ТЕОДОРА ПАНАЙОТОВА

По повод честването на 30 години от създаването на Нов български университет Центърът на книгата към НБУ дари 85 издания съвременна научна литература, издадена от университета. Директорът на Центъра на книгата госпожа Надя Терзиева предаде на Националната библиотека по 15 броя от всяко едно издание, общо 1275 екземпляра. Книгите обхващат широк спектър от теми в областта на историята, антропологията и съвременните политически науки, философията, социологията и психологията, езикознанието, българистиката и приложната лингвистика, икономиката, архитектурата и здравеопазването, както и в областта на музиката, театъра, киното и изобразителното изкуство. 

Директорът на Националната библиотека доц. д-р Красимира Александрова оцени дарението като изключително ценно и благодари на ръководството на Нов български университет за решението да дари своите издания на Библиотеката. Националната библиотека „Св. св. Кирил и Методий“ се ангажира да предостави част от тях на библиотеки в страната, както и за международен книгообмен.

„Националната библиотека, съобразно функциите си по Закона за задължителното депозиране на печатни и други произведения, събира и съхранява печатни и други произведения с цел да се осигурят пълни колекции от тях и да бъдат запазени като част от националното културно наследство. Обичайна практика е библиотеката да предоставя нови издания на регионалните, читалищните и университетските библиотеки, като по този начин обогатява фондовете им. А от друга страна така се подпомага и съкращава пътят на книгата от автора до читателя“ – сподели директорът на Националната библиотека.

Добавете коментар


Защитен код
Обнови

„Не правя филми просто, за да заработя пари. Аз печеля пари, за да правя филми.“

Уолт Дисни, американски аниматор и съосновател на „The Walt Disney Company", роден на 5 декември преди 122 години

Анкета

Ще подарите ли книга за Коледа?

Европейски дни на наследството: В историческите музеи в Плевен и Бяла Черква

Skif.bg горещо препоръчва за посещение и двете места

„Толкин” на Дом Карукоски (ревю)

 

Пиршество за почитателите на английското кино.

"Пътуване до Хавай" на Хесус дел Серо (ревю)

От същата "серия" е и "Пътуване с татко" (2016) на Анка Мируна Лазареску - отново за бягството отвъд Желязната завеса и за трагичните последици от връщането пак зад нея.

„Наполеон“ - филм за възхода и падението на един амбициозен лидер

 

Ридли Скот здравата се е потрудил върху своя епос и заслужава похвала, която ще му е необходима в неговото по-нататъшно творческо развитие

„Диада“ без доза щастие

„Диада“ е честно реализиран филм, с уверена и с ясни послания режисура, впечатлява и операторска работа

За „Ваймар експрес“ и силата на таланта

 

На финала авторката на филма търси помирителен жест – тя деликатно и предпазливо, премерено и едва ли не извинявайки се, стига до извода, че личността и пристрастията на Мутафова отстъпва пред силата на нейния талант, което си е и самата истина.