Музеят на МВР показва сбирка от известни български художници - графика и малка пластика, посветена на делника на полицая, съобщи mvr.bg.

Интересната колекция може да се види на  ул."Лавеле" №10. Творбите са от колекция "Художествени произведения" от фонда на Музея на МВР и много от тях се показват за първи път пред публика.

Изложбата е озаглавена "Ускорено време", а сред художниците са Стоян Венев, Никола Танев, Илия Петров, Христо Стайков, Христо Нейков, Румен Скорчев, Катя Костова, Христо Брайков, Петър Чуклев, Вежди Рашидов, Димитър Остоич, Валентин Старчев, Георги Радулов, Мария Гергова, съобщи сlubz.bg. Произведенията се раждат, след като през 1975 г. се заражда инициатива на МВР и Съюза на българските художници за ангажиране на творците с проблемите на министерството. 

Това не е единствената колекция на МВР. Преди няколко години бе наредена и изложбата „Непознати картини”, която показа живописни платна от фонда на вътрешното министерство. Сред тях беше картината „Обикновен зимен ден” на Ради Неделчев - наивист, който през 1971 г. печели награда на световната изложба на наивистите в Париж. 

 

Добавете коментар


Защитен код
Обнови

  • ВОЙНАТА

    Ода за Харкив

     "Държава и народ, които имат град като Харкив, никога не могат да бъдат победени" - коментар на Николай Слатински

„Няма фиксиран или постоянен авторитет, а непрекъснат обмен на взаимна, временна, и преди всичко доброволна власт и подчинение“.

Михаил Бакунин, руски мислител и революционер, роден на 30 май преди 209 години

Анкета

Подпишете се в подкрепа на украинския народ!

Путин е престъпник! - 89.2%

Европейски дни на наследството: В историческите музеи в Плевен и Бяла Черква

Skif.bg горещо препоръчва за посещение и двете места

„Толкин” на Дом Карукоски (ревю)

 

Пиршество за почитателите на английското кино.

"Пътуване до Хавай" на Хесус дел Серо (ревю)

От същата "серия" е и "Пътуване с татко" (2016) на Анка Мируна Лазареску - отново за бягството отвъд Желязната завеса и за трагичните последици от връщането пак зад нея.

„Петият вагон“ - равносметка или ново начало

 

През 2022 г. писателят Христо Карастоянов е прегледал, обработил и допълнил своите текстове, конструирайки пъзел, които наистина могат да се разглеждат и като мини романи

Страстната адвокатска защита на един философ

 

Есетата на Октавиан Палер те карат да ги препрочиташ и отново да вникваш и разсъждаваш върху големи теми и образи на световната литература

Фрагменти около една книга на Марин Георгиев

"Марин е от редките участници в софри и говорилни, който усети как изтича времето в бездействие, ако не предприемеш нещо да задържиш хода му" - Георги Мишев за книгата на "Камъчето под езика"