На 4 октомври в София ще се състои честване на Калина Богоева – примабалерина и балетен педагог. В областта на методиката на класическия танц (Руска школа), както и в анализа и изучаването на балетния класически репертоар и балетна режисура, академик Калина Богоева е признат авторитет в България и чужбина. 

Честването ще бъде съпроводено с документален филм посветен на примабалерината – творчески портрет на режисьора Йордан Джумалиев, съпътстван от авторска фотографска изложба и поезия.

Организатор на събитието е фондация "Етюд", в лицето на Ани Колиер и Галина Борисова. Изложбата и филмът могат да бъдат видени в работното време на галерия „Етюд“ до 14 октомври.

Вход за откриващото събитие: с покани. 

Работно времена галерия „Етюд“: от сряда до петък 15:00 ч. до 19:00ч. 

В събота от 13:00ч. до 19:00ч.

Адрес: ул. „Цанко Церковски“ 34, 1164 ж.к. Лозенец, София

КАЛИНА БОГОЕВА е родена през 1937 г. Към балета е насочена от учителката си по гимнастика. Учи първо в школата на Анастас Петров, после в новооснованото училище за балетно изкуство при Владимир Белий. От 1952 г. учи при Лили Берон. Дипломира се с първия випуск през 1954 г. Между 1956 г. и 1958 г. специализира като изпълнител и педагог в Московското хореографско училище при Елисавета Герт. През 1985 г. завършва балетна режисура при Олга Тарасова в ГИТИС.

Калина Богоева не само преподава, танцува и хореографира, но и фотографира, пише поезия и ни радва с нейното професионално отношение и всеотдайност, отдаденост и неуморна енергия.

"Ние – нейните колеги и ученици наистина сме щастливци, че сме били с нея през годините и сме станали и част от нейния живот и приятелство. Пожелаваме й още много години на инициативи, лично здраве и професионални предизвикателства", се казва в пресъобщението на организаторите 

 

„Интелигентността е преди всичко аристократизъм за духа.“

Карл Ясперс, германски психиатър и философ, роден на 23 февруари преди 141 години

Анкета

Ще подарите ли книга за Коледа?

Да, както винаги - 80.8%
Да, за първи път - 0%
Не, предпочитам друго - 15.4%

Европейски дни на наследството: В историческите музеи в Плевен и Бяла Черква

Skif.bg горещо препоръчва за посещение и двете места

„Толкин” на Дом Карукоски (ревю)

 

Пиршество за почитателите на английското кино.

"Пътуване до Хавай" на Хесус дел Серо (ревю)

От същата "серия" е и "Пътуване с татко" (2016) на Анка Мируна Лазареску - отново за бягството отвъд Желязната завеса и за трагичните последици от връщането пак зад нея.

Между документалното и въображението

 

„Мери. Раждането на Франкенщайн“ – фокус на текста е вглеждането в творческия процес, довел до създаването на най-популярния роман на Мери Шели

"Най-дългата нощ" - майсторска работа. И днес се гледа с удоволствие

 

Филм на Въло Радев от 1967 година, по сценарий на Веселин Бранев, оператор Борислав Пунчев, музика Симеон Пиронков

Задругата на Бялата богиня

 

Концерт на сър Брин Терфел, Мила Михова и Софийската филхармония с диригент Найден Тодоров, Зала „България“, 28.І.2024 г. Сред присъстващите на концерта нямаше нито един глупак.