МАРИЯ ВЪЛЧАНОВА, "Христо Ботев"

Един от най-обичаните, най-търсени и активно концертиращи български изпълнители отбелязва през 2023 г. своя 75-годишен юбилей. Това е цигуларят, диригентът и любим учител на поколения музиканти проф. Ангел Станков.

Роден през 1948 г. в София, той е потомък на големи възрожденски родове с дейно участие в национално-освободителното движение. Затова и никой от семейството не допуска, че младият наследник ще поеме по пътя на голямото изкуство, а не на хуманитарните науки, както повелява родовата традиция.

След Леон Суружон Ангел Станков продължава обучението си в Музикалната академия в София при проф. Владимир Аврамов, а също така и при Манук Парикян и Ифра Нийман в Лондон. Гастролира в Европа, Съединените щати, Япония, Тайван, Южна Корея, Куба и др. Развива и активна педагогическа дейност, като от 1996 г. е професор.

Като оркестров изпълнител Ангел Станков е концертмайстор на Софийската филхармония между 1981 и 2000 г. Изявява се и като диригент, заставайки на пулта на оркестрите в Солун, Ниш, Киев, Харков и Истанбул.

В областта на камерната музика той е дългогодишен примариус на квартет "София", а през 90-те години на XX век е част и от клавирно трио "Димитър Ненов". Но венецът на кариерата му в това направление безспорно е участието му в легендарното цигулково дуо "Станков-Радионов", превърнало се в своеобразна емблема на съвременната българска камерна музика. Сред многобройните успехи на дуото се откроява Първата награда от Първия фестивал на камерната музика в Осака, Япония през 1993 г., където двамата свирят заедно с пианистката Теодора Несторова. За привързаността на Станков и Радионов към каузата на основаното от тях цигулково дуо свидетелства и любопитния факт, че в началото на 80-те години на отминалия век двамата първоначално отказват да станат част от Софийската филхармония, за да се занимават изцяло с камерна музика. Този смел ход от страна на двамата, по онова време млади музиканти, не остава без последствия от страна на тогавашния главен диригент на филхармонията – композиторът Константин Илиев.

За щастливата развръзка на творческата им сага, наречена "Софийска филхармония", както и други моменти от жизнения и професионален път на Ангел Станков ще научите от самия него, ако бъдете на честотите на националната програма „Христо Ботев“ и предаването "Студио музика" във вторник, 6 юни от 19.30 ч. В предаването свои мисли и благопожелание към юбиляря изказват и цигуларят Павел Златаров, концертмайстор на Софийската филхармония, една от любимите студентки на проф. Станков - Кристина Хинова, понастоящем примариус на квартет "София", пианистката Жени Захариева и, разбира се, Йосиф Радионов.

Добавете коментар


Защитен код
Обнови

„Много хора ме питат колко точно съм нисък. Истината е, че след последния ми развод не ми стигат към 100 000 долара.“

Мики Руни, американски актьор, роден на 23 септември преди 103 години

Анкета

Остава ли ви време да четете книги?

Да, както винаги - 80%
Все по-малко - 20%
Не чета изобщо - 0%

Европейски дни на наследството: В историческите музеи в Плевен и Бяла Черква

Skif.bg горещо препоръчва за посещение и двете места

„Толкин” на Дом Карукоски (ревю)

 

Пиршество за почитателите на английското кино.

"Пътуване до Хавай" на Хесус дел Серо (ревю)

От същата "серия" е и "Пътуване с татко" (2016) на Анка Мируна Лазареску - отново за бягството отвъд Желязната завеса и за трагичните последици от връщането пак зад нея.

"Камъчета под езика" - рядка и дълбока книга

 

Написаното от Марин Георгиев е амалгама от автобиография, история, литература и конюнктура, строги и точни наблюдения на писатели и поети, на характерите и поведението им, както и превъплъщенията им и преди, и сега

Прометей, герой и жертва

 

Без съмнение „Опенхаймер“ ще бъде един от най-добрите филми в историята на киното. Невероятна операторска работа, изключителна актьорска игра и впечатляващи саундтраци.

Не губете време...

Нагоре по стълбата, която води надолу

 

 „Астероид Сити“ на Уес Андерсън  - ЗАЩО?