Ново издание на „Серенгети не трябва да загине“ е вече в книжарниците. Книгата на Бернхард Гжимек и синът му Михаел е издадена от „Вакон“ и „Нешънъл Джиографик“. Първото българско издание е от 1967 г. 

„Серенгети не трябва да загине“ е германски документален филм от 1959 г. Посветен е на националния парк „Серенгети“ в Танзания. Сценарист и режисьор е Бернхард Гжимек. По време на снимките Михаел Гжимек - неговият син, започва да подготвя книжното издание. Той загива при самолетна катастрофа, а баща му довършва книгата. Тя се превръща в световен бестселър – преведена е на 20 езика.  Филмът пък е удостоен с „Оскар” през 1960 г.

На езика на племето масаи „серенгети“ означава „безкрайни равнини“, ала в средата на миналия век британските власти настояват територията на едноименния парк да бъде намалена с фаталната една трета. „Серенгети“ е сред последните девствени райони в Африка и предлага убежище на стотици хиляди животни, над които надвисва заплахата да се скитат прокудени от дома си. 

Водени от безмерна любов към дивата природа и нейните животински обитатели, проф. д-р Бернхард Гжимек и синът му Михаел рискуват всичко и поемат към Черния континент с надеждата да предотвратят стесняването на границите и да съхранят биологичното разнообразие на парка. Кръжейки със самолет над тревистите простори и златистите савани на „Серенгети“, баща и син Гжимек проследяват ежегодната миграция на едрите бозайници, за да очертаят територията, необходима за пълноценното им съществуване. В продължение на две години двамата осъществяват първото обширно проучване върху екосистемата на парка. Защитниците на „Серенгети“ срещат много разочaрования по пътя си и неведнъж се питат дали жертвата им наистина си струва, но отговорът, който винаги изплува в сърцата им, е един: „Серенгети не трябва да загине“.

Зоологът проф. д-р Бернхард Гжимек е дългогодишен директор на Франкфуртския зоопарк и един от най-бележитите природозащитници в историята. Заедно със сина си Михаел, също отдаден зоолог, Бернхард заснема документалния филм „Няма място за дивите животни“ (1956) в Конго, а успехът на лентата им осигурява необходимите средства за съдбовното пътуване до Националния парк „Серенгети“.

 

Добавете коментар


Защитен код
Обнови

„Актьорите се вземат прекалено насериозно. Самюел Бекет е важен, Джеймс Джойс е важен. Те оставиха нещо след себе си. Но дори Лоурънс Оливие е тотално неважен. Да играеш роля е много просто, но актьорите се опитват да го изкарат изкуство.“

Ричард Харис, ирландски актьор, роден на 1 октомври преди 92 години

Анкета

Остава ли ви време да четете книги?

Да, както винаги - 80%
Все по-малко - 20%
Не чета изобщо - 0%

Европейски дни на наследството: В историческите музеи в Плевен и Бяла Черква

Skif.bg горещо препоръчва за посещение и двете места

„Толкин” на Дом Карукоски (ревю)

 

Пиршество за почитателите на английското кино.

"Пътуване до Хавай" на Хесус дел Серо (ревю)

От същата "серия" е и "Пътуване с татко" (2016) на Анка Мируна Лазареску - отново за бягството отвъд Желязната завеса и за трагичните последици от връщането пак зад нея.

"Камъчета под езика" - рядка и дълбока книга

 

Написаното от Марин Георгиев е амалгама от автобиография, история, литература и конюнктура, строги и точни наблюдения на писатели и поети, на характерите и поведението им, както и превъплъщенията им и преди, и сега

Прометей, герой и жертва

 

Без съмнение „Опенхаймер“ ще бъде един от най-добрите филми в историята на киното. Невероятна операторска работа, изключителна актьорска игра и впечатляващи саундтраци.

Не губете време...

Нагоре по стълбата, която води надолу

 

 „Астероид Сити“ на Уес Андерсън  - ЗАЩО?