Напусна ни Ставри Калинов (1944-2023), една от най-популярните фигури в съвременното българско изкуство, съобщиха от Съюза на българските художници. Поклонението ще бъде на 16 септември, събота, от 12 ч. в столичния храм „Св. Седмочисленици“.

 

ОТ СПОРТА ДО СКУЛПТУРАТА

Ставри Калинов е роден на 15 ноември 1944 г. във Видин. Известно време тренира колоездене и вдигане на тежести, а по-късно гребане. Най-големият му спортен успех е шампионска титла за юноши на 10 км кану. От 1966 г. до 1968 г. три пъти по ред безуспешно кандидатства в Художествената академия за специалност „Скулптура“. Приет е на четвъртия път, но в катедра  „Дърворезба“, която завършва през 1977 г. при проф. Асен Василев.

 

ИЗЛОЖБИТЕ

От 1973 г. участва в скулптурни изложби. Първата си самостоятелна експозиция с малка сребърна пластика открива през май 1980 г. в София. В нея той излага 70 свои пластики, обединени в сериите „Карнавалът свърши“, „Баланс“, „Протест“, „Опит за програмиране“, „Никога вече“, „Време“, „1300 години България“, „Зов“, „Карусел“, „Олимпиецът“. Наречена „Сребърна изложба“, тя се превръща в събитие за столичния културен живот, а няколко месеца по-късно е показана и в Торино (Италия). През 1980 г. участва и в изложбата „Хуморът и сатирата в изкуството“ в София в Галерията на Съюза на българските художници на ул. „Шипка“ 6 със станалата по-късно известна скулптура Чарли Чаплин.

За Ставри Калинов пътят в изкуството вече е открит. Следват изложби във Видин, Габрово, Варна, Несебър Пловдив, както и в чужбина. През 1984 г. открива експозиция в Австрия, през 1985 г. – в Сидни и Мелбърн в Австралия, през 1986 г. – във  Франкфурт на Майн и Дюселдорф в Германия, през 1986 г. – в Испания и в Лондон, Великобритания, през 1988 г. – в Монтрьо, Швейцария. През 1992 г. Ставри Калинов пътува до САЩ. През 1994 г. открива изложба в Париж. През 1995 г. гостува със скулптура и живопис в Лос Анджелис,  а по-късно същата година и в Лозана, Швейцария. 

Формулата на този успех Ставри Калинов споделя в интервю през 2009 година: „Успях да продавам нещата си през 1989 г. зад граница с много, много лишения и труд. Дори и без талант – аз бях най-неталантливият. Но имам много идеи и работя много. Когато бях млад знаех, но не можех. Когато започнах да търся защо, зная кой съм, а не мога, увлякох се и започнах да мога. Разбрах, че нищо не зная и на всеки човек му трябва занаят. Започнах да се опитвам и успях.“

 

ТВОРЧЕСТВО

Ставри Калинов е сред художниците, вечно търсещи истината за себе си, творчеството и света. Той работи в областта на малката пластика, живописта и приложното изкуство. Работи с коприна, гипс, бронз, сребро, злато, студена керамика, но предпочитаният от него материал е стъклото. Рисувал е портрети на Васил Левски, Джон Атанасов, Борис Христов, Николай Гяуров. Създава и множество икони с образите на Мария Магдалена, Исус Христос, светци, религиозни ритуали и символи. 

Монументални скулптури на Ставри Калинов са поставени пред сградата на Българската телеграфна агенция  - „Истината за перото“ (2006) и на входа на Стария Несебър – „Статуята на рибаря“. Негово дело е мемориалната плоча в памет на полицаите, отдали живота си при изпълнение на служебния дълг, открита в сградата на дирекцията на Национална служба „Полиция“ през 2002 г., както и на пластиката в памет на загиналите деца пред дискотека „Индиго“.  Негови творби са статуетки, връчвани като награди на фестивала „Златна Месембрия“, литературната награда „Балканика 2006“, наградата от конкурса „Мистър Икономика“ (за статуетката „Рибарят и златната рибка“) . Негова е и статуетката на ктиторите на Боянската църква св. св. Константин и Елена, подарена на 24 май 1997 г. от българската делегация на папа Йоан Павел Втори.

През 2006 г. Ставри Калинов прави изложба в Брюксел, посветена на влизането на България в ЕС, през 2007 г. излага свои творби живопис в Българския културен център в Берлин. Творби на Ставри Калинов са притежание на много обществени и частни колекции. 

 

ОТЛИЧИЯ 

През 1995 г. Ставри Калинов получава отличието „Кристална лира“ на галерия „Макта“ за най-добра изложба. През 1998 г. Любомир Стойков издава книгата „Калинография. Разговори със Ставри Калинов“.  На 30 декември 2004 г. художникът става 54-ият почетен гражданин на Видин за приноса му в издигане името на родния му град Видин и по случай неговата 60-а годишнина.  На 17 юни 2006 г. Ставри Калинов е удостоен с наградата „Златен век“ - звезда на Министерството на културата за принос в развитието и популяризирането на българската култура.

 

Източник: БТА

„Предполагам, че често играя лошия, защото не изглеждам обикновено. Изглеждам малко жесток.“

Уилям Дефо, американски актьор, роден на 22 юли преди 69 години

Европейски дни на наследството: В историческите музеи в Плевен и Бяла Черква

Skif.bg горещо препоръчва за посещение и двете места

„Толкин” на Дом Карукоски (ревю)

 

Пиршество за почитателите на английското кино.

"Пътуване до Хавай" на Хесус дел Серо (ревю)

От същата "серия" е и "Пътуване с татко" (2016) на Анка Мируна Лазареску - отново за бягството отвъд Желязната завеса и за трагичните последици от връщането пак зад нея.

Поглед назад: меланхолията, която ни влюби в „Изгубени в превода“ на София Копола

 Филмът оставя ярка следа както в съзнанието на зрителите, така и в историята на киното от първото десетилетие на 21-ви век...

Възкръсва ли  американският уестърн?

 

Най-амбициозният проект на Кевин Костнър - „Хоризонт“, е вече факт

Фантастичният свят на магията и езика

 

Слабо звено на „Вавилон: Тайна история“ от Ребека Ф. Куанг е вмъкването на идеята за дискриминацията, която като че ли става неизменна част от съвременната художествена литература...