Книгата за оперната прима "Гена Димитрова от А до Я" претърпя второ допълнително издание. Тя ще бъде представена днес, 1 ноември, от 18 ч. в столичния „Сити Марк арт център“. 

„Времето, което измина от първото издание, ми позволи да датирам в по-голяма точност някои събития в творческата биография на Гена. Смея да твърдя, имаме новина в това издание. Тя е свързана с изобщо последното участие на сцена, в спектакъл, на Гена Димитрова. Мога да издам в аванс, че всъщност голямото драматично сопрано започва и завършва своята кариера в чужбина - във Франция“, заяви за БНР авторът Димитър Сотиров. 

Първото издание на книгата е от 2012 г. Сега са добавени 20 страници и нови свидетелства. Новото издание е свързано със 75-годишнината от рождението на певицата. Повече от 30 са приятелите и колегите на Гена Димитрова, споделили личните си спомени за нея – Хосе Карерас, Пласидо Доминго, Никола Мартинучи, Мирела Френи, Анна Томова-Синтова, Никола Гюзелев, Райна Кабаиванска, Веселина Кацарова, Александрина Пендачанска, Стефка Евстатиева, Христина Ангелакова, Никола Гюзелев, Дарина Такова, Франческа Патане, Юлиан Константинов, Роберто Скандиуци, Наоко Мацуи. Изданието съдържа общо над 350 графични и снимкови изображения.

След като бъде представена книгата, зрители ще видят и документалния филм „Обич за Гена“.

ГЕНА ДИМИТРОВА има успешна кариера в Италия. Провежда майсторски класове в консерваториите на Атина, Рим, Будапеща, София и др. Работи с млади таланти, организира техни участия и концерти и участва като изпълнител на техните концерти. Едни от нейните ученици са Елена Баръмова и Байса Дашням. Умира от рак на 11 юни 2005 г. в Милано на 64 години.

 

„Динята е отлична храна: едновременно ядеш, пиеш и се измиваш.“

Енрико Карузо, италиански оперен певец, роден на 27 февруари преди 151 години

Европейски дни на наследството: В историческите музеи в Плевен и Бяла Черква

Skif.bg горещо препоръчва за посещение и двете места

„Толкин” на Дом Карукоски (ревю)

 

Пиршество за почитателите на английското кино.

"Пътуване до Хавай" на Хесус дел Серо (ревю)

От същата "серия" е и "Пътуване с татко" (2016) на Анка Мируна Лазареску - отново за бягството отвъд Желязната завеса и за трагичните последици от връщането пак зад нея.

Опера без... текст?!

 

 

И все пак германската композиторка от румънски произход Адриана Хьолцки вече направи този абсурден авангардистки опит

Между документалното и въображението

 

„Мери. Раждането на Франкенщайн“ – фокус на текста е вглеждането в творческия процес, довел до създаването на най-популярния роман на Мери Шели

"Най-дългата нощ" - майсторска работа. И днес се гледа с удоволствие

 

Филм на Въло Радев от 1967 година, по сценарий на Веселин Бранев, оператор Борислав Пунчев, музика Симеон Пиронков