БНР

Юри Буков е една от легендите на българското музикално изпълнителско изкуство. На 1 май отбелязахме 100-годишнината от неговото рождение.

Пианист със световна кариера, гостувал на всички континенти, направил голямо количество записи за най-известните звукозаписни фирми, той никога не забравя родината си, въпреки че живее във Франция и има френско гражданство. Често изнася концерти у нас, съпричастен е към културния живот на страната.

Юри Буков е роден в София. Към музиката го насочва майка му, която е певица. Учи пиано при проф. Андрей Стоянов и става известен като дете чудо - на 13 години изнася самостоятелен концерт, на 15 свири Концерта за пиано от Григ с Царския симфоничен оркестър под диригентството на Саша Попов. В същото време завършва Немското училище, а след това, докато отбива военната си служба, и Школата за запасни офицери.

Една година му трябва да получи диплома от Музикалата академия и още един сезон - 1946/47 - да завърши и Парижката консерватория при прочутия професор Ив Нат. Специализира при Маргарита Лонг, Едвин Фишер и Джордже Енеску.  Явява се на няколко престижни клавирни конкурса: „Маргарита Лонг - Жак Тибо“ и „Димер“ в Париж, конкурсите в Женева и Брюксел, а наградите му отварят пътя към голямата международна кариера като концертиращ пианист.

Самият Юри Буков казва:

“При наличиетио на моите, без да се хваля, многостранни интереси (защото аз съм много сръчен в ръцете), бих могъл да бъда резбар или художник - рисувал съм много добре, надарен съм за технически работи, пък и пишех на времето не зле, интересувам се от история, от археология, към езиците съм способен - много лесно бих тръгнал в друга насока, ако майка ми не беше зад мен. И то твъдо зад мен. Това е много важно. И затова всичко дължа на нея. След това - на баща ми, разбира се, който ми даде материалната възможност с големи жертви да следвам както музика, така и да завърша немското училище, което допринесе много. И след това вече идват професорите...“ 

Юри Буков умира на 7 януари 2006 г. в Париж. В Златния фонд на БНР е запазено негово изказване, в което говори за своята учителка - легендарната Маргарита Лонг. Записът е от 1999 г. и можете да го чуете в звуковия файл тук

Добавете коментар


Защитен код
Обнови

„Много хора ме питат колко точно съм нисък. Истината е, че след последния ми развод не ми стигат към 100 000 долара.“

Мики Руни, американски актьор, роден на 23 септември преди 103 години

Анкета

Остава ли ви време да четете книги?

Да, както винаги - 80%
Все по-малко - 20%
Не чета изобщо - 0%

Европейски дни на наследството: В историческите музеи в Плевен и Бяла Черква

Skif.bg горещо препоръчва за посещение и двете места

„Толкин” на Дом Карукоски (ревю)

 

Пиршество за почитателите на английското кино.

"Пътуване до Хавай" на Хесус дел Серо (ревю)

От същата "серия" е и "Пътуване с татко" (2016) на Анка Мируна Лазареску - отново за бягството отвъд Желязната завеса и за трагичните последици от връщането пак зад нея.

"Камъчета под езика" - рядка и дълбока книга

 

Написаното от Марин Георгиев е амалгама от автобиография, история, литература и конюнктура, строги и точни наблюдения на писатели и поети, на характерите и поведението им, както и превъплъщенията им и преди, и сега

Прометей, герой и жертва

 

Без съмнение „Опенхаймер“ ще бъде един от най-добрите филми в историята на киното. Невероятна операторска работа, изключителна актьорска игра и впечатляващи саундтраци.

Не губете време...

Нагоре по стълбата, която води надолу

 

 „Астероид Сити“ на Уес Андерсън  - ЗАЩО?