Музеят на МВР показва сбирка от известни български художници - графика и малка пластика, посветена на делника на полицая, съобщи mvr.bg.

Интересната колекция може да се види на  ул."Лавеле" №10. Творбите са от колекция "Художествени произведения" от фонда на Музея на МВР и много от тях се показват за първи път пред публика.

Изложбата е озаглавена "Ускорено време", а сред художниците са Стоян Венев, Никола Танев, Илия Петров, Христо Стайков, Христо Нейков, Румен Скорчев, Катя Костова, Христо Брайков, Петър Чуклев, Вежди Рашидов, Димитър Остоич, Валентин Старчев, Георги Радулов, Мария Гергова, съобщи сlubz.bg. Произведенията се раждат, след като през 1975 г. се заражда инициатива на МВР и Съюза на българските художници за ангажиране на творците с проблемите на министерството. 

Това не е единствената колекция на МВР. Преди няколко години бе наредена и изложбата „Непознати картини”, която показа живописни платна от фонда на вътрешното министерство. Сред тях беше картината „Обикновен зимен ден” на Ради Неделчев - наивист, който през 1971 г. печели награда на световната изложба на наивистите в Париж. 

 

„Интелигентността е преди всичко аристократизъм за духа.“

Карл Ясперс, германски психиатър и философ, роден на 23 февруари преди 141 години

Анкета

Ще подарите ли книга за Коледа?

Да, както винаги - 80.8%
Да, за първи път - 0%
Не, предпочитам друго - 15.4%

Европейски дни на наследството: В историческите музеи в Плевен и Бяла Черква

Skif.bg горещо препоръчва за посещение и двете места

„Толкин” на Дом Карукоски (ревю)

 

Пиршество за почитателите на английското кино.

"Пътуване до Хавай" на Хесус дел Серо (ревю)

От същата "серия" е и "Пътуване с татко" (2016) на Анка Мируна Лазареску - отново за бягството отвъд Желязната завеса и за трагичните последици от връщането пак зад нея.

Между документалното и въображението

 

„Мери. Раждането на Франкенщайн“ – фокус на текста е вглеждането в творческия процес, довел до създаването на най-популярния роман на Мери Шели

"Най-дългата нощ" - майсторска работа. И днес се гледа с удоволствие

 

Филм на Въло Радев от 1967 година, по сценарий на Веселин Бранев, оператор Борислав Пунчев, музика Симеон Пиронков

Задругата на Бялата богиня

 

Концерт на сър Брин Терфел, Мила Михова и Софийската филхармония с диригент Найден Тодоров, Зала „България“, 28.І.2024 г. Сред присъстващите на концерта нямаше нито един глупак.