Книга, разкриваща малко позната страна от живота на френския писател Ромен Гари, излезе на български. Съставител на „Ромен Гари и френската дипломатическа поща” е Райна Карчева. В експертния състав на изданието, което е част от поредицата „Минало несвършено” на издателство „Сиела” и Института за изследване на близкото минало, са Цветан Тодоров, Георги Господинов, Момчил Методиев и др. Централно място в дипломатическата кореспонденция заемат именно телеграмите и месечните и годишните доклади на младия дипломат Ромен Гари.

През 1946 г. на първия си дипломатически пост като втори секретар в България пристига младият RG. По това време България е победена и окупирана, а телеграмите и месечните и годишните доклади, които младшият дипломат изготвя, се простират подробно на стотици страници, често изпълнени с тъга. Всъщност RG не е просто млад френски дипломат, участвал във Втората световна война като авиатор в Европа и Африка. RG е големият френски интелектуалец и любим на мнозина писател Ромен Гари, когото днес познаваме с романите „Сияние на жена”, „Лиричните клоуни”, нетипичния за стила му „Лейди Л.”, сборникът с разкази „Птиците идват да умрат в Перу” и др. 

„Днес Комунистическата партия заема първа позиция в България, но тя не го дължи нито на своя лидер, нито на волята на народа. Тя го дължи на победата на Червената армия и на руската окупация, на господството върху всички административни механизми в страната, върху целия държавен апарат, постигнато през последните две години. И ако днес тя се явява като основен победител на изборите, то е защото българският електорат е преценил, че другите партии нямат никакъв шанс да завладеят и задържат властта в страната при актуалните обстоятелства. Ако българските избиратели бяха в състояние да се явят пред урните убедени в реалната мощ на техния вот, т.е. сигурни, че този вот ще произведе съответното на резултатите правителство, което ще управлява и ще се задържи на власт с демократични методи, вероятно Земеделската партия щеше да се окаже победител над комунистите. И тук опираме до порочен кръг, тъй като само един нормален политически живот би променил, по-скоро обновил манталитета на българския избирател, а нормален политически живот е невъзможен без нормална изборна психологическа нагласа, за която говорихме по-горе”, пише в един от докладите си Ромен Гари.

 

 

„Интелигентността е преди всичко аристократизъм за духа.“

Карл Ясперс, германски психиатър и философ, роден на 23 февруари преди 141 години

Анкета

Ще подарите ли книга за Коледа?

Да, както винаги - 80.8%
Да, за първи път - 0%
Не, предпочитам друго - 15.4%

Европейски дни на наследството: В историческите музеи в Плевен и Бяла Черква

Skif.bg горещо препоръчва за посещение и двете места

„Толкин” на Дом Карукоски (ревю)

 

Пиршество за почитателите на английското кино.

"Пътуване до Хавай" на Хесус дел Серо (ревю)

От същата "серия" е и "Пътуване с татко" (2016) на Анка Мируна Лазареску - отново за бягството отвъд Желязната завеса и за трагичните последици от връщането пак зад нея.

Между документалното и въображението

 

„Мери. Раждането на Франкенщайн“ – фокус на текста е вглеждането в творческия процес, довел до създаването на най-популярния роман на Мери Шели

"Най-дългата нощ" - майсторска работа. И днес се гледа с удоволствие

 

Филм на Въло Радев от 1967 година, по сценарий на Веселин Бранев, оператор Борислав Пунчев, музика Симеон Пиронков

Задругата на Бялата богиня

 

Концерт на сър Брин Терфел, Мила Михова и Софийската филхармония с диригент Найден Тодоров, Зала „България“, 28.І.2024 г. Сред присъстващите на концерта нямаше нито един глупак.