Романът "Улицата на кошмарите", вдъхновил мексиканския режисьор Гийермо дел Торо за едноименния му филм, излезе на български, съобщи издателство "Сиела". Преводач е Зорница Русева. Автор на книгата е американецът Уилям Линдзи Грешам (1909 - 1962).

"Улицата на кошмарите" е публикуван през 1946 г. и предизвиква сериозен читателски интерес сред почитателите на "черния роман". Бестселърът е своеобразно изследване на най-ниските слоеве на шоубизнеса - свят, изпълнен с жестоки измамници и фатални жени. "Мрачен и кинематографичен, романът разказва за опустошителната сила на съдбата, която раздава своя смъртен жребий без оправдание и без причина", се казва в анотацията на "Сиела".

Грешам споделя, че романът е базиран на разговорите му с цирков работник, с когото се запознават по време на доброволното им участие в Гражданската война в Испания. Първата чернова на "Улицата на кошмарите" писателят създава в началото на 40-години, докато редактира текстове за списания с криминална тематика в Ню Йорк. По-късно той отново се връща към книгата и я завършва за четири месеца. Всяка глава от книгата е представена от различна карта Таро.

Още през 1947 г. "Улицата на кошмарите" е филмиран от ноар режисьора Едмънд Гулдинг. Въпреки че Холивуд плаща на Грешам 60 хил. долара за правата на романа му, през целия си живот е имал проблеми с финансите.

По ирония на съдбата писателят умира след свръхдоза сънотворни в хотелската стая, в която започва да пише най-успешната си книга - "Улицата на кошмарите".

Смъртта на Уилям Линдзи Грешам остава незабелязана за нюйоркската преса. 

„Анализирането на вярата не включва задължително метод за живеене без нея.”

Юлия Кръстева, българо-френска писателка, феминистка, критик и философ, родена на 24 юни преди 83 години

Европейски дни на наследството: В историческите музеи в Плевен и Бяла Черква

Skif.bg горещо препоръчва за посещение и двете места

„Толкин” на Дом Карукоски (ревю)

 

Пиршество за почитателите на английското кино.

"Пътуване до Хавай" на Хесус дел Серо (ревю)

От същата "серия" е и "Пътуване с татко" (2016) на Анка Мируна Лазареску - отново за бягството отвъд Желязната завеса и за трагичните последици от връщането пак зад нея.

Фантастичният свят на магията и езика

 

Слабо звено на „Вавилон: Тайна история“ от Ребека Ф. Куанг е вмъкването на идеята за дискриминацията, която като че ли става неизменна част от съвременната художествена литература...

„Back to Black“ – новият биографичен филм за Ейми Уайнхаус

 

Биографичните филми работят тогава, когато разглеждат малка и слабо позната част от живота на героя и фокусират вниманието си върху нея

Метерлинк на XXI век

 

Не на последно място, говорейки за Саманта Швеблин и конкретно за сборника „Седем празни къщи“, няма как да подминем и факта, че той е постпандемичен, което засилва темата за самотата, за счупените връзки, за личните лудости…