ОГНЯН СТАМБОЛИЕВ

51-та  година на най-обемното и най-авторитетното литературно списание у нас върви успешно. Три от четирите годишния броеве са в големите книжарски вериги и може определено да се каже, че ни предлагат една много добра литература – световна и българска – при това от всички жанрове: поезия, проза, драматургия и есеистика, както и актуален книжовен преглед на нови опуси от наши автори. Така че „бащата“ на „Съвременник“, големият наш белетрист Павел Вежинов (1914- 1983), сигурно би бил доволен. Неговият приемник, Владимир Зарев (род. 1947), също белетрист от голяма класа, води това уникално издание, въпреки трудното време днес, вече четири десетилетия, без съмнение,  успешно. 

В близкото минало „Съвременник“ на Вежинов и Зарев, както и „ ЛИК- БТА“ на Вера Ганчева бяха единствените ни „прозорци“ към света, към световната литература и култура.  Само в „Съвременник“ можехме да прочетем нещо ново от големите световни автори, част от които не стигаха до издателствата, където всемогъщата цензура ограничаваше срещите ни с тях. Затова и „Съвременник“ беше с най-голям тираж (до 18 000!)/ и всеки нов брой се разграбваше от павилионите на РЕП. След него се появиха още две чудесни периодични издания: „Панорама“ – само за световна литература (на Съюза на преводачите) и „“Факел“ (за руска/ съветска и главно дисидентска литература). 

За съжаление, след промените, не оцеляха, както повечето литературни периодики у нас. За щастие, „Съвременник“ е още жив и то благодарение на Владимир Зарев и на помощта на ИК „Труд“ и директорката й, Венелина Гочева.

Новата серия е различна от първата, с малко по-малък обем (320 страници), също със силен подбор, но с първокласен печат, чудесни репродукции на творби на наши изтъкнати художници, както и книжовния преглед, воден от двама изтъкнати критици: Патриция Николова и Митко Йовков.

Трите тазгодишни броя продължават успешна традицията. Започват с избрани романи на трима интересни англоезични автори: прочутата Гертруд Стайн (1874 – 1964), известна като „майката на американския  висок модернизъм“,“Три живота“, френско-канадският белетрист Дейвид Плант (1940), „Слайдшоу“ и Денис Джонсън (1949), „Ангели“.

С подборки от разкази са представени редица първокласни световни белетристи: Габриел Гарсия Маркес, Мюриъл Спарк, Алдо Палацески, Мери Гейтскил, Робърт Кувър, Раймондо Варсано, Михайло Пантич, Уелс Тауър, Акиле Кампаниле, Тиери Мариняк, Дейвид Мийнс… Сред българските автори  срещаме също интересни имена: Здравка Евтимова, Калин Терзийски, Димитър Шумналиев, Пламен Антов, Палми Ранчев…

Добре подбрани са и поетите: Еудженио Монтале, Ставрос Гиргенис, Велимир Макавеев, Ана Бландиана, Александър Шурбанов…

Сред прозаиците се откроява и Иля Зверев (1926- 1966), руски белетрист дисидент със забранената от руската цензура и досега новела „Защитникът Седов“ за „правосъдието в СССР по времето на Сталин и Вишински.

От големия румънски поет и драматург Марин Сореску (1936- 1996) е публикувана пиесата „Рибарят Йона“, също цензурирана преди 1989-а в родината му.

И трите броя са красиво оформени и богато илюстрирани от младия редактор Иво Рафаилов с репродукции на силни живописни платна от трима много интересни художници: Генко Генков,  Тошко Илиев и Евгени Колев.  Главният редактор е известен не само със силната си проза, но и с вкуса си към добрата живопис, затова и подборките му са винаги силни и интересни.

Добре, че след съсипването на системата „РЕП“, големите книжарски вериги разпространяват „Съвременник“ и срещите ни с голямата литература продължават…

Добавете коментар


Защитен код
Обнови

„По-добре да се задоволявате с малко, отколкото да имате злато и студено сърце!“

Вилхелм Хауф, германски писател, роден на 29 ноември преди 221 години

Анкета

Остава ли ви време да четете книги?

Да, както винаги - 80%
Все по-малко - 20%
Не чета изобщо - 0%

Европейски дни на наследството: В историческите музеи в Плевен и Бяла Черква

Skif.bg горещо препоръчва за посещение и двете места

„Толкин” на Дом Карукоски (ревю)

 

Пиршество за почитателите на английското кино.

"Пътуване до Хавай" на Хесус дел Серо (ревю)

От същата "серия" е и "Пътуване с татко" (2016) на Анка Мируна Лазареску - отново за бягството отвъд Желязната завеса и за трагичните последици от връщането пак зад нея.

„Диада“ без доза щастие

„Диада“ е честно реализиран филм, с уверена и с ясни послания режисура, впечатлява и операторска работа

За „Ваймар експрес“ и силата на таланта

 

На финала авторката на филма търси помирителен жест – тя деликатно и предпазливо, премерено и едва ли не извинявайки се, стига до извода, че личността и пристрастията на Мутафова отстъпва пред силата на нейния талант, което си е и самата истина.

Такива, каквито бяхме

 

50 години от премиерата на "Каквито бяхме". Творбата на Полак е сред вечните класики на Холивуд, която може да се гледа винаги и с удоволствие