкета на Вихрен Чернокожев с Радой Ралин. Живият диалог и автентичен език се спазват през цялото време. Както анкетираният, така и интервюиращият са от едно ниво. „Просто живях…“  е реабилитация на жанра литературна анкета, този вече изглеждащ ретро жанр. А редакторската работа е прецизна към всички имена и факти в книгата, за да бъде тя четивна за всички – огромен по обем и внимателен труд.  

"Книгата "Просто живях..." е много ценна и интересна от психографска и дори психоаналитична гледна точка. Тук е целият душевен свят и на анкетирания Радой Ралин, но и на анкетиращия Вихрен Чернокожев. Тук двамата разкриват своя интелект, своята чувствителност, своите усети, своите идеи. Тук са две личности в един доверителен диалог. Радой Ралин – изключително широко скроен, винаги с ясна гражданска позиция, с неговата житейска и творческа Одисея, и Вихрен Чернокожев – ерудиран и почтен, с не по-малко дързост към предизвикателствата.

Това е анкета, която се чете на един дъх; захванеш ли я – няма оставяне. Това е „възстановка“, представителна извадка на няколко поколения живот. Тя би могла да бъде повод и за по-сетнешни литературноисторически и психографски изследвания."

Това споделя в предговора съпругата на Вихрен Чернокожев Росица Чернокожева.

Добавете коментар


Защитен код
Обнови

„За писателя съществува един-единствен патриотизъм – нагласата към езика.“

Йосиф Бродски, руско-американски поет и писател, роден на 24 май преди 82 години

Анкета

Подпишете се в подкрепа на украинския народ!

Путин е престъпник! - 89.2%

„Толкин” на Дом Карукоски (ревю)

 

Пиршество за почитателите на английското кино.

"Пътуване до Хавай" на Хесус дел Серо (ревю)

От същата "серия" е и "Пътуване с татко" (2016) на Анка Мируна Лазареску - отново за бягството отвъд Желязната завеса и за трагичните последици от връщането пак зад нея.

"Смъртта на Сталин" на Армандо Янучи (ревю)

И дано повече хора осъзнаят, че най-верният сателит на Русия - България, се е ръководила единствено по този модел.

“Величие и низост" показва какви политици липсват днес

 

 Твърде много са чембърлейните и твърде малко чърчилите в днешната политика. Твърде малко и твърде малки

Нагоре по обратния път 

 

Литературните умения на един професор по право

Гледайте “Второто освобождение”

 

Ние винаги на 1 февруари отбелязваме гибелта на жертвите на Народния съд и избиването на интелектуалния елит. Но всъщност чрез този филм ще разберете много по-страшното за бъдещето ни пречупване на българската нация - което виждаме и днес с реакциите на войната, с хилещите се емотикончета на снимките от Буча, в речника на водещите ни политици.