DW

"Тайната стая" на Микеланджело не е голяма - дължината й е десет метра, ширината - три, а височината - 2,5 метра. До нея може да се стигне от капелата на Медичите във флорентинската църква "Сан Лоренцо", която е част от музея "Барджело". В тази стая по стените са запазени десетки ескизи на великия художник, нарисувани с въглен. Те били открити напълно случайно през 1975-а година под два слоя мазилка - в рамките на търсенето на алтернативен вход за музея. "Едно време това помещение се е използвало като склад за въглища", казва директорката на музея "Барджело" Паола Д'Агостино.

Историците смятат, че великият художник е прекарал в това помещение два месеца през 1530-а година, криейки се от гнева на влиятелното семейство Медичи. Оттам и името на стаята - "секретна" или "тайна". Доскоро тя е била достъпна само за учените и изкуствоведите, но от 15-и ноември 2023-а година е открита и за посетители.

До нея обаче не биха могли да стигнат всички желаещи. По думите на директорката на музея, ще бъдат пускани само по четирима души едновременно, и то за по 15 минути. Т.е. седмично ще могат да я посетят само 100 души, след предварително записване. Експертите посочват, че този режим е необходим за запазването на рисунките. Билетът е с цена 30 евро.

 

От кого се е крил Микеланджело?

Семейство Медичи първоначално поддържало Микеланджело. Папа Климент VII, който също е от прочутия флорентински род, лично му е възлагал създаването на произведения на изкуството. Но след въстание, в резултат на което Медичите се оказват в изгнание, Микеланджело изоставил бившите си покровители и започнал да работи за нови.

Когато няколко години по-късно Медичите се върнали на власт, художникът се разтревожил за живота си и се скрил, създавайки по стените на малката стая ескизи на бъдещите си творби. В крайна сметка се оказало, че Микеланджело няма от какво да се опасява и след като излязъл на свобода, продължил да работи във Флоренция.

Добавете коментар


Защитен код
Обнови

„По-добре да се задоволявате с малко, отколкото да имате злато и студено сърце!“

Вилхелм Хауф, германски писател, роден на 29 ноември преди 221 години

Анкета

Остава ли ви време да четете книги?

Да, както винаги - 80%
Все по-малко - 20%
Не чета изобщо - 0%

Европейски дни на наследството: В историческите музеи в Плевен и Бяла Черква

Skif.bg горещо препоръчва за посещение и двете места

„Толкин” на Дом Карукоски (ревю)

 

Пиршество за почитателите на английското кино.

"Пътуване до Хавай" на Хесус дел Серо (ревю)

От същата "серия" е и "Пътуване с татко" (2016) на Анка Мируна Лазареску - отново за бягството отвъд Желязната завеса и за трагичните последици от връщането пак зад нея.

„Диада“ без доза щастие

„Диада“ е честно реализиран филм, с уверена и с ясни послания режисура, впечатлява и операторска работа

За „Ваймар експрес“ и силата на таланта

 

На финала авторката на филма търси помирителен жест – тя деликатно и предпазливо, премерено и едва ли не извинявайки се, стига до извода, че личността и пристрастията на Мутафова отстъпва пред силата на нейния талант, което си е и самата истина.

Такива, каквито бяхме

 

50 години от премиерата на "Каквито бяхме". Творбата на Полак е сред вечните класики на Холивуд, която може да се гледа винаги и с удоволствие