Синът на поета Сергей Есенин е починал в САЩ на 92 години. Новината за смъртта на Александър Есенин – Волпин е съобщена на "Интерфакс" от приятелите на известния дисидент.

През 1922 г. Сергей Есенин се жени за американската танцьорка Айседора Дънкан, с която пътува в Европа и Съединените щати. През този период алкохолизмът му се засилва и на следващата година двамата се разделят. След завръщането си в Русия през 1923 г. Есенин се влюбва в актрисата Августа Миклашевска, но чувствата му остават несподелени. По това време поетесата Надежда Волпин ражда от него син - Александър, за когото той не научава до края на живота си през декември 1925 г.

АЛЕКСАНДЪР ЕСЕНИН – ВОЛПИН е роден на 12 май 1924 г. в Ленинград. Той е поет, философ, математик, един от лидерите на дисидентското движение в СССР. На 5 декември 1965 г. организира „Митинг за гласност”, на който са поканени западни журналисти. Демонстрацията е забранена от властите, 99 математици от университета „Ломоносов” пишат отворено писмо в негова защита. През 1972 г. Александър Есенин емигрира в САЩ по настояване на съветските власти. Дълги години преподава математика в университета в Бостън. 

Снимка: hro.org

„Интелигентността е преди всичко аристократизъм за духа.“

Карл Ясперс, германски психиатър и философ, роден на 23 февруари преди 141 години

Анкета

Ще подарите ли книга за Коледа?

Да, както винаги - 80.8%
Да, за първи път - 0%
Не, предпочитам друго - 15.4%

Европейски дни на наследството: В историческите музеи в Плевен и Бяла Черква

Skif.bg горещо препоръчва за посещение и двете места

„Толкин” на Дом Карукоски (ревю)

 

Пиршество за почитателите на английското кино.

"Пътуване до Хавай" на Хесус дел Серо (ревю)

От същата "серия" е и "Пътуване с татко" (2016) на Анка Мируна Лазареску - отново за бягството отвъд Желязната завеса и за трагичните последици от връщането пак зад нея.

Между документалното и въображението

 

„Мери. Раждането на Франкенщайн“ – фокус на текста е вглеждането в творческия процес, довел до създаването на най-популярния роман на Мери Шели

"Най-дългата нощ" - майсторска работа. И днес се гледа с удоволствие

 

Филм на Въло Радев от 1967 година, по сценарий на Веселин Бранев, оператор Борислав Пунчев, музика Симеон Пиронков

Задругата на Бялата богиня

 

Концерт на сър Брин Терфел, Мила Михова и Софийската филхармония с диригент Найден Тодоров, Зала „България“, 28.І.2024 г. Сред присъстващите на концерта нямаше нито един глупак.