ВИДКА АТАНАСОВА, "Дневник"

На мълчалив протест в двора на Националната художествена академия (НХА) се събраха стотина студенти и преподаватели с искането да се осветли разходването на средствата на академията. Според протестиращите има съмнения за нарушения в разпределянето на парите, вече втори месец преподавателите не получават заплатите си. Ректорът на учебното заведение Николай Драчев каза пред "Дневник", че академията е в преразход, но отрече твърденията за злоупотреби с финансите.

Бюджетът не достига

Академията има много задължения към доставчици и екстра разходи за ток и парно, каза Драчев. По думите му парите от бюджета, предназначени за консумативи, свършват още в средата на полугодието и всъщност причината за недостига е малкият бюджет на НХА - малко над 5 млн. лв.

Пред "Дневник" преподаватели разказаха, че въпреки че плащането за консумативи и доставчици и плащането на заплати се осъществява чрез две различни пера от бюджета, в бюджетното перо за издръжка на обучението парите са свършили и вече втори месец не получават заплатите си. И стипендиите на студентите били застрашени, но след усещането за назряващо недоволство, на 8 декември се намерили пари поне за тях, както и за хонорари на моделите.

"Парното тече отвсякъде, но ние не можем да му направим ремонт. При нас има голи модели, те не могат да се събличат на този студ, съответно пускаме допълнително калорифери. Цените на тока се вдигнаха. До октомври месец сме си платили всички сметки", каза ректорът. По думите му от МОН са уверили, че ако имат бюджетен излишък, ще го дадат на академията.

Исканията на недоволните

"Междувременно продължават да се вдигат таксите за обучение на студентите. В същото време парите, предвидени за купуване на материали и консумативи за обучението, намаляват. Повишението на таксите не е довело до подобрения на материалната база", пише в листовките, които преподавателите раздават на протеста, озаглавени "Край на мълчанието в Националната художествена академия". Организатори на демонстрацията са катедрите по текстил и керамика, но на протеста бяха излязли преподаватели от всички катедри, както и студенти.

Те настояват да бъде осигурен публичен достъп до информацията за решенията на ръководството на НХА, както и всяка катедра да има право на глас при избор на членове на Акадмичния съвет. Спиране на ежегодното увеличение на семестриалните такси и увеличение на парите за консумативи са сред исканията, както и да се подобрят условията за работа и да се осъвремени техническата база.

"Участваме в изложби, печелим награди и искаме да бъдем подкрепени от ръководството, а не да ни бъде пречено", каза пред "Дневник" шефът на катедрата по текстил Вержиния Маркарова. По думите й от четири години са спирани опитите да се назначат млади хора като преподаватели в катедрата. Спирано е и искането да се променят учебните програми.

Не на последно място преподавателите настояват да се актуализират възнагражденията им, както и тези на моделите и да се изплащат редовно.

От синдиката подозират ръководството във финансови злоупотреби и питат с какви пари се плаща за изграждането и функционирането на филиала на Академията в Бургас.

Проверка на инспекцията по труда

"Мълчаливата стачка се инициира от един човек от керамиката, който твърди, че има злоупотреби. Няма такива", заяви ректорът. По думите му и одита на Сметната палата от миналата година, и този на Министерството на науката и образованието (МОН), под чиято егида е НХА, не са открили никакви финансови злоупотреби. В момента тече проверка на инспекцията по труда, резултатите от която ще станат известни утре. "На Академичният съвет утре ще бъде обяснено с цифри точно на колегите какво е разходвано", обяви Драчев.

По думите му условията в 100-годишната сграда са много лоши, но тя не подлежи на ремонт, защото конструкцията й не позволява. Това е станало известно след конструктивно обследване на сградата, поръчано от ректора, резултатите от което са изпратени на главния архитект на София и МОН.

МОН: Има административни нарушения в НХА

"МОН беше уведомено едва вчера от синдикалната организация в академията. До този момент не сме имали информация. За съжаление сега е много късно да се помогне. Те са автономни и ректорът и академичното ръководство са задължени да разходват бюджета по възможно най-публичния и най-целесъобразния начин", коментира пред БНР Соня Кръстанова, директор на дирекция "Финанси" в МОН.

Тя посочи, че нормативът за издръжка на един студент в НХА е 4 328 лв., а издръжката на академията е 4.5 млн. лв.

За резултатите от одита, извършен за периода от 2017 до юни 2019 г. Кръстанова посочи, че има открити нарушения, за тях е информирана Агенцията за държавна финансова инспекция и предстои проверка от тях. "Има начисляван процент прослужено време не както трябва. Над 170 хил. лв. средства от стипендии са пренасочени за изплащане на граждански договори и други плащания", уточни Кръстанова.

Министърът на образованието и науката Красимир Вълчев също увери, че ще бъде направена проверка за изразходваните пари на НХА. "Това, което се е случило, е изплащане на капиталови разходи, преди да са изплатени заплатите и стипендиите, което не е в съответствие с регламентираните приоритети. Доколкото разбрах, са отклонили и целеви средства за стипендии. Трябва да намерят изход от ситуацията", каза Вълчев, цитиран от пресцентъра на министерството.

"Законът в момента е забранил Министерството на образованието да се меси в академичната автономия. Лошата държава не може да се меси в свещената академична автономия. Ректорът на художествената академия има право и отговорност да се разпорежда със средствата, както реши. Министерството на образованието нито му утвърждава бюджета, нито по някакъв начин съгласува разпределението на разходите", обясни Вълчев. Той поясни, че е говорил с ректора, който му обяснил, че счетоводителката го била подвела. "Те се свързват с нас само когато имат проблем, когато правят щуротии и глупости, не се свързват с нас", заяви Вълчев. По думите му от НХА трябва сами да намерят начин да излязат от тази ситуация.

Добавете коментар


Защитен код
Обнови

 • ПОЗИЦИЯ

  Галин Стоев, режисьор: Живеем в мек вариант на "Коза ностра"

   

  "Ако продължи отглеждането на тази робска стратегия за оцеляване, може би след 100 години тази нация няма да съществува", коментира още Стоев.

   
 • В ТЪРСЕНЕ НА ИСТИНАТА

  „Невидимата искра на Възраждането“

  Тази книга описва малко известни и изключително любопитни факти, нишката на разказа често минава граници и прескача в различни държави. Имена, известни ни от чуждата литература и история се оказват в неочаквани връзки с българи и няма никакво съмнение, че всички подеми, случили се в Европа и Азия са резонирали силно и у нас.

   
 • БЕЗПОДОБНИЯ

  „Масонската ложа и братството на Левски”

  Делото и животът  на Апостола на българската свободата винаги са будили интерес. 

   
 • КЛАСИКА

  30-те най-добри книги според французите

  Класацията е на френския вестник “Le Monde” от 2013 г. Литературни експерти са селектирали 200 заглавия, а списъкът с първите сто е формиран след избор на десетки хиляди читатели. Представяме ви първите 30.

   

„Науката е диференциално уравнение. Религията е състояние, което поставя граници.“

Алън Тюринг, британски учен, роден на 23 юни преди 109 години

Анкета

Гледате ли културни събития онлайн?

Да - 40%
Не - 50%

„Толкин” на Дом Карукоски (ревю)

 

Пиршество за почитателите на английското кино.

"Пътуване до Хавай" на Хесус дел Серо (ревю)

От същата "серия" е и "Пътуване с татко" (2016) на Анка Мируна Лазареску - отново за бягството отвъд Желязната завеса и за трагичните последици от връщането пак зад нея.

"Смъртта на Сталин" на Армандо Янучи (ревю)

И дано повече хора осъзнаят, че най-верният сателит на Русия - България, се е ръководила единствено по този модел.

Заслуженият успех на „Братя“

 

За силното въздействие на сериала допринесе и още нещо – стегнатият му ритъм, компресираният разказ, умението да се пласира интересна и занимателна история в рамките на около 30 минути.

Уди Алън между „Осанна!“ и „Разпни го!“

 

„Само да вметна“  е дългоочакваното защитно слово на легендарния кинаджия

Голата истина за група „Жигули“

 

За каква криза може да се говори в родното ни кино, дори в днешните условия, след като имаме такъв талантлив и плодовит режисьор?