„Всички харесват птиците. Кое диво същество е по-достъпно за очите и ушите ни, толкова близко до нас и толкова широко разпространено?”

„Имал съм много незабравими моменти. Но един от най-забележителните беше триминутното ми гмуркане в коралов риф. Невероятен е фактът, че е възможно движението в три измерения.”

„Не мисля, че ще изчезнем. Много сме умни и изобретателни и съм сигурен, че ще намерим начин да се запазим като вид. Но дали животът ни ще е богат като сега е друг въпрос.”

„Пази и обичай природата, защото си част от нея и зависиш от нея.”

„Дали ще сме щастливи, ако внуците ни никога не могат да видят слон, освен на картинка?”

„Мечтая си светът да беше двойно по-голям и половината от него да беше неизследван.”

„Много хора правят каквото могат. Но истински успех може да бъде постигнат, ако се промени нашето общество, нашата икономика и нашата политика.”

„Преди да работя за ВВС се присъединих към флотата, за да пътувам.”

„Мисля, че природата е най-вълнуваща, най-красива, най-интересна. Тя ни дава толкова много причини, да си изживеем живота.”

„Истината е, че естествения свят се променя и ние сме напълно зависими от него. Той ни осигурява храна, вода и въздух. Той е най-ценното нещо, което имаме и трябва да го защитим.”

„Младите хора знаят, че това е светът, в който израстват, че ще прекарат в него целия си живот. Но мисля, че е още по-идеалистично. Те вярват, че човечеството няма право да унищожава и граби небрежно.”

„Вместо да контролираме околната среда, за да се възползва човешката популация, може би трябва да контролираме популацията, за да оцелее околната среда.”

ДЕЙВИД АТЪНБЪРО – английски естественик, роден на 8 май 1926 г. Бил е главен директор на ВВС 2 и програмен директор на телевизия ВВС през 60-те и 70-те години на ХХ век.Автор е над 20 книги и десетки научнопопулярни филми за природата. Брат е на актьора и режисьора Ричард Атънбъро.Носител е на множество научни награди. От 1985 г. има рицарско звание.

 

Добавете коментар


Защитен код
Обнови

"Компютрите сами по себе си са добри, но не и когато поглъщат човека."

Ингви Малмстийн, шведски музикант и композитор, роден на 30 юни преди 59 години  

Анкета

Подпишете се в подкрепа на украинския народ!

Путин е престъпник! - 89.2%

„Толкин” на Дом Карукоски (ревю)

 

Пиршество за почитателите на английското кино.

"Пътуване до Хавай" на Хесус дел Серо (ревю)

От същата "серия" е и "Пътуване с татко" (2016) на Анка Мируна Лазареску - отново за бягството отвъд Желязната завеса и за трагичните последици от връщането пак зад нея.

"Смъртта на Сталин" на Армандо Янучи (ревю)

И дано повече хора осъзнаят, че най-верният сателит на Русия - България, се е ръководила единствено по този модел.

Путин и КГБ: Как Русия не стана "втора Америка"

В книгата си "Хората на Путин" Катрин Белтън се възползва от типичната за диктаторите свръхподозрителност, която ги кара рано или късно да се обърнат дори срещу най-приближените си

Роман за вкуса на петмеза от детството

 

"Петмез“ е метафора не само на детството, но и на човешкия живот

Детската игра – първите житейски роли

 

Така както детето, детството, е най-близо да несъзнаваното, така и психоаналитичният прочит на литературата за деца отговаря на иманентно присъщото несъзнавано в природата на тази литература.