Г-н БАЛЕВ, БНР

Днес отбелязваме народния празник Трифон Зарезан и неговия духовен братовчед свети Валентин. И в това духовно родство няма нищо скандално, много хора празнуват и единия, и другия празник, и право казано, смесват не само празниците, ами и видовете алкохол!

Така я кара светът напоследък, последните 20-30 века са се образували какви ли не коалиции, какви ли не контаминации!

Контаминацията, приятели, това е нещо като коктейл на понятията - смесваш различни образи или понятия, забъркваш ги и получаваш нов контаминиран образ.

Това е малко грубичко обяснение на контаминацията, но такива са суровите закони на живота.

Животът ни диктува обединение или заедност, както е казал колегата Доган, който като мене е философ и вижда политиката като Бахчисарайски фонтан.

Обединените патриоти обаче окончателно се разединиха. Но както морските вълни се гонят и събират, така и черноморските патриоти Веселин Марешки и Валери Симеонов си подадоха ръка и се контаминираха в тематична предизборна коалиция.

Тези мъже са си разменяли ругатни в миналото, но Валери Симеонов изчисли и съобщи, че с Марешки не са се обиждали от месец март 2019-а г. Това са почти две години учтивост, което е сериозен мотив за контаминация.

Мен впрочем се опитаха да ме вкарат в една безпринципна коалиция.

Тая сутрин в 7 часа, както винаги по това време, работех усилено върху изключително сложна мисловна задача.

И както пращях от умствено напрежение, дойде една позната манекенка, кьоркандил пияна и взе да крещи под балкона ми, че тя била Марешки, пък аз Валери Симеонов и да сме се били коалирали. Ама то бяха страшни крясъци и тотално безсрамие. Застанала отдолу и крещи, та се къса:

Кон-та-ми-на-ци-я!

Вед-на-га!

Викам, ей, съвест нещо, срам, това-онова нямаш ли, с тебе нямаме платформа, по която да се обединим, не се правят така тия работи.

Тя никаква политическа отговорност не пое, ами се развика още по-силно:

Излез навън, Г-н Балев, подъл страхливецо!

Олеле, драги слушатели, побеснях. Излязох да я респектирам, но се спънах и паднах, и вместо аз нея - тя мен респектира. Седна ми на гърдите и почна да ми бърка в носа с токчетата на обувките си. Отвратителна гавра, от която ме спаси комшийката, дотичала по нощница с разчорлена коса.

Прибра ме комшийката да ми даде първа помощ и психологическа подкрепа, сложи ме на кушетката като психотерапевт и ми пусна някаква нова песен в стил академичен поп фолк.

А в песента се пеят скандални стихове за смесване на ваксини, нещо си от сорта:

Що не мога, дядо попе, две жени да водя,

дай ваксина, дядо попе, че да се прободя.

Искал значи героят на песента да се прободе с ваксина, за да може да хойка и да върти поликонтактни коалиции. Щото без ваксина го е страх да прави такива работи. Поп фолк!

Викам, комшийке, какви работи слушаш! Няма ли нещо по-културно, Моцарт, Бах, Шостакович?

И комшийката ми вика:

Ами на мен, Г-н Балев, ми дойде кефлийското настроение!...

Аха, викам, Доган ги разправя същите. Номинирали го неговите хора за депутат, но г-н Доган отказва номинацията, няма да става депутат. Обаче му станало хубаво и затова Доган благодари на актива, че това предложение му докарало кефлийското настроение.

През туй време се прибра комшията от работа нощна смяна - и той пиян на права лопата по случай празника, ваксиниран, така да се каже, на мотика.

Влезе и вика:

Тука да не е станала някоя контаминация, докато ме няма! Какво точно правите? На мен ми се струва, че сте се гъделичкали!

Жена му отрече.

Говорим си, вика, за Ахмед Доган.

Но комшията ни обиди с недоверието си:

Аха, вика, добре, повярвах ви! Аз пък съм Бойко Борисов и нямам нищо общо с тая работа. Тука, вика, мирише на безпринципна контаминация! Ама да сте живи и здрави, не ви се сърдя - и той рухна като срутище върху мен, напреко на кушетката, и моментално захърка в стил еротичен поп фолк.

Измъкнах се с минимум травми и от тази ситуация.

И сега се връщам на коалицията Марешки - Симеонов, която някои наричат неправилно концесия или контаминация.

Аз не мисля, че коалицията им е безпринципна. Тези мъже познават суровите закони на живота и ще се борят например с турската намеса във вътрешните ни работи. По руския вектор навремето имаха някакви различия, но ще се разберат. Даже си мисля, че това е положителен пример към останалите патриоти, които се делят по странен признак. Патриотите у нас се разграничават и делят най-вече по линия на чуждестранните си фобии, фѝлии и филѝи. Както и да е, ама не е съвсем правилно.

Новокоалираните черноморски патриоти обявиха, че се обединяват, за да не позволят на Турция да се меси във вътрешните ни работи.

И вече има ефект. Ердоган обяви, че 2023 година Турция ще стъпи на Луната.

Толкова надалече се озъртат вече турците, тесни им станаха Балканите с тая нова черноморска коалиция!

Хубави са тия бизнеси. ВМРО ни пази от македонците, ГЕРБ ни пази от комунистите, моряците и раците ни пазят от Турция, ДПС защитава либералните ценности и свободната политическа любов, тайна или явна. БСП сякаш трудно се ориентира в съвременните веяния - и докато се чуди от кого да ни опази, партията се люспи като стар домат.

Тук се спираме, за да погледнем в очите този романтичен образ - доматът като биволско сърце - и постепенно се ориентираме към затваряне на заведението.

Стига сме се наливали с духовен спирт, keep the spirit, както са казали древните, дръжте се отговорно с духа от бутилката и бъдете здрави във всяко едно отношение.

Добавете коментар


Защитен код
Обнови

„Щастието е като пеперуда. Ако я преследваме, винаги е извън обсега ни, но ако седнем тихо, може да кацне върху нас.”

Натаниел Хоторн, американски писател, роден на 4 юли преди 218 години

Анкета

Подпишете се в подкрепа на украинския народ!

Путин е престъпник! - 89.2%

„Толкин” на Дом Карукоски (ревю)

 

Пиршество за почитателите на английското кино.

"Пътуване до Хавай" на Хесус дел Серо (ревю)

От същата "серия" е и "Пътуване с татко" (2016) на Анка Мируна Лазареску - отново за бягството отвъд Желязната завеса и за трагичните последици от връщането пак зад нея.

"Смъртта на Сталин" на Армандо Янучи (ревю)

И дано повече хора осъзнаят, че най-верният сателит на Русия - България, се е ръководила единствено по този модел.

Езикът като оръжие. Как заговаря обикновеният човек по време на диктатура

 

Българското издание на "Езикът на третия райх" е планирано "много преди изобщо да се заговори за война в Украйна", казва издателят Манол Пейков

Путин и КГБ: Как Русия не стана "втора Америка"

В книгата си "Хората на Путин" Катрин Белтън се възползва от типичната за диктаторите свръхподозрителност, която ги кара рано или късно да се обърнат дори срещу най-приближените си

Роман за вкуса на петмеза от детството

 

"Петмез“ е метафора не само на детството, но и на човешкия живот