ТЕОДОРА БЪРЗАКОВА, "Свободна Европа"

Той знае, че ще стане художник още от дете. Сам започва да прави илюстрации по "Алиса в страната на чудесата" и "Дон Кихот" без нито един учител да му е поставил такава задача. Още тогава е убеден, че илюстрацията е областта, в която трябва да се развива.

Днес Ясен Гюзелев е един от най-известните български илюстратори, чието творчество е познато в Италия, Испания, Канада, Великобритания и други държави.

В края на 2021 г. излезе първата монография на творчеството на Гюзелев с автор Красимир Илиев. Луксозният албум се състои от 288 страници, а публикуването му става възможно благодарение на издателство "Рива".

Изданието представя изкуството на илюстратора от началото на творческия му път. Включени са илюстрации към „Името на розата", стихотворенията на Франсоа Вийон, „Пинокио", „Царицата на пчелите", „Алиса в страната на чудесата", „Алиса в огледалния свят", „Сократ", „Орфей и Евридика", „Микеланджело" и „Дон Кихот", „Декамерон".

"Радва ме, че например италиански издател ми е поръчал да рисувам Пинокио, че английски издател ми е поръчал да илюстрирам Оливър Туист. Това означава, че виждат в мен някакви качества, които са подходящи за техните национални произведения – нещо като "Под игото". Да дадеш на чужденец да илюстрира това означава, че са те оценили особено", казва той пред бТВ.

Вероятно най-известната творба на Гюзелев е илюстрацията на детските книги за Алиса на Луис Карол, които му носят множество международни отличия. Сред тях е сребърен медал от Асоциацията на илюстраторите, Ню Йорк, САЩ през 2004 г. Обявен е за илюстратор на годината на Международния панаир на книгата в Болоня през 1994 г. Той е носител и на българската награда "Хр. Г. Данов" за най-добре илюстрирана книга за 2010 г.

Освен че предпочита класическите произведения, Гюзелев има и отличителен ренесансов стил. Рисува "старомодно" – на ръка, с молив, в малко и затрупано с книги ателие в центъра на София. При всяка нова задача, той изучава със седмици детайли за произведението и епохата му, за да създаде накрая едно уникално свое изображение.

"Задължително трябва да вляза в епохата, в характера на времето", казва той в интервю за "Капитал".

"Дали ще съм в древна Гърция, в древна Атина, когато Сократ се разхожда и говори със своите съграждани, или в началото на ХХ век – това е част от уменията на илюстратора - да може да прескача през различните епохи, книги, артефакти, всичко!", казва Гюзелев.

Ясен Гюзелев е роден през 1964 г. в София в семейство на артисти. Той е син на оперния певец Никола Гюзелев, а брат му е художникът Чавдар Гюзелев. Завършва Художествената академия през 1990 г., след което за кратко работи в Италия. След завръщането си в България той продължава да работи за някои от най-големите издатели и списания в Европа.

Творческият му процес до ден днешен остава един и същ. Всеки път, като започва нова книга, изпитва "нещо като страх". Казва, че заживява за няколко месеца с героите и в епохата на книгата, която илюстрира. След това вече започва да "вижда" как илюстрациите ще станат. Най-голямото свидетелство за неговата отдаденост към работата е, че и най-известната му творба, и дъщеря му се казват по един и същи начин. Алиса.

Добавете коментар


Защитен код
Обнови

„Винаги казвай истината, мисли преди да говориш, а след това си записвай.”

Луис Карол, английски писател, роден на 27 януари преди 190 години

Анкета

Ходите ли на културни събития, откакто се изисква сертификат?

Да - 27.6%
Не - 65.5%

„Толкин” на Дом Карукоски (ревю)

 

Пиршество за почитателите на английското кино.

"Пътуване до Хавай" на Хесус дел Серо (ревю)

От същата "серия" е и "Пътуване с татко" (2016) на Анка Мируна Лазареску - отново за бягството отвъд Желязната завеса и за трагичните последици от връщането пак зад нея.

"Смъртта на Сталин" на Армандо Янучи (ревю)

И дано повече хора осъзнаят, че най-верният сателит на Русия - България, се е ръководила единствено по този модел.

Страсти и стълкновения за четвъртата „Матрица“

Защото, нека не се залъгваме – това си е поп културен феномен, съизмерим със „Звездни войни“ и „Терминатор“ и всеки, пък бил и негов създател, дръзнал да прави продължение след две десетилетия, неизбежно ще трябва да приеме пороя от противоречиви мнения и оценки, които ще го съпътстват. Анализ на Борислав Гърдев

Симетрията и нейното нарушаване

 

Наред с всемирните въпроси, които поставя и които „никой век не разреши“, поезията на Михаил Иванов е и много земна и всекидневна.

Немерената реч на Георги Борисов

 

 Силвия Чолева за  "Откаченият вагон" биографичната книга на поета и издател