ЕМИ БАРУХ, DW

Завръщането на таланта като "титла на отговорност". Или едно пътуване с "Ваймар експрес"...

На 24 октомври 1941 година 37 писатели от 15 европейски страни приемат поканата да бъдат гости на годишната среща на писателите във Ваймар и да станат основатели на Европейски писателски съюз. Поканата да посетят града на Гьоте е от националсоциалистическото министерство на пропагандата и просвещението, ръководено от Йозеф Гьобелс.

Идеята за създаване на Европейски писателски съюз е да се преподреди литературното поле на Европа, така че да легитимира нацистката подредба на света и да установи културна хегемония, която според германския елит принадлежи на Райха. Така е представена накратко историята на Европейския писателски съюз. Сред основателите му е и българската писателка Фани Попова-Мутафова.

 

Когато талантът е утежняващо вината обстоятелство

Върху релсите на тази история потегля "Ваймар експрес" - документалният филм на Милена Фучеджиева, чиято среща с публиката ще бъде на 8 октомври от 19 часа в софийското кино "Люмиер".

Филмът е за зависимостите, в които се поставят хората на изкуството, когато заемат погрешната страна на историята. В рамките на историческите паралели всички сравнения са възможни. Даже препоръчителни.

Темата е не просто актуална, тя е болезнено чувствителна във време на добре остойностена и безпардонна пропаганда, време на манипулативни твърдения, време на избори, време на война. Време, в което способни и талантливи хора стават ретранслатори на идеи и внушения със сбъркани ориентири, ако следваме координатната система на етичните стандарти.

 

Попова-Мутафова, за която Хитлер е "ренесанс на Духа"

Фани Попова-Мутафова е единствената жена сред останалите 36 поканени да участват в луксозния воаяж. Когато получава поканата, тя е вече утвърдена авторка на исторически романи, популярна, талантлива, образована, работлива. Амбициозна. И не по-малко важно - запленена от действията на Фюрера, възхитена от Новия ред в Третия Райх. За нея Хитлер е "ренесанс на Духа", за който жадува "цялото човечество, огънало се под вековните заблуди на юдейските си поробители", както пише самата тя през 1942 година.

"Ваймар експрес" не е биографичен филм за една безспорно талантлива жена, чиито апологети обикновено пропускат идеологическия патос на творчеството ѝ. Филмът е за онова поле на литературата, онова публично поле на творчеството, върху което способни хора разполагат своя талант и по един повече или по-малко елегантен начин изпълняват гъвкава хореография близо до влиятелни централи, умело сърфирайки около санитарния кордон на властовата радиация.

Филмът е за мерните единици на таланта, но не като търговско съотношение при размяна на стоки, както в Древна Гърция или Древния Рим, а като символична тежест, като "титла на отговорност", защото дарбата е утежняващо вината обстоятелство, когато обслужва неморални каузи. Именно това е част от тъканта, върху която Милена Фучеджиева проследява три фигури от "елитния клуб" - трима безусловни апологети на фашизма в чистия му вид: българката Фани Попова-Мутафова, френския писател Робер Бразийак и Нобеловия лауреат от Норвегия Кнут Хамсун.

Кнут Хамсун пише на Гьобелс след срещата им през май 1943 година: "Не познавам никого, който така неуморно, година след година, е писал и говорил за делото и каузата на Европа така идеалистично и хуманно като Вас, хер Райхсминистър. Затова моля Ви, извинете ме, изпращам Ви моя (Нобелов) медал. За Вас той е напълно безполезен, но нямам нищо друго."

 

Таланта като "титла на отговорност"

Поканените от Милена Фучеджиева анализатори говорят пред нейната камера и за сервилността на талантливите, и за таланта като "титла на отговорност" - определение от дневниците на Шарл де Гол, в които генералът се връща към следвоенните години.

Винаги има спорове около мотивациите на такива хора. Според Жан Пол Сартр това са: личният интерес, най-често продажен, желанието за слава, но и сервилността, която той определя като "най-отличителната черта на предателя". 

В своето пътуване към себе си талантливият човек следва често пъти сложна топографска карта. Влияят му толкова много неща - и ирационални, и лични. Кое му помага, за да не обърка посоките? Дали опитът или етичната конструкция на личността? А как се изгражда тя?

Милена Фучеджиева не раздава присъди. Документалният филм "Ваймар експрес" е покана за размисъл. Към всички нас, които пишем, говорим, подреждаме картините на случващото се наоколо в разбираеми схеми и се опитваме да обясняваме света на хората, които ни четат, гледат и слушат. Това е разговор на всеки един от така наречения просветен елит насаме със съвестта си.

Защото всички ние се връщаме - рано или късно - около онзи свой център, около който сме конституирали себе си като личности.

Коментари  

-1 #1 Миряна Найденова 07-10-2023 23:51
Честно и професионално ревю на филма. Очаквам го.Опитвам се да се поставя на мястото на Ф.П.Мутафова и да си отговоря честно - бих ли отказала такава покана във време белязано с внушения и ентусиазъм за една нова Европа? Не бях ли подвластна на идеологията, която ми втълпяваха още от яслена възраст за съвършения строй на комунизма? Мога ли трезво и честно да преценявам днес "Европейските ценности", "Американската демокрация", "справедливите войни"? Нека не хвърляме камък със самочувствието, че сме безгрешни.Но нека да имаме смелостта да застанем срещу тези въпроси за чест, неподкупност,неподвластност на бързата слава...и безпощадно да анализираме себе си.Нека сложността на времето не ни е оправдание за компромисите. М.Фучеджиева ни предупреждава да се огледаме на коя гара сме и да не се качим случайно или не на "Ваймар експрес.
Цитиране

„Състоянието на война служи единствено като оправдание за тирания у дома.“

Александър Солженицин, руски писател, роден на 11 декември преди 105 години

Анкета

Ще подарите ли книга за Коледа?

Европейски дни на наследството: В историческите музеи в Плевен и Бяла Черква

Skif.bg горещо препоръчва за посещение и двете места

„Толкин” на Дом Карукоски (ревю)

 

Пиршество за почитателите на английското кино.

"Пътуване до Хавай" на Хесус дел Серо (ревю)

От същата "серия" е и "Пътуване с татко" (2016) на Анка Мируна Лазареску - отново за бягството отвъд Желязната завеса и за трагичните последици от връщането пак зад нея.

„Наполеон“ - филм за възхода и падението на един амбициозен лидер

 

Ридли Скот здравата се е потрудил върху своя епос и заслужава похвала, която ще му е необходима в неговото по-нататъшно творческо развитие

„Диада“ без доза щастие

„Диада“ е честно реализиран филм, с уверена и с ясни послания режисура, впечатлява и операторска работа

За „Ваймар експрес“ и силата на таланта

 

На финала авторката на филма търси помирителен жест – тя деликатно и предпазливо, премерено и едва ли не извинявайки се, стига до извода, че личността и пристрастията на Мутафова отстъпва пред силата на нейния талант, което си е и самата истина.