Имали ли са известните персонажи като Шерлок Холмс, професор Преображенски, Остап Бендер реални прототипи или са събирателни образи, съчетавайки в себе си черти на различни хора? Тези въпроси си задават много читатели. Голяма част от писатели рано или късно разкриват тайните около своите герои.

Например Конан Дойл периодично е споменавал, че истинският прототип на Шерлок Холмс не е детектив, а практикуващ лекар, който е демонстрирал пред своите студенти как само с наблюдение е разкривал детайли от биографиите, привички и болести на пациентите си.

Остап Бендер в действителност е може би Осип (Остап) Шор – авантюрист, мошеник, който става нарицателно име за жителите на Одеса. По време на своите пътувания той едновременно бил шахматист, лекар и художник. През 1934 г. той е имал срещи с Илф и Петров.

 

 

 

 

Самуил Абрамович Воронов спокойно може да се приема като прототип на професор Преображенски от „Кучешко сърце” на Михаил Булгаков. Навремето той направил революция в подмладяването. Той започнал да присажда жлези от маймуни на своите пациенти. Първоначално имал успехи, но с годините състоянието на пациентите му се влошавало. Постепенно хората забравили за неговите медицински експерименти, но не и Булгаков.

Разбира се, няма гаранция, че това са истинските прототипи, послужили за създаването на знаменитите персонажи.Но има достатъчно основание да се счита, че те са именно вдъхновението на писателите. Възможно е и да са плод на и на тяхната фантазия, но съвпаденията едва ли са случайни.

Добавете коментар


Защитен код
Обнови

„Само набожните и слабите се нуждаят от прелъстяване, като от лекарство.”

Анри Барбюс, френски писател, роден на 17 май преди 149 години

Анкета

Подпишете се в подкрепа на украинския народ!

Путин е престъпник! - 89.2%

„Толкин” на Дом Карукоски (ревю)

 

Пиршество за почитателите на английското кино.

"Пътуване до Хавай" на Хесус дел Серо (ревю)

От същата "серия" е и "Пътуване с татко" (2016) на Анка Мируна Лазареску - отново за бягството отвъд Желязната завеса и за трагичните последици от връщането пак зад нея.

"Смъртта на Сталин" на Армандо Янучи (ревю)

И дано повече хора осъзнаят, че най-верният сателит на Русия - България, се е ръководила единствено по този модел.

Нагоре по обратния път 

 

Литературните умения на един професор по право

Гледайте “Второто освобождение”

 

Ние винаги на 1 февруари отбелязваме гибелта на жертвите на Народния съд и избиването на интелектуалния елит. Но всъщност чрез този филм ще разберете много по-страшното за бъдещето ни пречупване на българската нация - което виждаме и днес с реакциите на войната, с хилещите се емотикончета на снимките от Буча, в речника на водещите ни политици.

Автопортретът на Иван Добчев

 

Единайсет ескиза – така са наречени частите, на които е разделена книгата и всяка разказва етап от живота на режисьора