Women's Prize for Fiction (Женската премия за художествена литература), известна преди като наградата "Ориндж", отбеляза 25-годишнината си с гласуване от публиката за най-добрия роман в историята на наградата. Романът на Чимаманда Нгози Адичи "Половин жълто слънце", който е печелил наградата през 2007 г., бе избран единодушно, съобщи БНР, позовавайки се на BBC и Guardian .

"Половин жълто слънце" е роман за гражданската война в Нигерия и разглежда темите за колониализма, расата, класата и овластяването на жените.  

"Развълнувана съм много от признанието на публиката, понеже тази награда за първи път привлече читатели към книгите ми, а също така ме запозна в работите на много талантливи писателки", казва Адичи.

Тя е позната на българските читатели от романа й "Американа", публикуван от издателство "Жанет 45" в превод на Бистра Андреева.

 

 

 

Чимаманда Нгози Адичи е родена е през 1977 г. в Нигерия и е петото от шест деца. Израства в семейство на интелигентни хора - баща й е първият нигерийски професор по статистика, който по-късно става и ректор, а майка й е първата жена регистратор в Нигерийския университет.

Чимаманда учи известно време фармация, след което заминава за САЩ. Там написва първите си романи, за които получава редица литературни номинации и награди. Днес тя е омъжена и е уважавана писателка, а темата на повечето от книгите ѝ е именно (не)равнопоставеността между половете, класовите различия и стереотипите; живее в САЩ и Нигерия, където преподава творческо писане.

Първият й роман Purple Hibiscus (2003) получава много похвали и награди. "Половин жълто слънце" (2006) е превърнат във филм. Третият роман на Чимаманда Нгози Адичи - "Американа" (2013) разказва за двама влюбени, които се борят поотделно с проблемите на имигрантите: раса, подозрителност и самота. Издава също сборника с разкази The Thing Around Your Neck (2009).

 "Американа" е отличен с National Book Critics Circle Award за проза и Chicago Tribune за проза и попада и в списъците на десетте най-добри книги на 2013 г. на New York Times Book Review и ВВС, а редакторите на списание TIME са категорични, че тя е една от десетте най-добри книги на десетилетието.

 

 • IN MEMORIAM

  Европеецът Пламен Асенов

   Негова е поредицата „Великите европейци“, излязла в книги, излъчвана по радио „Пловдив“ и публикувана на сайта на „Свободна Европа"

   
 • ПОЗИЦИЯ

  ВУЛКАНизациии

   Коментар на Митко Новков по повод скандала с наградата за роман на годината, която се връчва от фонд "13 века България"

   
 • НЕЗАБРАВИМАТА

  Невена Коканова, която европеизира българското кино

  Тя се наложи на екрана не само с грациозната си красота, но и с щедрия си талант, с който изгради първоначално образите на млади девойки с чисти чувства и естествено поведение 

   
 • КЛАСИКА

  30-те най-добри книги според французите

  Класацията е на френския вестник “Le Monde” от 2013 г. Литературни експерти са селектирали 200 заглавия, а списъкът с първите сто е формиран след избор на десетки хиляди читатели. Представяме ви първите 30.

   
 • ПОРТРЕТ

  Приближаване до Кръстю Лафазанов

  Той не става зъболекар, въпреки че е приет първоначално стоматология, но прави ярки, запомнящи се и незабравими роли в стойностни тв спектакли.

„Всички ние имаме два живота. Един, който мечтаем. И друг, който ни води до гроба.“

Фернанду Песоа, португалски поет, роден на 13 юни преди 136 години

Европейски дни на наследството: В историческите музеи в Плевен и Бяла Черква

Skif.bg горещо препоръчва за посещение и двете места

„Толкин” на Дом Карукоски (ревю)

 

Пиршество за почитателите на английското кино.

"Пътуване до Хавай" на Хесус дел Серо (ревю)

От същата "серия" е и "Пътуване с татко" (2016) на Анка Мируна Лазареску - отново за бягството отвъд Желязната завеса и за трагичните последици от връщането пак зад нея.

Фантастичният свят на магията и езика

 

Слабо звено на „Вавилон: Тайна история“ от Ребека Ф. Куанг е вмъкването на идеята за дискриминацията, която като че ли става неизменна част от съвременната художествена литература...

„Back to Black“ – новият биографичен филм за Ейми Уайнхаус

 

Биографичните филми работят тогава, когато разглеждат малка и слабо позната част от живота на героя и фокусират вниманието си върху нея

Метерлинк на XXI век

 

Не на последно място, говорейки за Саманта Швеблин и конкретно за сборника „Седем празни къщи“, няма как да подминем и факта, че той е постпандемичен, което засилва темата за самотата, за счупените връзки, за личните лудости…