100-годишнината от рождението на Радой Ралин ще бъде отбелязана следващата седмица в Сатиричния театър в София. "100 години Радой Ралин – една красива грешка" е името на уникалния спектакъл, който ще бъде представен на 27 април, сряда.

Отбелязването на 100 години от рождението на поета сатирик Радой Ралин в Сатиричния театър, които се навършиха на 23 април, не е случайно. Радой Ралин на практика е един от основателите на Сатирата, защото той се създава в резултат на изключително популярните в началото на 50-те години „Стършелови театрални спектакли”, създадени от Радой Ралин, Валери Петров и Борис Априлов. А името на спектакъла „100 години Радой Ралин – една красива грешка“ е много свързано с една песен със същото име, изпълнена от Йорданка Христова през 1964 г.Текстът й е дело на Ралин, а музиката е на Милчо Левиев.

Подробности за спектакъла даде Кин Стоянов, син на Радой Ралин, в интервю за БНР.

Ето какво разказа той:

"Отначало ще прожектираме филма на Илко Дундаков "Радой Ралин и времето", който дава един много интересен ключ изобщо към личността на Радой Ралин. Разбира се, че ще има програма, която са подготвили младите актьори на сатиричния театър с негови скечове. Хайгашод Агасян ще пее негови песни. Но наред с приятелите на Радой Ралин ние - Сатричният театър и семейството му, сме поканили представители на всички видове власти в България, защото на практика тези съвременни предствители на властта трябва да са наясно, че този тип власти винаги са били окет за сатирата на Ралин. И сега вече е много интересно, кои от поканените ще дойдат. Ще намерим начин да срещем властта с хората. Ето Радой Ралин е човекът, който веднъж на сто години на срщне властта с хората".

Добавете коментар


Защитен код
Обнови

"Компютрите сами по себе си са добри, но не и когато поглъщат човека."

Ингви Малмстийн, шведски музикант и композитор, роден на 30 юни преди 59 години  

Анкета

Подпишете се в подкрепа на украинския народ!

Путин е престъпник! - 89.2%

„Толкин” на Дом Карукоски (ревю)

 

Пиршество за почитателите на английското кино.

"Пътуване до Хавай" на Хесус дел Серо (ревю)

От същата "серия" е и "Пътуване с татко" (2016) на Анка Мируна Лазареску - отново за бягството отвъд Желязната завеса и за трагичните последици от връщането пак зад нея.

"Смъртта на Сталин" на Армандо Янучи (ревю)

И дано повече хора осъзнаят, че най-верният сателит на Русия - България, се е ръководила единствено по този модел.

Путин и КГБ: Как Русия не стана "втора Америка"

В книгата си "Хората на Путин" Катрин Белтън се възползва от типичната за диктаторите свръхподозрителност, която ги кара рано или късно да се обърнат дори срещу най-приближените си

Роман за вкуса на петмеза от детството

 

"Петмез“ е метафора не само на детството, но и на човешкия живот

Детската игра – първите житейски роли

 

Така както детето, детството, е най-близо да несъзнаваното, така и психоаналитичният прочит на литературата за деца отговаря на иманентно присъщото несъзнавано в природата на тази литература.