ОГНЯН СТАМБОЛИЕВ

51-та  година на най-обемното и най-авторитетното литературно списание у нас върви успешно. Три от четирите годишния броеве са в големите книжарски вериги и може определено да се каже, че ни предлагат една много добра литература – световна и българска – при това от всички жанрове: поезия, проза, драматургия и есеистика, както и актуален книжовен преглед на нови опуси от наши автори. Така че „бащата“ на „Съвременник“, големият наш белетрист Павел Вежинов (1914- 1983), сигурно би бил доволен. Неговият приемник, Владимир Зарев (род. 1947), също белетрист от голяма класа, води това уникално издание, въпреки трудното време днес, вече четири десетилетия, без съмнение,  успешно. 

В близкото минало „Съвременник“ на Вежинов и Зарев, както и „ ЛИК- БТА“ на Вера Ганчева бяха единствените ни „прозорци“ към света, към световната литература и култура.  Само в „Съвременник“ можехме да прочетем нещо ново от големите световни автори, част от които не стигаха до издателствата, където всемогъщата цензура ограничаваше срещите ни с тях. Затова и „Съвременник“ беше с най-голям тираж (до 18 000!)/ и всеки нов брой се разграбваше от павилионите на РЕП. След него се появиха още две чудесни периодични издания: „Панорама“ – само за световна литература (на Съюза на преводачите) и „“Факел“ (за руска/ съветска и главно дисидентска литература). 

За съжаление, след промените, не оцеляха, както повечето литературни периодики у нас. За щастие, „Съвременник“ е още жив и то благодарение на Владимир Зарев и на помощта на ИК „Труд“ и директорката й, Венелина Гочева.

Новата серия е различна от първата, с малко по-малък обем (320 страници), също със силен подбор, но с първокласен печат, чудесни репродукции на творби на наши изтъкнати художници, както и книжовния преглед, воден от двама изтъкнати критици: Патриция Николова и Митко Йовков.

Трите тазгодишни броя продължават успешна традицията. Започват с избрани романи на трима интересни англоезични автори: прочутата Гертруд Стайн (1874 – 1964), известна като „майката на американския  висок модернизъм“,“Три живота“, френско-канадският белетрист Дейвид Плант (1940), „Слайдшоу“ и Денис Джонсън (1949), „Ангели“.

С подборки от разкази са представени редица първокласни световни белетристи: Габриел Гарсия Маркес, Мюриъл Спарк, Алдо Палацески, Мери Гейтскил, Робърт Кувър, Раймондо Варсано, Михайло Пантич, Уелс Тауър, Акиле Кампаниле, Тиери Мариняк, Дейвид Мийнс… Сред българските автори  срещаме също интересни имена: Здравка Евтимова, Калин Терзийски, Димитър Шумналиев, Пламен Антов, Палми Ранчев…

Добре подбрани са и поетите: Еудженио Монтале, Ставрос Гиргенис, Велимир Макавеев, Ана Бландиана, Александър Шурбанов…

Сред прозаиците се откроява и Иля Зверев (1926- 1966), руски белетрист дисидент със забранената от руската цензура и досега новела „Защитникът Седов“ за „правосъдието в СССР по времето на Сталин и Вишински.

От големия румънски поет и драматург Марин Сореску (1936- 1996) е публикувана пиесата „Рибарят Йона“, също цензурирана преди 1989-а в родината му.

И трите броя са красиво оформени и богато илюстрирани от младия редактор Иво Рафаилов с репродукции на силни живописни платна от трима много интересни художници: Генко Генков,  Тошко Илиев и Евгени Колев.  Главният редактор е известен не само със силната си проза, но и с вкуса си към добрата живопис, затова и подборките му са винаги силни и интересни.

Добре, че след съсипването на системата „РЕП“, големите книжарски вериги разпространяват „Съвременник“ и срещите ни с голямата литература продължават…

 • IN MEMORIAM

  Европеецът Пламен Асенов

   Негова е поредицата „Великите европейци“, излязла в книги, излъчвана по радио „Пловдив“ и публикувана на сайта на „Свободна Европа"

   
 • ПОЗИЦИЯ

  ВУЛКАНизациии

   Коментар на Митко Новков по повод скандала с наградата за роман на годината, която се връчва от фонд "13 века България"

   
 • НЕЗАБРАВИМАТА

  Невена Коканова, която европеизира българското кино

  Тя се наложи на екрана не само с грациозната си красота, но и с щедрия си талант, с който изгради първоначално образите на млади девойки с чисти чувства и естествено поведение 

   
 • КЛАСИКА

  30-те най-добри книги според французите

  Класацията е на френския вестник “Le Monde” от 2013 г. Литературни експерти са селектирали 200 заглавия, а списъкът с първите сто е формиран след избор на десетки хиляди читатели. Представяме ви първите 30.

   
 • ПОРТРЕТ

  Приближаване до Кръстю Лафазанов

  Той не става зъболекар, въпреки че е приет първоначално стоматология, но прави ярки, запомнящи се и незабравими роли в стойностни тв спектакли.

„Половината от нещастията на света произлизат от недостига на мъжество да кажеш и да чуеш истината спокойно и в дух на любов.“

Хариет Бичър Стоу, родена на 14 юни преди 213 години

Европейски дни на наследството: В историческите музеи в Плевен и Бяла Черква

Skif.bg горещо препоръчва за посещение и двете места

„Толкин” на Дом Карукоски (ревю)

 

Пиршество за почитателите на английското кино.

"Пътуване до Хавай" на Хесус дел Серо (ревю)

От същата "серия" е и "Пътуване с татко" (2016) на Анка Мируна Лазареску - отново за бягството отвъд Желязната завеса и за трагичните последици от връщането пак зад нея.

Фантастичният свят на магията и езика

 

Слабо звено на „Вавилон: Тайна история“ от Ребека Ф. Куанг е вмъкването на идеята за дискриминацията, която като че ли става неизменна част от съвременната художествена литература...

„Back to Black“ – новият биографичен филм за Ейми Уайнхаус

 

Биографичните филми работят тогава, когато разглеждат малка и слабо позната част от живота на героя и фокусират вниманието си върху нея

Метерлинк на XXI век

 

Не на последно място, говорейки за Саманта Швеблин и конкретно за сборника „Седем празни къщи“, няма как да подминем и факта, че той е постпандемичен, което засилва темата за самотата, за счупените връзки, за личните лудости…