МАРИЯ ВЪЛЧАНОВА, "Христо Ботев"

Един от най-обичаните, най-търсени и активно концертиращи български изпълнители отбелязва през 2023 г. своя 75-годишен юбилей. Това е цигуларят, диригентът и любим учител на поколения музиканти проф. Ангел Станков.

Роден през 1948 г. в София, той е потомък на големи възрожденски родове с дейно участие в национално-освободителното движение. Затова и никой от семейството не допуска, че младият наследник ще поеме по пътя на голямото изкуство, а не на хуманитарните науки, както повелява родовата традиция.

След Леон Суружон Ангел Станков продължава обучението си в Музикалната академия в София при проф. Владимир Аврамов, а също така и при Манук Парикян и Ифра Нийман в Лондон. Гастролира в Европа, Съединените щати, Япония, Тайван, Южна Корея, Куба и др. Развива и активна педагогическа дейност, като от 1996 г. е професор.

Като оркестров изпълнител Ангел Станков е концертмайстор на Софийската филхармония между 1981 и 2000 г. Изявява се и като диригент, заставайки на пулта на оркестрите в Солун, Ниш, Киев, Харков и Истанбул.

В областта на камерната музика той е дългогодишен примариус на квартет "София", а през 90-те години на XX век е част и от клавирно трио "Димитър Ненов". Но венецът на кариерата му в това направление безспорно е участието му в легендарното цигулково дуо "Станков-Радионов", превърнало се в своеобразна емблема на съвременната българска камерна музика. Сред многобройните успехи на дуото се откроява Първата награда от Първия фестивал на камерната музика в Осака, Япония през 1993 г., където двамата свирят заедно с пианистката Теодора Несторова. За привързаността на Станков и Радионов към каузата на основаното от тях цигулково дуо свидетелства и любопитния факт, че в началото на 80-те години на отминалия век двамата първоначално отказват да станат част от Софийската филхармония, за да се занимават изцяло с камерна музика. Този смел ход от страна на двамата, по онова време млади музиканти, не остава без последствия от страна на тогавашния главен диригент на филхармонията – композиторът Константин Илиев.

За щастливата развръзка на творческата им сага, наречена "Софийска филхармония", както и други моменти от жизнения и професионален път на Ангел Станков ще научите от самия него, ако бъдете на честотите на националната програма „Христо Ботев“ и предаването "Студио музика" във вторник, 6 юни от 19.30 ч. В предаването свои мисли и благопожелание към юбиляря изказват и цигуларят Павел Златаров, концертмайстор на Софийската филхармония, една от любимите студентки на проф. Станков - Кристина Хинова, понастоящем примариус на квартет "София", пианистката Жени Захариева и, разбира се, Йосиф Радионов.

 • В ПАМЕТ

  Сбогуване с Алек Попов

  АЛЕК ПОПОВ (1966-2024)

  • Спомени и оценки на популярни български писатели за автора на "Мисия Лондон"
   
 • ПОЗИЦИЯ

  Нобелисти: Край на толерантността към режима на Путин!

   Под това заглавие над 40 носители на нобелови награди се обърнаха към света с призив "световните лидери и всички хора с добра воля да се откажат от всякакви илюзии за Путин и неговия престъпен режим". Той е отворен за присъединяване

   
 • НЕЗАБРАВИМАТА

  Невена Коканова, която европеизира българското кино

  Тя се наложи на екрана не само с грациозната си красота, но и с щедрия си талант, с който изгради първоначално образите на млади девойки с чисти чувства и естествено поведение 

   
 • КЛАСИКА

  30-те най-добри книги според французите

  Класацията е на френския вестник “Le Monde” от 2013 г. Литературни експерти са селектирали 200 заглавия, а списъкът с първите сто е формиран след избор на десетки хиляди читатели. Представяме ви първите 30.

   
 • ПРИЗНАНИЕ

  Похвално слово за Кирил Кадийски

  От столицата на поезията Париж.

  • „Той, Кирил Кадийски, е митологичен кон от квадригата на българските класици, които са сред нас и теглят колесницата на Словото“.
 • ИНТЕРВЮ

  "Россия - като чудовището на Франкещайн..."

  "Много скоро Путин, Руската федерация и руснаците ще претърпят военна и репутационна катастрофа, след която ще бъдат презирани и мразени от целия свят", казва Кънчо Кожухаров, автор на книгата „Империята на Пошлостта“

„Хората не искат да бъдат богати, те искат да бъдат по-богати от другите.“

Джон Мил, английски философ, роден на 20 май преди 218 години

Европейски дни на наследството: В историческите музеи в Плевен и Бяла Черква

Skif.bg горещо препоръчва за посещение и двете места

„Толкин” на Дом Карукоски (ревю)

 

Пиршество за почитателите на английското кино.

"Пътуване до Хавай" на Хесус дел Серо (ревю)

От същата "серия" е и "Пътуване с татко" (2016) на Анка Мируна Лазареску - отново за бягството отвъд Желязната завеса и за трагичните последици от връщането пак зад нея.

Метерлинк на XXI век

 

Не на последно място, говорейки за Саманта Швеблин и конкретно за сборника „Седем празни къщи“, няма как да подминем и факта, че той е постпандемичен, което засилва темата за самотата, за счупените връзки, за личните лудости… 

Да накараш историята да запее: романът на Вера Мутафчиева „Случаят Джем“

 Написан през 1967 г. романът е със сюжет, който би се усладил на ревизионист като Хилари Мантел.

В името на психологията - научност, страст и отдаденост

 

Творчески портрет на психолога и историк на психологията, историк на българската психоанализа доц. Стоил Мавродиев