Писателката Кристин Димитрова издаде в книга 3-годишното си изследване на българския образ в британската, американската и англоканадската преса. То носи заглавието „Ефирни песни и тайни служби“. Пред телевизия BIT тя разказа как изглеждаме в очите на западните медии.

"Ефирните песни и тайните служби са поводът, поради който най-често ни споменават в чужбина. Ние се славим с ефирните песни, много пъти именно това съчетание се появява – „И българските ефирни песни плениха публиката!“, и с българските тайни служби, особено през социализма, по-късно са приятелски и тайните служби поизчезват от хоризонта на журналистиката", каза Димитрова. „За щастие не сме само тайни служби, образът на България е по-богат от заглавието ми. Исках да подхвана нещата от социализма, за да разбера, ако има развитие, какво е то, кои са трайните впечатления и кое се изменя“, сподели за книгата си тя.

Според нея има ясна граница между периода на социализма и демокрацията, а пример за това са статиите за виното. Докато преди 1989 г. не може да се срещне хубава статия за българското вино, то след промените е обратното. 

„Има и теми обаче, по които винаги сме представяни в хубава светлина. Това са българските песни и спасяването на евреите по време на Втората световна война“, каза още писателката. „В един момент изглеждахме като голямата заплаха за Англия. Найджъл Фараж плашеше хората, че 60-милионна Англия ще бъде залята от 7-милиона българи. Нещата вършеха работа за тамошната политика, докато се разбра, че това не се случи. А сега пречим на мигрантите да влизат… Тук говорим за различни политики и всеки гледа да пречупи фактите така, че да му послужат на местните нужди.“ 

Добавете коментар


Защитен код
Обнови

„Много хора ме питат колко точно съм нисък. Истината е, че след последния ми развод не ми стигат към 100 000 долара.“

Мики Руни, американски актьор, роден на 23 септември преди 103 години

Анкета

Остава ли ви време да четете книги?

Да, както винаги - 80%
Все по-малко - 20%
Не чета изобщо - 0%

Европейски дни на наследството: В историческите музеи в Плевен и Бяла Черква

Skif.bg горещо препоръчва за посещение и двете места

„Толкин” на Дом Карукоски (ревю)

 

Пиршество за почитателите на английското кино.

"Пътуване до Хавай" на Хесус дел Серо (ревю)

От същата "серия" е и "Пътуване с татко" (2016) на Анка Мируна Лазареску - отново за бягството отвъд Желязната завеса и за трагичните последици от връщането пак зад нея.

"Камъчета под езика" - рядка и дълбока книга

 

Написаното от Марин Георгиев е амалгама от автобиография, история, литература и конюнктура, строги и точни наблюдения на писатели и поети, на характерите и поведението им, както и превъплъщенията им и преди, и сега

Прометей, герой и жертва

 

Без съмнение „Опенхаймер“ ще бъде един от най-добрите филми в историята на киното. Невероятна операторска работа, изключителна актьорска игра и впечатляващи саундтраци.

Не губете време...

Нагоре по стълбата, която води надолу

 

 „Астероид Сити“ на Уес Андерсън  - ЗАЩО?