Община Севлиево и градската библиотека обявиха национален литературен конкурс на името на писателката Фани Попова – Мутафова. Надпреварата е по повод 120 години от рождението  и се провежда за първи път.

Целта на обявения конкурс е преоткриване на родената в Севлиево Фани Попова – Мутафова като творец - една от големите писателки на историческа проза не само у нас, но и в световната литература.

Националната надпревара е за исторически разказ на тема „Велики сенки от историята“, като техните автори ще бъдат разделени в две възрастови групи – до 18 и над 18 години.

Другата категория е за есе на тема „Жената и светът“.

Конкурсът е таен. Всеки автор може да се включи с един непубликуван разказ или есе, с който не е участвал в други конкурси. Обемът на творбите е ограничен до 5 страници.

Произведенията трябва да бъдат изпратени на имейл адрес на градската библиотека в Севлиево до 6 септември. Жури ще присъди наградите и ще обяви резултатите на 3 октомври.

ФАНИ ПОПОВА - МУТАФОВА е родена в Севлиево през 1902 г. Първите й книги са посветени на мистичния подвиг на майчинството и жената. Най-значителното й творческо дело е четирилогията „Асеновци“. Със своите над 35 книги, издадени до 1944 г., тя е най-популярната писателка в България. Поетът Кирил Христов казва за нея: „Най-високият връх, достигнат от българската жена, който напълно я изравнява с мъжа, този шеметен връх се казва Фани Попова-Мутафова. Нейните исторически романи я поставят на нивото на най-големите писатели в този жанр в световната литература.“ След 9 септември 1944 г. е репсирана. В публикуваните посмъртно „Дневници“ на писателя Йордан Вълчев се твърди, че Фани Попова - Мутафова е написала романа „Време разделно“, но заради забраната й да публикува по времето на социализма, го е дала на Антон Дончев. Умира на 9 юли 1977 г. в София.

Добавете коментар


Защитен код
Обнови

„По-добре да се задоволявате с малко, отколкото да имате злато и студено сърце!“

Вилхелм Хауф, германски писател, роден на 29 ноември преди 221 години

Анкета

Остава ли ви време да четете книги?

Да, както винаги - 80%
Все по-малко - 20%
Не чета изобщо - 0%

Европейски дни на наследството: В историческите музеи в Плевен и Бяла Черква

Skif.bg горещо препоръчва за посещение и двете места

„Толкин” на Дом Карукоски (ревю)

 

Пиршество за почитателите на английското кино.

"Пътуване до Хавай" на Хесус дел Серо (ревю)

От същата "серия" е и "Пътуване с татко" (2016) на Анка Мируна Лазареску - отново за бягството отвъд Желязната завеса и за трагичните последици от връщането пак зад нея.

„Диада“ без доза щастие

„Диада“ е честно реализиран филм, с уверена и с ясни послания режисура, впечатлява и операторска работа

За „Ваймар експрес“ и силата на таланта

 

На финала авторката на филма търси помирителен жест – тя деликатно и предпазливо, премерено и едва ли не извинявайки се, стига до извода, че личността и пристрастията на Мутафова отстъпва пред силата на нейния талант, което си е и самата истина.

Такива, каквито бяхме

 

50 години от премиерата на "Каквито бяхме". Творбата на Полак е сред вечните класики на Холивуд, която може да се гледа винаги и с удоволствие