РАДА ГАНКОВА

През пролетта на 2019 г., точно на 24 май, в Брюксел бе открита българска библиотечна секция. 

Столицата на Белгия е разделена на 19 общини и всяка община разполага със свои библиотеки. В една от библиотеките в община Скаарбек се намира и  българска колекция. 

Българските заглавия са около 200, като намеренията на библиотеката са всяка година да разширява тази секция и през следващата година тя да достигне 300 книги. Тук може да се заеме художествена литература, както от класически автори така и нови български и преводни творби,  нехудожествена литература, дивидита с български филми. Специално внимание е отделено на детската и учебната литература.

Тази библиотека е модерно пространство за учене, интелектуално обогатяване и за срещи с книгата и разполага с повече от 50 000 материали. Детската секция е изключително богата и постоянно се обновява, а много от посетителите на  библиотеката са деца. Те могат да четат книги на нидерландски, френски, английски, испански, а от скоро и на български.

Защо точно в Скарбек е открита българска секция? Много българи живеят в тази община, а всички българи в Брюксел сформират деветата по големина чуждестранна общност. За да подкрепи нашите сънародници и запазването на родната култура и език, общината в Скаарбек финансира откриването на българска секция в библиотеката. 

Библиотеката провежда занимания за възрастни и деца, кани училища, организира срещи и курсове. От септември месец българските деца и техните родители се събират всяка втора неделя в общинската библиотека в рамките на инициатива „Български народни приказки – четем и разказваме“, за да разказват и драматизират български народни приказки. Работи се и за  подготовка да афиш от българоезични литературни събития и срещи през следващите месеци.

 

„Религиите имат склонността да изчезват, когато късметът споходи човек.”

Реймон Кьоно, френски поет и писател, роден на 21 февруари преди 121 години

Анкета

Ще подарите ли книга за Коледа?

Да, както винаги - 80.8%
Да, за първи път - 0%
Не, предпочитам друго - 15.4%

Европейски дни на наследството: В историческите музеи в Плевен и Бяла Черква

Skif.bg горещо препоръчва за посещение и двете места

„Толкин” на Дом Карукоски (ревю)

 

Пиршество за почитателите на английското кино.

"Пътуване до Хавай" на Хесус дел Серо (ревю)

От същата "серия" е и "Пътуване с татко" (2016) на Анка Мируна Лазареску - отново за бягството отвъд Желязната завеса и за трагичните последици от връщането пак зад нея.

"Най-дългата нощ" - майсторска работа. И днес се гледа с удоволствие

 

Филм на Въло Радев от 1967 година, по сценарий на Веселин Бранев, оператор Борислав Пунчев, музика Симеон Пиронков

Задругата на Бялата богиня

 

Концерт на сър Брин Терфел, Мила Михова и Софийската филхармония с диригент Найден Тодоров, Зала „България“, 28.І.2024 г. Сред присъстващите на концерта нямаше нито един глупак.

„Чист късмет“ – най-новият филм на Уди Алън

 

Филмът следва стъпките на „Престъпления и прегрешения“ (1989) и „Мач пойнт“ (2005) – и двата на ръба на романтичната комедия и криминалната драма