Картина на фламандския майстор Петер Паул Рубенс, смятана за изгубена преди близо три века, се очаква да бъде продадена на търг за около 6 млн. британски лири, съобщава Пи Ей мидия/ДПА.

„Свети Себастиан, обгрижван от два ангела” за последен път е регистрирана в колекция на покровителите на майстора в Генуа през 1730 г.

Когато се появява отново преди 15 години, тя е приписана на френския художник Лоран дьо ла Ир, въпреки че по-късно е идентифицирана като композиция на Рубенс.

Картината ще бъде продадена на 5 юли в Лондон на вечерната разпродажба на “Стари майстори плюс XIX век” на “Сотбис”.

Смята се, че стойността й ще бъде между 4 и 6 милиона британски лири.

След преоткриването и правилното идентифициране на картината, нови доказателства, открити чрез рентгенов технически анализ, разкриха тайни, които се крият под повърхността на платното.

Анализът показва, че творбата е първообразът на композицията, която преди това е била известна на любителите на Рубенс чрез друга версия, съхранявана от векове в колекцията на друга голяма италианска фамилия - Корсини, и понастоящем изложена в галерия „Корсини“ в Рим.

Картината изобразява страданието на Себастиан, офицер от римската армия, приел християнството, който става жертва на религиозно преследване. Привързан към едно дърво, Себастиан е пронизан от стрелите на войниците и оставен да умре, преди чудотворната намеса на ангелите.

Вероятно картината е поръчана от Амброджо Спинола, италиански благородник и велик военачалник, с когото Рубенс има общи дипломатически, политически и артистични интереси и когото е рисувал няколко пъти.

След като картината напуска фамилията Спинола по женска линия на наследници, тя става непроследима до повторната й поява в САЩ 230 години по-късно - през 1963 г.

По-късно тя е придобита от настоящия собственик на търг през 2008 г., по време на който е представена като картина на Дьо ла Ир.

Джордж Гордън, съпредседател на отдел “Стари майстори по света” в “Сотбис”, каза:

“Тази прекрасно запазена картина, сътворена от италианския опит на Рубенс, е доказателство, че дори имената на велики художници могат да бъдат изгубени в историята. За щастие очарователните детайли, разкрити от научния анализ, съчетани с щателни изследвания от водещи учени, с право потвърждават приписването на авторството на тази творба на един от най-великите художници на своето време и ни показват, че все още има какво да открием, дори за най-известните произведения на художника”.

“Свети Себастиан, обгрижван от два ангела” ще бъде изложена в “Сотбис” от 30 юни до 5 юли.

 • В ПАМЕТ

  Сбогуване с Алек Попов

  АЛЕК ПОПОВ (1966-2024)

  • Спомени и оценки на популярни български писатели за автора на "Мисия Лондон"
   
 • ПОЗИЦИЯ

  Нобелисти: Край на толерантността към режима на Путин!

   Под това заглавие над 40 носители на нобелови награди се обърнаха към света с призив "световните лидери и всички хора с добра воля да се откажат от всякакви илюзии за Путин и неговия престъпен режим". Той е отворен за присъединяване

   
 • НЕЗАБРАВИМАТА

  Невена Коканова, която европеизира българското кино

  Тя се наложи на екрана не само с грациозната си красота, но и с щедрия си талант, с който изгради първоначално образите на млади девойки с чисти чувства и естествено поведение 

   
 • КЛАСИКА

  30-те най-добри книги според французите

  Класацията е на френския вестник “Le Monde” от 2013 г. Литературни експерти са селектирали 200 заглавия, а списъкът с първите сто е формиран след избор на десетки хиляди читатели. Представяме ви първите 30.

   
 • ПРИЗНАНИЕ

  Похвално слово за Кирил Кадийски

  От столицата на поезията Париж.

  • „Той, Кирил Кадийски, е митологичен кон от квадригата на българските класици, които са сред нас и теглят колесницата на Словото“.
 • ИНТЕРВЮ

  "Россия - като чудовището на Франкещайн..."

  "Много скоро Путин, Руската федерация и руснаците ще претърпят военна и репутационна катастрофа, след която ще бъдат презирани и мразени от целия свят", казва Кънчо Кожухаров, автор на книгата „Империята на Пошлостта“

„Опитвам се да не гледам напред или назад, опитвам се да продължа нагоре”.

Шарлот Бронте, английска писателка, родена на 21 април преди 208 години 

Европейски дни на наследството: В историческите музеи в Плевен и Бяла Черква

Skif.bg горещо препоръчва за посещение и двете места

„Толкин” на Дом Карукоски (ревю)

 

Пиршество за почитателите на английското кино.

"Пътуване до Хавай" на Хесус дел Серо (ревю)

От същата "серия" е и "Пътуване с татко" (2016) на Анка Мируна Лазареску - отново за бягството отвъд Желязната завеса и за трагичните последици от връщането пак зад нея.

Камъните на Сизиф

Няколко са основните стълбове на „Камъчета под езика“: владеене на пластиката – в портретите на Георги Мишев, Петър Алипиев, Константин Павлов, Никола Инджов например с рядко срещаното умение да предаде психическото чрез физическото; литературно-критическият анализ – за Марко Ганчев, Първан Стефанов, Атанас Далчев...

Защо обичаме лошото време

 

Привидно семпъл, камерен, скромен, но така въздействащ! Заслугата е безспорно на Яна Лекарска

Книга за малките големи неща

Клер Киган е един от силните гласове на съвременната ирландска литература с вече няколко отличия зад гърба си