"Свободна Европа"

"Все още си мисля, че като отворя вратата на съседната стая, детството ми ще бъде там."

Цитатът е на Иван Теофилов, който на 24 март навърши 90 години. Поет, драматург и преводач. Наричан е големият поет на Пловдив - града, в който е роден.

"Детството е единственото случило се чудо в живота на всеки човек. И първопричината за същността на всяка човешка участ", казва Теофилов в разговор с писателя Георги Господинов, публикуван в "Дневник".

"Ако днес застана пред деца, за да им кажа с приказка, какво им се случи през последната година, ще им кажа отново това, което бях писал в една песничка за спектакъла „Приказки по Чапек” на режисьора Леон Даниел", каза за "Свободна Европа" Теофилов:

Най-важното сега е сред детските си сфери

да минете с таланта на приказния маг.

Човек се блъска, търси д о б р о т о да намери

и в себе си намира – какво? - детето пак.

Деца, пазете туй дете, което

сте вие днес и занапред така.

Това ще ви потрябва в битието.

Не вярвате? Повярвайте в Детето

и винаги го дръжте за ръка!

Според него в момента сме в лоша приказка, но приказките, колкото и да са лоши, свършват с добър край. "Помня, преди 30 години (през тоталитарния режим) пътувахме с театъра в Мюнхен. Бяхме предварително предупредени, че там е „котилото” на „Свободна Европа” и да се пазим от българите, които работят там. Но те сами дойдоха на представлението и след спектакъла някак непринудено, по български се сляхме, и общуването ни продължи до среднощ, забравяйки за забрани и режими", каза Теофилов. "Та и от днешната ни политическа поквара се надявам да излезем като хора и започнем едно по-човешко общуване".

Според него през последната година политическите негодяйства и безчинства са станали много нагъсто и е редно да има развръзка. Лишили сме се от нормалните неща "простите, насъщните човешки неща. Но не вярвам да са завинаги", каза Теофилов.

Иван Теофилов е автор на много стихосбирки за възрастни и деца. Той превежда и едни от най-сложните руски поети като Йосиф Бродски, Андрей Бели и др.

Благодарение на него на български може да се чете прозата на нобеловия лауреат Иван Бунин, за която Теофилов получава наградата на Съюза на преводачите през 1979 г. Седем години по-късно е награден и със Златния знак на Съюза на преводачите.

През 2011 г. Теофилов отказа да получи орден "Стара планина" с думите:

"Получих съобщение по телефона от прeзидентството, че съм награден с орден "Стара планина" – втора степен. Искам да уведомя нашата общественост, че се отказвам от наградата. Проследявайки премеждията на творческия си път в тази държава, имам достатъчно основания за отказа си… Не желая награди от ничия власт. Държа на своята маргиналност. Убеден съм, че съчетанието художник-власт е противоестествено и гибелно за твореца."

Първата стихосбирка на Теофилов e "Небето и всички звезди". Като драматург той работи с режисьора Леон Даниел в Бургаския театър. През 60-те години на миналия век пиесата му "Поетът и планината" е спряна и той за години е лишен от възможността да публикува.

Иван Теофилов е автор на "Звезда на моряка", която Асен Кисимов изпълнява във филма "Виза за океана":

Синьо време на сини надежди,

синя тайна на синя вода.

Любовта ни повежда далече

с пътеводната своя звезда.

И я няма, и има.

И е зрима, незрима

като вечния звезден атлас...

 

Добавете коментар


Защитен код
Обнови

„Актьорите се вземат прекалено насериозно. Самюел Бекет е важен, Джеймс Джойс е важен. Те оставиха нещо след себе си. Но дори Лоурънс Оливие е тотално неважен. Да играеш роля е много просто, но актьорите се опитват да го изкарат изкуство.“

Ричард Харис, ирландски актьор, роден на 1 октомври преди 92 години

Анкета

Остава ли ви време да четете книги?

Да, както винаги - 80%
Все по-малко - 20%
Не чета изобщо - 0%

Европейски дни на наследството: В историческите музеи в Плевен и Бяла Черква

Skif.bg горещо препоръчва за посещение и двете места

„Толкин” на Дом Карукоски (ревю)

 

Пиршество за почитателите на английското кино.

"Пътуване до Хавай" на Хесус дел Серо (ревю)

От същата "серия" е и "Пътуване с татко" (2016) на Анка Мируна Лазареску - отново за бягството отвъд Желязната завеса и за трагичните последици от връщането пак зад нея.

"Камъчета под езика" - рядка и дълбока книга

 

Написаното от Марин Георгиев е амалгама от автобиография, история, литература и конюнктура, строги и точни наблюдения на писатели и поети, на характерите и поведението им, както и превъплъщенията им и преди, и сега

Прометей, герой и жертва

 

Без съмнение „Опенхаймер“ ще бъде един от най-добрите филми в историята на киното. Невероятна операторска работа, изключителна актьорска игра и впечатляващи саундтраци.

Не губете време...

Нагоре по стълбата, която води надолу

 

 „Астероид Сити“ на Уес Андерсън  - ЗАЩО?