БОРИСЛАВ ГЪРДЕВ

Тази книга за мен е приятна изненада. Зная, че братя Мормареви отдавна са покойници – Мориц Йомтов от1992 г., а Марко Стойчев от 2006. Винаги съм свързвал този тандем, проявил се блестящо в литературата и киното, с усмивката. Те са автори на много успешни фейлетони, които пишат на „Марица“ – та на Мориц Йомтов в кухничката на апартамента му на улица „Шипка“ , изядайки понякога по цяла пита балкански кашкавал.

За киното ги кани Анжел Вагенщайн.

От 1965 до 2007 пишат поредица от сценарии, както за музикални комедии – „Старинната монета“ (1965), така и за сатири – „Двойникът“ (1980), за тъжни лирични комедии – „Сиромашко лято“ (1973), „Два диоптъра далекогледство“ (1975) и за деца, където са и най – големите им успехи – „Таралежите се раждат без бодли“ (1971), „С деца на море“ (1973), „Задача с много неизвестни“ (1977)„Войната на таралежите“ (1979)“Васко да Гама от село Рупча“ (1986), „Мъже без мустаци“ (1989), „Ваканцията на Лили“ (2007), дело на Марко и Кънчо Стойчев…

Познавам ги и като автори на романи, родили се от техните великолепни сценарии – „Войната на таралежите“, „Васко да Гама от село Рупча“, „Лили“.

„Еврейски вицове“ е нещо ново, предизвикателно и също толкова интересно и смешно. От публикуваните предговори на двамата автори от 1993 г. оставам с убеждението, че сборникът е гласен да излезе преди четвърт век, но вече след смъртта на Йомтов.

Кое е забавило публикуването му за мен остава тайна. Трудно ми е да определя и степента на съавторството на всеки от тях – но предполагам, че и Марко и Мориц са чели и обработвали съвместно всеки виц.

Любопитна ми е тематичната подредба по цикли на вицовете , както и заглавията им – „Господ“, „Равини и други служители на Бога“, „Търговци“, „Семейни“, „От времето на Хитлер“, „От времето на Сталин“ /би трябвало да се добави на Хрушчов, Брежнев и Андропов/, „Израелски“, „Американски“, „Логика“, „Диалози“ и „Разни“.

Наистина братята са желали да обхванат целия спектър на еврейската смехова култура, тъй като според Марк Опенхаймер, редактор на „Еврейска комедия : Сериозна история“ - „Няма друг аспект от еврейската култура, който да ме изпълва с толкова гордост, както нашата бликаща самоирония.“

Да разкрият в обичайна и не толкова типична светлина и обикновените граждани юдеи, носещи познатите фамилии Абрамович, Рабинович, Менделсон, знайните и незнайни равини и бизнесмени, докато стигнат до знакови фигури, герои на смеха, като барон Ротшилд , Алберт Айнщайн, Хитлер, Гьоринг, Гьобелс, Сталин, Каганович.

Ситуациите, героите, конфликтите са умело подбрани и режисирани.

Колкото и да е кратък вицът, той си има своя изящна структура и микродраматургия и наистина при четенето му е скеч със своето ефектно въздействие.

Самоиронията е налице, но дори когато герои на вицовете са представители на народи, към които евреите не хранят достатъчно топли чувства, като руси, поляци и немци, погледът към тях е насмешливо – незлоблив и в никакъв случай сардоничен или унизителен.

Читателят има какво да научи за съдбата, психиката, манталитета и поведението на юдея – независимо дали е в обичайната си делнична или необикновената и екстремална военновременна съдба.

Впечатлява упоритостта, твърдостта, оптимизма, смелостта и горчивоироничния поглед към действителността, която не винаги е благосклонна за евреина, но която винаги го мотивира да се бори и успява в живота.

„Еврейски вицове“ е една миниенциклопедия на еврейския дух, на усета на този народ да се шегува и иронизира дори в най-трагични мигове от съществуването му.

Освен умелата композиция на материала посочвам и удачно подбраните текстове, които се четат леко, с увлечение и ведро лицеизражение.

Аз специално четох книгата след многочасово пътуване.

Признавам, че като се прибрах вкъщи бях като изцеден и че само от любопитство отворих първата глава „Господ“.

Ясно ви е, че неусетно прочетох цялото томче, като за отделеното му време - малко повече от час – усмивката не слезе от лицето ми.

Умората изчезна чудодейно.

Почувствах се и отпочинал, и удовлетворен, че съм общувал с такива мъдри и стойностни автори, за съжаление вече покойници.

Логично е да препоръчам“Еврейски вицове“ на всички любители на стойностния хумор и самоирония, които , смятам, в България не са никак малко.

 

Братя Мормреви, „Еврейски вицове“, 2018, С., „Сиела“, 119 стр.

 

Добавете коментар


Защитен код
Обнови

„Самото съществуване на библиотеките е доказателство, че можем все още да имаме надежда за съществуването на човечеството.“

Т. С. Елиът, англо-американски поет, драматург и литературен критик, роден на 26 септември преди 133 години

Анкета

Хареса ли ви концертът на Соня Йончева и Пласидо Доминго в София?

„Толкин” на Дом Карукоски (ревю)

 

Пиршество за почитателите на английското кино.

"Пътуване до Хавай" на Хесус дел Серо (ревю)

От същата "серия" е и "Пътуване с татко" (2016) на Анка Мируна Лазареску - отново за бягството отвъд Желязната завеса и за трагичните последици от връщането пак зад нея.

"Смъртта на Сталин" на Армандо Янучи (ревю)

И дано повече хора осъзнаят, че най-верният сателит на Русия - България, се е ръководила единствено по този модел.

Майер Лански – ангелът с мръсно лице

 

Интерпретацията, която прави Харви Кайтел на Майер Лански е модерна класика, която трябва да се изучава като образец на актьорско майсторство в киноучилищата.

В "Заповед за арест. Как станах враг номер едно на Путин" се оглежда България на ББ

 

"Горещо я препоръчвам на всички – и на русофили, и на русофоби; и на разумно мислещи, и на изначално предубедени; и на силно ангажирани, и на напълно безразлични; и на много информирани, и на малко знаещи" - ревю на Николай Слатински

Дуилиу Замфиреску, за когото изкуството не бива да репродуцира действителността

 

Трилогията на класика представя и участието на северната ни съседка в Руско- турската война от 1877- 1878 г.