Институтът за литература при БАН възобнови проекта „Литературни анкети“, започнат от проф. Иван Сарандев през 1974 г. Първата голяма анкета е с поета литератор Ани Илков  и е проведена от Боряна Владимирова.  Тя е озаглавена „Сеч и меланхолия”.

Ани Илков  е знакова фигура за почитателите на съвременната българска поезия. Автор е на стихосбирките: "Любов към природата" (1989; 2004), "Поля и мостове" (1990), "Любовници" (1991), "Изворът на грознохубавите" (1994), "Етимологики" (1996), "Зверовете на Август" (1999) и "Мала АзиЯ на душата" (2004). Приема се, че неговото творчество бележи прехода към постмодернизма в българската литература, и най-вече в поезията.

Илков е завършил „Българска филология“ в Софийския университет, където по-късно – след около година работа в металургичния комбинат в Кремиковци – става преподавател по възрожденска, а после и по българска литература от първата половина на ХХ век. Бил е гостуващ лектор по български език и литература във Великобритания (1997 – 1999, 2010 – 2013) и Индия (2006 – 2007). Бил е в състава на журита на наградите, „Хеликон”, „Иван Николов” и на други литературни конкурси. Илков е сред основателите на „Литературен вестник”.

Научните  интереси на авторката на анкетата Боряна Владимирова  са в областта на българския символизъм, диаболизъм и съвременна българска литература. Участвала е в научноизследователски проекти на Института за литература: „Българската литература след Освобождението (1878) – личности и процеси, документи и артефакти (дигитален речник)“ (от 2020) като външен сътрудник и автор на речникови статии.

Сборникът „Сеч и меланхолия” може да се намери в „Български книжици”, които публикуваха на сайта си съдържанието на томчето:

  • Ани Илков - див петел и елен едновременно
  • Невъзможна идилия
  • С поглед към звездите
  • Сеч и меланхолия
  • Академична казарма, литературна бохема
  • По женските коси ли се издигнах
  • Успение, Възнесение, снизхождение
  • Ужас и унес

 

Добавете коментар


Защитен код
Обнови

„Актьорите се вземат прекалено насериозно. Самюел Бекет е важен, Джеймс Джойс е важен. Те оставиха нещо след себе си. Но дори Лоурънс Оливие е тотално неважен. Да играеш роля е много просто, но актьорите се опитват да го изкарат изкуство.“

Ричард Харис, ирландски актьор, роден на 1 октомври преди 92 години

Анкета

Остава ли ви време да четете книги?

Да, както винаги - 80%
Все по-малко - 20%
Не чета изобщо - 0%

Европейски дни на наследството: В историческите музеи в Плевен и Бяла Черква

Skif.bg горещо препоръчва за посещение и двете места

„Толкин” на Дом Карукоски (ревю)

 

Пиршество за почитателите на английското кино.

"Пътуване до Хавай" на Хесус дел Серо (ревю)

От същата "серия" е и "Пътуване с татко" (2016) на Анка Мируна Лазареску - отново за бягството отвъд Желязната завеса и за трагичните последици от връщането пак зад нея.

"Камъчета под езика" - рядка и дълбока книга

 

Написаното от Марин Георгиев е амалгама от автобиография, история, литература и конюнктура, строги и точни наблюдения на писатели и поети, на характерите и поведението им, както и превъплъщенията им и преди, и сега

Прометей, герой и жертва

 

Без съмнение „Опенхаймер“ ще бъде един от най-добрите филми в историята на киното. Невероятна операторска работа, изключителна актьорска игра и впечатляващи саундтраци.

Не губете време...

Нагоре по стълбата, която води надолу

 

 „Астероид Сити“ на Уес Андерсън  - ЗАЩО?