Първото издание на комедийния театрален фестивал „Тодор Колев“ ще се проведе в Шумен от 25 до 30 юни. Той е посветен на паметта на Тодор Колев - един от най-великите български комици. Той е емблемата на комедийно изкуство и е оставил трайна следа в историята на театъра и киното у нас.

В първия ден на феста ще се играе спектакълът „Да, господин премиер“, продукция на Аркадия Фюжън Арт, с режисьор Борис Панкин, съобщиха от Драматично-кукления театър (ДКТ) "Васил Друмев. Билетите за всички представления са на символичната цена от 5 лева, уточнява сайтът "Шумен град"

На 26 юни ще се играят два спектакъла - „Банкови кризи и наказания“ и „Мартин, Данчо и майка им“. „Банкови кризи и наказания“ е продукция на кукления театър в Стара Загора с режисьор Теди Москов. „Мартин, Данчо и майка им“ пък е продукция на пловдивския драматичен театър „Н. О. Масалитинов“ с режисьор е Камен Донев. На 27 юни в програмата на фестивала са включени "Дабъ дешил ине“ на Драматично-куклен театър „Васил Друмев“ с режисьор Теди Москов и „ДИКАНКА“ - продукция на НАТФИЗ „Кръстьо Сарафов“, с режисьори Ева Данаилова и Мартин Киселов.

На 28 юни в рамките на фестивала ще се играе спектакълът „Недовършена пиеса за механичен нож“, продукция на Yalta Art Room, с режисьор Ованес Торосян. На 29 юни в програмата на фестивала е включен спектакълът „Първият дневник“, продукция на City Mark Art Center.

В последния ден на фестивала 30 юни ще се представят спектакълът „Седемте стола“, продукция на ловешкия театър с режисьор Дамян Тенев и театрален джемсешън „За ЧУДОиМИР“ - продукция на НБУ с режисьор Ася Иванова.

 Председател на журито на фестивала е дъщерята на Тодор Колев - актрисата Албена Колева, а останалите членове на фестивалната комисия са директорът на ДКТ „Васил Друмев“ - Илия Виделинов и драматургът Десислава Василева. Билетите за фестивала вече са в продажба на касата на Драматично-куклен театър „Васил Друмев“ и онлайн.

Форумът има за цел да насърчи създаването и представянето на висококачествени комедийни спектакли от българските театрали, студенти от специализирани висши учебни заведения, както и любителски трупи и непрофесионални артисти, съобщиха от Драматично-куклен театър "Васил Друмев. В чест на великия български актьор Тодор Колев фестивалът ще се стреми да поддържа висок стандарт на представените произведения, като се фокусира върху комедията във всичките ѝ форми и жанрове, съобщават от театъра в Шумен.

 Фестивалът е разделен на две основни категории - за професионални и непрофесионални спектакли. В първата категория ще се включат комедийни постановки от държавни, общински и частни театрални институции. В категорията за непрофесионални спектакли ще бъдат включени комедийни постановки от театрални висши учебни заведения и любителски театрални трупи. Тази категория ще даде възможност на младите и аматьорски таланти да се изявят пред широката публика, допълват от ДКТ "Васил Друмев".

„Не всичко е перфектно в този несъвършен свят, само любовта е съвършена в своето съвършено несъвършенство.”

Ингмар Бергман, шведски режисьор и сценарист, роден на  14 юли преди 106 години

Европейски дни на наследството: В историческите музеи в Плевен и Бяла Черква

Skif.bg горещо препоръчва за посещение и двете места

„Толкин” на Дом Карукоски (ревю)

 

Пиршество за почитателите на английското кино.

"Пътуване до Хавай" на Хесус дел Серо (ревю)

От същата "серия" е и "Пътуване с татко" (2016) на Анка Мируна Лазареску - отново за бягството отвъд Желязната завеса и за трагичните последици от връщането пак зад нея.

Поглед назад: меланхолията, която ни влюби в „Изгубени в превода“ на София Копола

 Филмът оставя ярка следа както в съзнанието на зрителите, така и в историята на киното от първото десетилетие на 21-ви век...

Възкръсва ли  американският уестърн?

 

Най-амбициозният проект на Кевин Костнър - „Хоризонт“, е вече факт

Фантастичният свят на магията и езика

 

Слабо звено на „Вавилон: Тайна история“ от Ребека Ф. Куанг е вмъкването на идеята за дискриминацията, която като че ли става неизменна част от съвременната художествена литература...